Kvalitu plastových oken ovlivňují především tři věci – použitá izolační dvojskla či trojskla, kování a profil použitý pro jejich výrobu. Právě profil hraje důležitou roli, protože nese těžká skla, slouží pro uchycení kování a má rovněž podíl na hlukové izolaci. Profily společnosti VEKA jsou zásadně vyráběny jen v nejvyšší třídě A, kterou určuje evropská norma ČSN EN 12608 a jejichž kvalitu VEKA pravidelně kontroluje. Ve svém testovacím centru pravidelně provádí více než 25 zátěžových zkoušek profilů i oken či dveří z nich vyrobených.

Při výběru okna bude vždy záležet na ceně, kterou jste ochotni za okno zaplatit. Musíte si totiž odpovědět na klasickou otázku – chcete produkt kvalitní nebo levný? V případě oken z profilů třídy A skutečně platíte za kvalitu, ale vyšší cena se vám vrátí v životnosti a tepelném komfortu. A za co vlastně platíte? Odpověď hledejme s využitím normy „ČSN EN 12608 - Profily z neměkčeného polyvinylchloridu (PVC-U) pro výrobu oken a dveří“. Ta definuje jednotlivé profily včetně parametru, na který výrobci profilů B a C při obhajobě kvality svých výrobků často „zapomínají“. Jedná se o tloušťku stěn, na které závisí stabilita a životnost okna.

Profily třída A jsou sázkou na kvalitu

Evropská norma ČSN EN 12608 rozděluje profily na třídy podle tloušťky vnější stěny následovně:

  • třída A (tloušťka vnější stěny 3,0 mm; tolerance +/- 0,2 mm)
  • třída B (tloušťka vnější stěny 2,7 mm; tolerance +/- 0,2 mm)
  • třída C (tloušťka vnější stěny 2,5 mm; bez tolerance)

Nabízí se samozřejmě otázka, zda je rozdíl 0,3 mm mezi třídami A a B v tloušťce vnější stěny tak podstatný. Odpověď můžeme hledat ve výsledcích zátěžových testů, které VEKA provádí ve svém testovacím středisku. Toto centrum v německém Sendenhorstu se podílí na vývoji nových produktů i stálé kontrole kvality vyráběného portfolia. Na základě měření a zátěžových zkouškách v zmiňovaném centru lze pro porovnání rozdílů mezi třídami A a B jmenovat například nosnost a pevnost rohů, přičemž svařované plochy u profilů třídy A prokazují o 20 % vyšší hodnoty. Tento rozdíl je dán především celkovou hmotou materiálu na výrobu, při které se u okna se stejnou průhledovou plochou spotřebuje u profilu třídy B až o 14 % méně materiálu.

Podstatně lépe vychází profil třídy A i v případě testů tvarové stálosti. Průhyb a kroucení jsou u něj až o 12 % nižší než u třídy B. Pro uchycení kování je zajímavým rozdílem i potřeba vynaložit o 20 % vyšší sílu na vytržení šroubů z profilu třídy A.

Třída A versus B (zdroj: VEKA)

Kvalitu VEKA profilů hlídá přes 25 zátěžových testů

Zmiňované testovací centrum VEKA provádí více než 25 zátěžových zkoušek oken a dveří, mezi nimiž najdeme kromě již zmíněných testů na tvarovou stálost a nosnost například i ověření dlouhodobé funkcionality otevírání okna. Při tomto testu se okno testuje na mechanickou zátěž opakovaným otevíráním a zavíráním. Zkoušený produkt musí dosáhnout třídy 2 podle požadavků normy DIN EN 12400 a vydržet 10 000 cyklů bez poškození, deformací nebo ztráty funkčnosti.

Podobně se testuje vertikální zátěž a statické kroucení, čímž se ověřuje odolnost proti nesprávné manipulaci ze strany uživatele podle normy DIN EN 14608.  Zátěž zde působí kolmo na vnější volný roh rámu křídla a okno nesmí ztratit nic ze své schopnost otevírání a zavírání, a také nesmí dojít k uvolňování spojů, tvarovek či těsnění.

Okna se testují také na voděodolnost a v jeho rámci se v jednotlivých krocích po 0,5 m testuje průnik vody. Při zátěžovém testu je hladina vody udržována po dobu 24 hodin s maximální odchylkou 20 mm a přítokem, který neklesne pod 240 litrů.

„Naše testovací centrum v Německu neprovádí pouze testy komponentů a materiálů oken i dveří, ale podílí se přímo i na vývoji a výrobních postupech. Díky centru můžeme našim zákazníkům garantovat parametry a vysokou kvalitu našich profilů třídy A i dokumentovat jejich výhody,“ říká Milan Klepsa, hlavní zástupce společnosti VEKA pro ČR a SR.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem