Kromě pórobetonových příčkovek Ytong má společnost Xella v sortimentu i vápenopískové tvárnice Silka. Jejich výborné zvukově izolační parametry je přímo předurčují pro použití na vnitřní příčky, oddělující prostory s vysokou hladinu hluku. Mají navíc prakticky stejné surovinové složení jako pórobeton Ytong, takže jsou dokonale kompatibilní s tímto oblíbeným stavebním systémem.

Silka má vysokou objemovou hmotnost

Tato její vlastnost se příznivě projeví při stavbě akustických příček, výborná je i akumulační schopnost příčkovek ze Silky. Příčkovky z tohoto materiálu mají vysokou vzduchovou neprůzvučnost: ta v závislosti na tloušťce příčkovek Silka (od 80 do 300 mm) a způsobu konstrukce (pero + drážka nebo pero + drážka + úchopné kapsy) dosahuje hodnot od 45 do 57 dB!

Tvárnice Silka (zdroj: Xella)

Silka není Ytong

Poznáte to hned při prvních uchopení příčkovky z pórobetonu nebo vápenopísku do ruky. Příčkovky Silka jsou ve srovnání s velikostně podobnými příčkovkami Ytong díky své vysoké objemové hmotnosti těžší a jinak se s nimi také pracuje. Větší námaha při opracování či tvorbě drážek a rozvodů však kromě výborné akustiky přináší i další benefit. U vnitřních příček ze Silky vám udělá radost zejména jejich vysoká akumulační schopnost, která velmi pozitivně ovlivňuje časový posuv prostupu tepla stěnami. Příjemné a přirozeně regulované klima je jednou z klíčových předností tohoto materiálu.

Zapomeňte na požár

Výborné chování vápenopískové konstrukce při požáru spočívá už v základní skladbě materiálu. Příčkovky Silka tvoří směs křemičitého písku, vápna a vody, vytvrzená v autoklávu, která neobsahuje organické látky. Tyto stavební prvky jsou tak zařazeny mezi materiály, pro které je bez potřeby zkoušení stanovena reakce na oheň nejvyšší třída A1 – nehořlavé.

Široké jsou možnosti povrchových úprav příček ze Silky

Nejčastěji se na vápenopískové příčky Silka používá ručně či strojně nanášená vápenocementová omítka. Stavebníky, kteří staví s Ytongem potěší skutečnost, že stejnou omítku jako na Ytong, mohou použít i na příčkovky Silka. Podobně jako u Ytongu tak můžete volit mezi omítkou, nebo hlazenou stěrkou.

Tvárnice Silka (zdroj: Xella)

Kvůli vysoké pevnosti nelze vápenopískové příčkovky Silka zkracovat stejným způsobem, jako pórobetonové zdivo Ytong

Na úpravu rozměrů je nutné použít diamantové kotouče v ručním el. nářadí, nebo kotoučovou, vodou chlazenou pilu. Oproti Ytongu se jinak dělají drážky a otvory pro rozvody energie a vody – drážky a zásuvky je lepší vyfrézovat pomocí elektrického nářadí, nikoliv ruční drážkovačkou, jak tomu je u Ytongu.

Kotvení břemen do vápenopískových příček

Je snadné, a navíc na jeden kotevní bod můžete pověsit mnohdy stejně těžká břemena, jako např. v betonu. Při vrtání vždy používejte vrtáky a hmoždinky, které jsou vhodné do betonu.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem