Rekonstrukce terasy nemusí nutně znamenat partu s bouracím kladivem, špínu a hodiny hluku za okny. Popraskaný povrch z betonu nebo dlažby lze totiž úspěšně využít pro terasu novou. Stačí si pořídit 3D teleskopické terče od společnosti HPI-CZ.

Terče z odolného černého polypropylenu, vhodné pro vybudování nové terasy ze dřeva, dřevoplastu nebo třeba dlaždic, umožní snadnou a rychlou montáž i na nerovný, starý podklad. Kromě výškové stavitelnosti terčů je možné upravit také jejich sklon, takže se snadno přizpůsobí i pevnému, ale nerovnému podkladu. Konstrukci lze dle potřeby v budoucnu snadno opravit nebo zcela rozebrat. Takto visutou terasu navíc neohrožuje vlhko, naopak lze pod ní ve vzniklém prostoru vést nejrůznější rozvody. Terasa montovaná s využitím terčů je lehká a zbytečně nezatěžuje podklad. Zároveň je však pevná a má výbornou únosnost. Více na www.hpi-cz.eu.

UloženíTerče z pevného, odolného černého polypropylenu spolehlivě nahrazují při konstrukci teras pokládku dlažby do lepidla nebo štěrkopískového lože. Montáž na terče je jednodušší, rychlejší, založená na suchém procesu, takže ji zvládne i laik. Kromě dlažby lze na terče pokládat desky nebo rošty pro montáž teras ze dřeva nebo dřevoplastu (WPC). Stejně jednoduše, jako se podlaha montuje, je pak možné ji demontovat, například při potřebě oprav nebo přesunutí terasy na jiné místo. Při dříve běžné pokládce na lepidlo se při nutné opravě musela podlaha vybourat.

Terče se samonivelačním efektem a vysokou únosností

3D teleskopické terče umožňují montáž teras ze dřeva i dlaždic ve výšce 35 až 200 mm nad zemí, takže pod podlahou lze vést bez problémů nejrůznější rozvody. Uplatní se úspěšně i tam, kde je, například v důsledku zvýšené vlhkosti, vhodné podlahu zvednout, například v suterénech nebo sklepích.

Díky kloubovému uložení hlavy se terč přizpůsobí sklonu podkladu až do 5 %, podklad tedy má být pevný, ale nemusí být zcela rovný. 3D teleskopický terč od HPI-CZ nabízí možnost regulovat výšku i dodatečně až po pokládce dlažby bez potřeby demontáže, a to jednoduše šroubovákem v místě křížení spár.

Výhodou těchto terčů je i vysoká únosnost. Liší se u jednotlivých typů terčů dle jejich výšky. Například 3D teleskopický terč s aretací pro výšku podlahy 35-55 mm maximálně unese až 5 tisíc kilogramů. I nejvyšší varianta 170-200 mm ale zvládne udržet velkou váhu, a to až přes 1000 kg/1 terč.

Nově s aretačními kroužky proti uvolnění

Terč3D teleskopický terč tvoří nízká či vysoká základna, s průměrem 200 resp. 230 mm dle požadované výšky podlahy, a dále tzv. cylindr, což je samostatná šroubovací část umožňující nastavení výšky. Pro vyšší podlahy jej tvoří dva cylindry spojené prstencem. Horní plocha cylindru, šnekového šroubení, má konkávní tvar a dosedá na ni další část terče, tzv. nosný terminál, čili naklápěcí hlava. Její spodní část má konvexní tvar, takže spolu s horní plochou cylindru vytváří volně ložený kloub.

Na tuto hlavu se pokládá samotná dlažba nebo podkladové hranoly terasových prken. Vymezení rohů dlažby nebo okrajů jednotlivé latě roštu zajišťují čtyři křidélka, přepážky, které také zabraňují pohybu vložených prvků. Samostatně lze dokoupit i dvě křidélka pro prodlouženou fixaci nosných profilů pro dřevo a plast.

Úplnou novinkou 3D terčů je speciální aretační kroužek proti uvolnění. Ten zabraňuje samovolnému pootočení šroubení vlivem silných otřesů při větším namáhání podlahy a tím pádem riziku i nepatrného snížení výšky terče a tedy také celé podlahy v jednom místě.

Při plánované pokládce podlahy pomocí 3D terčů si stačí si u HPI-CZ objednat balení dle požadované výšky podlahy, které již obsahuje všechny potřebné komponenty. Více o nabídce společnosti HPI-CZ najdete na www.hpi-cz.eu.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem