Dánská architektura za sebou zanechala nesmazatelnou stopu. Budova Opery v Sydney a Velký oblouk v Paříži jsou architektonické skvosty, které jsou toho nejlepším příkladem. Dánská architektura udává trendy i v tomto tisíciletí. Přijďte se ve dnech 29.7. – 31.8. 2014 přesvědčit do Galerie Architektury v Brně, že architektura a design jsou pro Dány mnohem víc než jen cihly a malta!

Dánská architektura je již mnoho let synonymem krásného a inovativního designu. Pokračováním odkazu Arne Jacobsena, vůdčí osobnosti dánského modernismu a autora slavných designových židlí s příznačnými názvy „Labuť“ a „Vajíčko“, dosáhlo Dánsko v architektuře ve 20. století nebývalých úspěchů. Budova Opery v Sydney od dánského architekta Jørna Utzona je považována za největší architektonický skvost Austrálie a jednu z nejslavnějších staveb 20. století vůbec.

KodaňVelký oblouk od Johana Otto von Spreckelsena se zase stal symbolem moderní Paříže. Dánskou architekturu reprezentuje ale mnohem víc než tyto dvě ikonické stavby – celá řada mezinárodně uznávaných projektů legendárních architektů, kterými jsou například Bjarke Ingels, Henning Larsen, C. F. Møller, Jan Gehl nebo ateliér 3XN.

“Výstava Současná dánská architektura, která vznikla ve spolupráci Dánského ministerstva zahraničních věcí, Dánské asociace architektonických firem a Iniciativy dánského designu a architektury, přibližuje nejenom výběr toho nejlepšího ze současné dánské architektury, ale také její základní hodnoty. Dánskou architekturu charakterizuje striktně ekologický profil, udržitelnost, empatie a především demokratický přístup, podle kterého nejsou elegantní design a nádherná architektura vyhrazeny pro elitu, ale naopak určeny širokým masám, ” uvádí zástupce dánského velvyslance Lars Kjellberg.

Nádvoří radnice Brna střed ožije o prázdninách výstavou o cyklistice v Kodani

KodaňNádvoří radnice městské části Brno-střed na Dominikánské 2 ožije výstavou o životě ve Městě cyklistů, jak se někdy Kodani přezdívá. Výstavu propagátora kodaňského životního stylu, filmaře, fotografa a také specialisty na územní plánování Mikaela Colville-Andersena představí Galerie Architektury Brno společně s Dánským velvyslanectvím v ČR.

Dánské hlavní město je rájem cyklistů. Do škol a práce se v Kodani dopravuje na kole víc lidí než v Amsterodamu. Město už řadu let buduje nejen obyčejné cyklostezky, ale celý sofistikovaný systém pruhů a dálnic pro cyklisty. Jde o levnější a ekologičtější způsob dopravy, který spoří místo i čas. Na kole dojíždí každý den do školy a do práce více jak celá polovina obyvatel města.

Vernisáž výstavy se uskuteční za přítomnosti zástupce dánského velvyslance Larse Kjellberga a starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky v úterý 29. července 2014 v 18 hodin na nádvoří radnice městské části Brno-střed. 

Po vernisáži výstavy Město v pohybu proběhne v 18.30 v prostorách Galerie Architektury v Brně také vernisáž výstavy Současná dánská architektura. Obě výstavy potrvají do 31. 8. 2014.

Role kultury v městském prostoru

Kodaň“Všechny tyto jedinečné projekty byly vybrány pro svou špičkovou kvalitu a také proto, že zosobňují dánskou identitu: vysoký životní standard, moderní přístup ke zdravotnictví, vzdělávání a studiu a velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Výstava také názorně ilustruje roli kultury v městském prostoru, který jde ruku v ruce s moderním skandinávským životním stylem,” dodává Gabriel Kurtis z Galerie Architektury Brno.

KodaňVernisáž výstavy se uskuteční za přítomnosti zástupce dánského velvyslance Larse Kjellberga a starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky v úterý 29. července 2014 v 18.30 hodin v Galerii Architektury Brno.

Vernisáži výstavy bude předcházet vernisáž výstavy “Město v pohybu” která se uskuteční v 18.00hod na nádvoří radnice městské části Brno-střed. Obě výstavy potrvají do 31. 8. 2014.

text a foto: www.galeriearchitektury.cz

logo MessengerPoslat Messengerem