V areálu letňanského výstaviště bylo už krátce po desáté rušno. Jednotlivými halami proudily stovky lidí, které přilákal další ročník veletrhu FOR ARCH. Na výstavní ploše 38 800 m2 se v letošním roce prezentovalo celkem 830 vystavovatelů včetně stánku firmy CIUR a. s. Nazvat prezentaci společnosti „stánkem“ se tak docela nehodilo, neboť prostorově velkoryse pojatá výstava se rozhodně nedala jen tak snadno přehlédnout.

Koncipována byla spíše jako místo pro setkávání s potenciálními zákazníky, zájemci o výrobky firmy CIUR i s obchodními partnery. „Na veletrhu FOR ARCH vystavujeme prakticky od jeho začátků, a dosud jsme kladli hlavní důraz na prezentaci produktů,“ vysvětluje mi Michal Řehulka. „Pro letošní rok jsme však zvolili zcela nový koncept, u kterého produkty ustoupily trochu do pozadí, a hlavním cílem bylo vytvořit příjemný prostor pro všechny, kteří za námi přijdou.“

Vše pro izolace

Smyslem expozice nebylo ukázat pár izolovaných „vzorků“ z portfolia firmy CIUR.Smyslem expozice nebylo ukázat pár izolovaných „vzorků“ z portfolia firmy CIUR. Vše, co bylo k vidění, byly jednotlivé díly skládanky konceptu jménem COMPRI®, jehož „tváří“ je postavička sysla Felixe. „Značka COMPRI® představuje ucelený systém materiálů pro řešení všech možných situací, které se týkají izolací staveb. Naší snahou je, neprodávat zákazníkům pouze dílčí segmenty, ale komplexní systémové řešení, včetně odborného servisu a poradenství“, vysvětluje Michal Řehulka. "Na českém trhu se ale zatím při výběru materiálů pro stavbu řeší hlavně to, kde nakoupit nejlevněji."

CIUR jde jinou cestou – přesně tou, kterou představil i na veletrhu FOR ARCH.Je na podobný koncepční přístup český trh připraven? „Bohužel je pravda, že český stavební trh je v současné době orientován především na co nejnižší cenu, mnohdy doslova za každou cenu. To ale není naše obchodní politika. Snažíme se nabídnout cenově výhodné produkty, ale vždy s ohledem na vysokou kvalitu použitých materiálů a provedení,“ říká Michal Řehulka. „Současný systém, kdy se z nejlevnějších materiálů poskládá celá konstrukce, je hodně nešťastný.“ Ve většině realizací nebývá samotná kombinace materiálů zvolena šťastně - a v praxi pak může nadělat více škody, než užitku – například proto, že se dům sice dobře utěsní proti úniku tepla, ale neumí si poradit s vlhkostí, která v takto utěsněném prostoru zůstává. „A nejde jen o materiál, ale i o správné a odborné provedení," konstatuje Michal Řehulka.

CIUR jde jinou cestou – přesně tou, kterou představil i na veletrhu FOR ARCH. „Kromě toho, že tyto produkty vyrábíme a dodáváme je na trh, zajišťujeme i diagnostiku a kontrolu kvality odvedené práce – měření termokamerami, měření vzduchotěsnosti objektů a podobně,“ potvrzuje Michal Řehulka a dodává, že velký důraz se v CIURU klade na odborné školení partnerských aplikačních firem.

Smyslem expozice nebylo ukázat pár izolovaných „vzorků“ z portfolia firmy CIUR. Vše, co bylo k vidění, byly jednotlivé díly skládanky konceptu jménem COMPRI®.Kromě praktické ukázky aplikace foukaných izolací jsou na stánku k vidění i některé zajímavosti, jako například ukázka systému pro vnitřní zateplení domů - UdiINRECO®, což je izolační deska, která se skládá ze dvou lepených různě tvrdých dřevovláknitých desek, které společně "umí" přijímat i odvádět vlhkost. Tento systém umožňuje rychlé zateplení vnitřních stěn každé budovy. „Na českém trhu jde prakticky o jediný materiál, kterým lze provést vnitřní zateplení i v památkově chráněných objektech,“ podotýká Michal Řehulka. Systém lze aplikovat téměř okamžitě na hrubou stavbu, přičemž není potřeba čekat, až dům vymrzne, protože si, jak bylo řečeno, umí s vlhkostí hravě poradit. Vlastně můžeme říci, že UdiINRECO® dokáže izolovanou zeď doslova vysoušet.

Na stánku byl vidět i systém, kterým je možné ověřit kvalitu utěsnění obálky domu – tzv. blower door test. „Prakticky se jedná o velký ventilátor, kterým zjednodušeně řečeno dům „nafoukneme“ a následně „vyfoukneme“, přičemž počítačový program vyhodnotí neprůvzdušnost obálky domu. Dodejme, že u pasivních domů, jejichž stavební boom je otázkou blízké budoucnosti, je tato doporučená hodnota n50 ≤ 0,6."

Dokonalé odhlučnění

Smyslem expozice nebylo ukázat pár izolovaných „vzorků“ z portfolia firmy CIUR. Vše, co bylo k vidění, byly jednotlivé díly skládanky konceptu jménem COMPRI®.Systémové řešení COMPRI® ale nezahrnuje pouze tepelné izolace a ochranu vůči průniku vlhkosti. Jeho součástí jsou i akustické izolace. Jde o zvukově izolační desky Wolf®, které jsou vyplněny těžkou sypkou hmotou. Povrch desky je z tvrdého papíru, vnitřek desky vyplňuje křemičitý písek. Díky němu má pouhých 10 – 15 milimetrů silná deska perfektní izolační vlastnosti. Zvuková vlna prochází papírem do vrstvy písku, rozkmitává zrnka písku a mění se tak na pohybovou energii. K průniku na druhou stranu desky jí tak zůstává jen minimum „síly“. „Minimální tloušťka, maximální účinnost,“ shrnuje Michal Řehulka princip fungování této zvukové izolace. „S touto strukturou jsme schopni například snížit kročejový hluk u betonového stropu o 25 decibelů.“

Člověku se při pohledu na tenkou desku ani nechce věřit, že je něco takového možné. Pro ty, kdo nevěřili, byla připravena názorná demonstrace. Uvnitř malé bedničky, která byla sestavena z desek Wolf®, se nacházel bzučák, který vydával nepříjemný pištivý zvuk vysoké frekvence. Pokud byla bednička otevřená, bylo zvuk slyšet po celé hale. Stačilo však zaklapnout víčko (které také tvořila jen jedna izolační deska) a z ječení bzučáku bylo jen tichounké pohvizdování.

Komunikace se zákazníkem za jedna

Nutno říci, že velkou pozornost firma věnuje i komunikaci se svými zákazníky. Ta se rozhodně neomezuje jen na papírové katalogy a informační letáky. Součástí expozice byl i volně přístupný dotykový monitor, na kterém vidí zájemce třírozměrný model konstrukce domu, kde si sám může navolit všechny potřebné součásti systému COMPRI® – od foukaných izolací přes zvukové a protipožární izolace, různé podpůrné prvky, jako jsou lepidla, membrány a pásky, až po fasádní systémy či řešení pro rekuperaci vzduchu a podobně. Zároveň hned vidí, kolik ho to bude stát. Výsledek svého výběru si může také rovnou odeslat na svůj e-mail.

Nazvat prezentaci společnosti „stánkem“ se tak docela nehodilo, neboť prostorově velkoryse pojatá výstava se rozhodně nedala jen tak snadno přehlédnout.Tradice a kvalita

Firma CIUR a. s., je na trhu už od roku 1991. Izolační systémy, které tvořily hlavní část prezentace na veletrhu FOR ARCH, jsou sice podstatnou, ale rozhodně ne jedinou oblastí jejího zájmu. CIUR se etabloval i ve výrobě materiálů pro průmysl – především celulózových vláken, která nacházejí využití jak při stavbách silnic, tak v průmyslové výrobě. „Firma dnes vyrábí 56 výrobků v 84 modifikacích pro různá průmyslová odvětví, kromě celulózových vláken jsou to i výrobky na bázi minerálních vláken.“ Další oblastí podnikání firmy CIUR jsou pak technická zařízení budov – vzduchotechnika, tepelná čerpadla a zařízení pro rekuperaci vzduchu. Tedy technologie, bez kterých se stavba nízkoenergetických a pasivních domů – pro něž jsou klíčové i kvalitní izolace – neobejde. Velká část produkce firmy CIUR se vyváží do zahraničí – z velké části do Rakouska, Švýcarska či Německa, své odběratele však má CIUR třeba i v Rusku nebo Číně, či dokonce až v Austrálii. „Český a slovenský trh má určitě spoustu nevyužitého potenciálu, bude ale nutné, aby se změnil přístup stavebníků. Aby si uvědomili, že dům by se nemněl stavět na pět let – jak se to bohužel děje dnes – ale tak, aby vydržel několik generací. To je cesta, kterou jdeme my,“ uzavírá Michal Řehulka.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem