Abyste si mohli co nejlépe užívat bazén na své zahradě, je třeba nejen vybrat správně jeho typ, velikost a tvar, ale také najít pro něj to pravé místo a dobře upravit jeho okolí, aby se vám u něj příjemně relaxovalo. Pojďme se podívat, jaké máte možnosti.

Bazén by měl být především v dosahu domu, terasy, kuchyně – nejen proto, abyste to od něj neměli daleko k ledničce pro chlazené nápoje, ale také proto, abyste měli přehled o tom, co se u něj děje. Zvláště máte-li doma děti nebo k vám jezdí návštěvy s dětmi. Měl by být na místě, kam pokud možno celý den svítí sluníčko, ale naopak nefouká vítr, nepadá listí z okolních stromů a živých plotů.

Zároveň nejspíš oceníte, pokud nebudete u bazénu úplně na očích sousedům a kolemjdoucím. Už z těchto požadavků plyne, že se vyplatí o jeho umístění přemýšlet současně s plánováním samotného domu a že stojí za to strávit pozorováním povětrnostní situace na pozemku nějaký čas. I když by se mohlo zdát, že nejlepším doplňkem k bazénu je anglický trávník, opak je pravdou. Při sekání odletuje tráva dost daleko a také byste jí spoustu nanosili na nohách do vody. Kdepak, kolem bazénu potřebujete zpevněné plochy, ovšem ne jen tak ledajaké: nesmí klouzat ani za mokra, musí se dobře udržovat, být příjemné pro bosé nohy, neměly by se příliš rozpálit a ještě ke všemu by měly dobře vypadat.

Vodní pokoj s jezerem a obývací pokoj jsou zcela propojené dřevěnou terasou, takříkajíc jsou mezi nimi zbořeny všechny pomyslné zdi. Než byste vytvářeli dva pokoje střední velikosti, raději postavte jeden pořádný, kde se snoubí veškeré pohodlí velkorysé terasy s efektem vodního prvku (atelier FLERA)

Dopřejte si takovou velikost zpevněné plochy, aby se sem mohl vejít stolek s občerstvením i nějaká ta lehátka. Uznejte sami, že to není zrovna málo požadavků. Podívejme se, jaké se nabízejí možnosti: můžete vybírat mezi betonovou dlažbou, mrazuvzdornou a protiskluzovou keramickou dlažbou, přírodním kamenem, terasou z dřevěných nebo tzv. dřevoplastových prken či kamínkovým kobercem. A pokud opravdu toužíte po trávě, můžete libovolnou terasu pokrýt i umělým travním kobercem.

Také čtěte: Jak na trvale udržitelnou vodu v bazénu - rady a tipy

Betonová dlažba

Řešení, kterým rozhodně nic nepokazíte. Beton bude dobře korespondovat s architekturou domu, neklouže, nerozpálí se, dobře se udržuje (povrch snadno očistíte wapkou). Snad jen posezení v plavkách přímo na betonu nebude tak úplně pohodlné. Z výše uvedených důvodů se kolem bazénu nehodí zatravňovací dlaždice, jinak máte ovšem na výběr téměř neomezenou nabídku dekorů a povrchů. Orientační cena: 500 Kč/m2.

Betonová dlažba kolem bazénu je odolná a dobře se udržuje (MOUNTFIELD)

Přírodní kámen

Esteticky bude pravděpodobně bezkonkurenční, ale neobejdete se bez spolupráce s odborníky, abyste vybrali materiál, který bude splňovat požadavky na protiskluzovost, snadnou údržbu atd. Sami se do toho rozhodně nepouštějte. Počítejte také s náročnější pokládkou. Orientační cena: 600 Kč/m2.

Keramická dlažba

Keramická dlažba se tradičně používá především u vnitřních bazénů, výborně se ale svými vlastnostmi hodí i k těm venkovním. Příkladem může být slinutá glazovaná dlaždice Pebbles (RAKO), která imituje dva typy kamenů. Iluze kamínků a prakticky nulová nasákavost, stejně jako parametr protiskluznosti R10/B, předurčuje Pebbles jak k použití u bazénu, tak u vnitřních i venkovních sprch, kde hrozí uklouznutí. Dalšími vhodnými sériemi jsou Kaamos, Extra, Stones nebo venkovní dlaždice Outdoor s 2cm tloušťkou, cena od 333 Kč/m2.

Keramická dlažba Pebbles imituje povrch složený z přírodních kamínků různé barevnosti. Je mrazuvzdorná a má vysoký parametr protiskluznosti (RAKO)

Mohlo by vás zajímat: Bazén v 10 krocích

Tropické dřevo

Zajímavá a efektní alternativa, která však nepatří k nejlevnějším. Prkna mívají rýhování, aby neklouzala, a musí se pravidelně napouštět k tomu určeným olejem (minimálně jednou ročně), aby nepopraskala a nezešedla. Odměnou za toto úsilí bude příjemný teplý povrch, který ale slunce v létě příliš nerozpálí a na kterém se dá sedět či ležet i jen tak v plavkách či na ručníku. Orientační cena: 1 290 Kč/m2.

TIP: Tropické dřevo je tvrdé a odolné, ale může pocházet z devastovaných deštných pralesů. Alternativou může být takzvané thermowood — tepelně ošetřené domácí dřevo s podobnou trvanlivostí, jakou mají dřeva exotická.

Zeptali jsme se odborníka

Odpovídá: zahradní architekt Ferdinand Leffler z atelieru FLERA

Jaký materiál se hodí na terasu kolem bazénu či jezera?
„My máme nejradši dřevo. Hladké, bez drážek. Vypadá designově čistě a v drážkách se nezadržuje nepořádek. Na velmi elegantní zahradě si umím představit i hladké velké formáty kamene. Na dřevěnou terasu si jen tak pohodíte osušku a odpočíváte, u kamenné terasy budete spíš vyhledávat pohodlný dřevěný nábytek.“

Která dřevina obstojí v blízkosti vody?
„Z evropských dřevin doporučuju modřín sibiřský, z exotických se nám osvědčily garapa, massaranduba nebo merbau. Zajímavostí je i thermowood. Modřín sice nevydrží tak dlouho, ale zas ho nevozíte „z druhého konce planety“.“

Dřevoplast

Vzhled a výhody dřeva s odolností plastu spojuje kompozitní materiál zvaný WPC (z anglického Wood-Plastic Composite), který kombinuje dřevo a polymer a je maximálně odolný – je nenasákavý, stálobarevný a nemusíte ho impregnovat. Odolává výkyvům teplot, bazénové chemii, mrazu i UV záření. Hodí se i pro komplikovanější uspořádání teras kolem bazénů, se schůdky či ochrannými lištami, protože se s ním pracuje stejně snadno jako se dřevem, ale lze jej i nahřát a podle potřeby ohýbat.

Plnoprofilová prkna se dají v případě potřeby i znovu zbrousit, jsou totiž plně probarvená. Prkna WoodPlastic® jsou příjemná na dotyk, mokrá nekloužou. Netvoří se na nich mapy ani třísky a na slunci neblednou. Veškerá starost o jejich údržbu spočívá v občasném opláchnutí proudem vody. Nabídka teras WoodPlastic® zahrnuje celou škálu barev a různé typy povrchů. Orientační cena: 1 700 Kč/m2.

Plnoprofilová kompozitní prkna Premium Forest Plus Palisander (WPC – WOODPLASTIC)

Kamenný koberec

K moderním kompozitním materiálům patří i kamenný koberec ze směsi přírodních kamínků a pojiva. Propouští vodu a díky tomu se na povrchu nevytvářejí kaluže, zároveň je protiskluzový a příjemný na bosou nohu. Nemusíte mít ani strach, že by jej letní paprsky příliš rozpálily. Teplotu omezuje pryskyřicové pojivo, které je hygienické, zdravotně nezávadné, neobsahuje toxické látky a neškodí přírodě ani vodním zdrojům. Orientační cena: 340 Kč/m2.

Výhodou kamenného koberce je možnost libovolného tvarování. Dobře se proto hodí například na schodiště (TOPSTONE)

(Pozn.: uvedené ceny jsou pouze orientační, bez pokládky, mohou se lišit směrem nahoru i dolů podle konkrétního typu zboží, prodejce, akce, množství, DPH atd.)

Nepřehlédněte: Křišťálová voda v čistém bazénu - jak toho docílit?

Text: Markéta Klocová | Foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem