Co si vybavíte, když se řekne beton? Možná ve vás toto slovo vyvolává jisté negativní emoce spojené s pojmy betonování krajiny a neblahým působením lidí v přírodě. Tyto fenomény však není možné dávat za vinu materiálu, nýbrž člověku. Naopak beton je 100% přírodní a svou odolností udivuje již po tisíce let. Řadí se zkrátka k nejtrvanlivějším materiálům pro exteriérové použití, které navíc vyniká širokými tvarovými a estetickými možnostmi.

Beton v českých zahradách

Vyhledávanými produkty z důvodu maximální stability jsou i květináče nejrůznějších tvarů a povrchových úprav (zdroj: Presbeton)V českých zahradách najdeme beton nejčastěji v podobě dlažby nebo při konstrukci zídek a plotů z betonových tvárnic. Nicméně v poslední době si nachází cestu k českým stavebníkům i tzv. betonový nábytek. Ten je sice běžněji využíván ve veřejném prostoru, ale některé prvky se hodí i na soukromé pozemky. Výhodou je odolnost, dlouhá životnost, minimální nároky na údržbu a v neposlední řadě i příznivá cena.

Velká hmotnost propůjčuje jednotlivým výrobkům maximální stabilitu. To v sobě skrývá pozitiva, ale i určitá úskalí. Těžký betonový květináč můžete využít k osázení i vzrostlými stromy, ale na druhou stranu ho těžko na zimu přemístíte. Proto není špatné umístění betonových prvků zkonzultovat například se zahradním architektem, který je schopen nahlédnout zahradu jako celek.

Je libo betonové posezení nebo květináč, který vítr nepovalí?

Jedním z českých výrobců, který se kromě běžných betonových produktů věnuje i produkci ucelených systémů vybavení pro venkovní použití, je společnost Presbeton. U většiny těchto sestav městských mobiliářů najdeme prvky jako sedáky, lavice, stoly, květináče, ale i praktické stojany na kolo, které se dají využít i na zahradách.

Sedáky LEDGE z řady MODERN, případně stůl s lavicemi LA se velmi dobře vyjímají ve větších zahradách, kde je prostor pro tvorbu několika odpočinkových zákoutí. Terasu umístěnou u domu je praktičtější vybavit klasickým zahradním nábytkem, se kterým se dá hýbat a přizpůsobovat ho různým příležitostem. Betonové prvky působí lépe v odlehlejších zákoutích zahrad, kde nabídnou místo k intimnějšímu odpočinku či meditaci. K designově zajímavému patří i geometrické posezení z řady H-E-X. V této ucelené sestavě najdeme i doplňující výrobky jako květináče, dlažbu nebo stojan na kolo. Vyhledávanými produkty z důvodu maximální stability jsou i výše zmíněné květináče nejrůznějších tvarů a povrchových úprav.

Sedáky LEDGE z řady MODERN se velmi dobře vyjímají ve větších zahradách, kde je prostor pro tvorbu několika odpočinkových zákoutí (zdroj: Presbeton)

Kvalitní beton vyžaduje minimální údržbu

Všechny výrobky společnosti Presbeton jsou opatřeny vnitřním ochranným systémem či dodatečnou impregnací pro lepší čištění a minimalizaci nasákavosti finálních produktů. Nejzákladnější je ošetření Protect System IN, který se tvoří přidáním účinné látky do betonové směsi. Tím se minimalizuje nasákavost finálního výrobku v celém svém objemu. Další dvě varianty Protect System TOP a Perfect Clean TOP uzavírají povrch daného výrobku zvenčí.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem