Většina křehce krásných cibulovin však může být jedovatá. Nebezpečí hrozí zejména malým dětem a domácím zvířatům. „Některé jarní květiny zároveň uvolňují toxiny do vody ve váze a to může znamenat pro pejska nebo jiné domácí zvíře úporné zvracení a často i horší příznaky otravy,“ podotýká Romana Rybková, kurátorka Botanické zahrady v Praze-Troji. Jarní cibuloviny je třeba sázet do země již v září či v říjnu. Na jaře lze sázet pouze některé z teplomilných cibulovin kvetoucí v létě (například jiřiny či gladioly).

Ladonička Luciliina rozkvétá mezi prvními cibulovinami pod popraškem sněhu.„Ovšem nic se nevyrovná kráse prvních jarních sněženek,“ říká zasněně Romana Rybková. „Pokud si je chcete pořídit na zahradu, vyberte jim místo pod stromy, kde je i v létě příjemný stín a svěží vlhká půda. Sněženky a bledule totiž rostou v lužních lesích, které bývají v předjaří i zaplavené. Určitě je nevysazujte na sušší místa zahrady či do skalek a také nezapomeňte, že sněženka podsněžník je druh v přírodě zákonem chráněný. A pozor – cibule velmi špatně snášejí zaschnutí, při přesazování je nenechávejte dlouho venku.“

Odborný poradce

Ing. Romana Rybková, kurátorka Botanické zahrady v Praze-Troji

Hyacinty mohou mít květy růžové, fialové, bílé i žluté.Známé i méně známé druhy 

Ladonička Luciliina (Chionodoxa luciliae) je velmi hezká a naprosto nenáročná cibulovina do jarních trávníků. Bývá vysoká jen 10 až 15 cm, má hvězdičkovité květy, nejčastěji modré s bílým středem, někdy bílé nebo růžové. Rozkvétá brzy v březnu, často společně s krokusy. Ladonička je přizpůsobivá a spolehlivě kvete v polostínu i na slunci. Daří se jí v lehčí půdě bohaté na živiny. V dobrých podmínkách se množí samovýsevem, vytváří i velké množství dceřiných cibulek a v trávníku se časem sama namnoží do velkých ploch. Pěkně se vyjímá ve skalkách, hodí se i k přirychlování v miskách. 

Jako zajímavý se jeví i obecně známý hyacint východní (Hyacinthus orientalis), který se stále častěji stěhuje do bytů jako rychlená květina, na trhu se objevuje již o Vánocích. Pokud si ho koupíme, měli bychom ho postavit do chladnějšího světlého prostoru, po odkvětu ho nechat pomalu zatáhnout a po mrazech vysadit do zahrady. Rychlené cibule se kvetením v nepřirozenou dobu značně vysílí a často jim trvá více let, než opět vykvetou.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Narcis ´Wild Carnival´ s velkým květem a oranžovou pakorunkou patří k oblíbeným kultivarům.Králové a královny 

Za krále jarních zahrad bývá označován tulipán (Tulipa). Pěstují se tisíce hybridů, které se hodí do záhonů, trávníků i skalek. Speciální kultivary jsou vyšlechtěné k rychlení do bytů, jiné k řezu. Tulipány vyžadují neutrální, středně těžké, nezamokřené půdy, v příliš lehkých špatně kvetou, v mokrých vyhnívají. Kulturní tulipány přesazujeme každoročně, po odkvětu a zatažení cibule vyndáme ze země, očistíme a uskladníme v suché místnosti až do podzimní výsadby. 

Dobrá rada

Při pěstování šlechtěných odrůd tulipánů se cibule po odkvětu vyndají ze země a na podzim se opět vysadí. Pokud zůstávají cibule v zemi, přibývají  malé dceřiné cibulky, které však nekvetou, ale mají pouze jeden list. Není to degenerace, jak se dříve říkávalo, ale dochází k neustálému zeslabování rostliny dělením na menší cibule a k vyčerpávání živin z půdy.

Při pěstování šlechtěných odrůd tulipánů se cibule po odkvětu vyndají ze země a na podzim se opět vysadí.Dalším kandidátem na královský trůn je narcis (Narcissus). Na rozdíl od tulipánů není cibule narcisů každý rok spotřebována, ale vytváří si nové suknice, můžeme je tedy ponechat na místě 3 až 4 roky. Narcisy jsou také o něco teplomilnější a na zakořenění potřebují teplotu kolem 12 °C. Proto je vysazujeme v srpnu, nejpozději začátkem září, pěkně vypadá více rostlin jediné odrůdy ve skupině. Pokud potřebujeme narcisy přesadit, cibule vyjmeme z půdy po zatažení listů v červnu. Pozor, narcisy jsou jedovaté, častá je i alergická reakce vyvolaná kontaktem s cibulemi!

text: Vlastimil Růžička, Romana Rybková, foto: Romana Rybková

logo MessengerPoslat Messengerem