Cesty i trávníky barví podzimní listí a vy namísto nostalgického rozjímání přemýšlíte o hrabání, zametání a foukání. A kam s tím listím?

Pokud chcete skutečně tu podzimní krásu uklízet, nabízejí pomoc profesionální, designově přitažlivé a výkonné foukače, které si poradí i s drobnými větvičkami, suchými zbytky trávy, prachem, pískem, štěrkem i s dalšími nečistotami zcela spolehlivě. Lze je navíc využívat celoročně, můžeme s nimi uklízet i čerstvě napadaný sníh. Ale i foukače musíte občas někam vysypat. Jednou z možností je kompostování. Ale i zde jsou jistá omezení.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Na elektřinu i na benzin

Benzinový zahradní vysavač BV 300 Oleo Mac není limitován délkou přívodního kabelu, a je tedy vhodný i pro použití na větších plochách (MOUNTFIELD).Na trhu je poměrně široká nabídka nejrůznějších foukačů, která zcela jistě uspokojí všechny zájemce. Než se ale rozhodnete ke koupi některého z pomocníků, je třeba zamyslet se nad vhodným typem. Především se musíte rozhodnout, zda zvolit foukač s benzinovým, nebo elektrickým motorem. Stroje na elektřinu jsou sice tišší, lehčí a levnější, ale jejich omezením a nevýhodou je sám elektrický kabel, který striktně určuje váš akční rádius.

S výkonnějším benzinovým motorem lze naopak pracovat v podstatě kdekoliv, aniž by se vám pletl kabel pod nohy a museli jste jej neustále popotahovat. Nevýhodou ale může být cena přístroje, složitější manipulace a benzinové výpary. Zkušení zahradníci doporučují vzít v úvahu nejprve počet a druhy stromů a dalších rostlin na pozemku. Pokud lze očekávat velké množství spadaného listí, vybírají spíše silnější benzinové stroje a takzvané zádové foukače.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Foukač i vysavač

Řada ručně nesených foukačů umožňuje i pečlivý sběr shromážděného materiálu.  V praxi to vypadá tak, že nafoukáte listí na velkou hromadu, foukač jednoduchou úpravou přestavíte na vysávání a vše sesbíráte do vaku umístěného na stroji. Pro tyto případy jsou vysavače vybaveny kromě jiného i sekací vrtulkou, která sesbíraný materiál drtí. Čím jsou částečky rozdrceného materiálu menší, tím se zvyšuje kapacita sběrného vaku a netřeba jej neustále vyprazdňovat.

Správně zvolené doplňky dokážou z foukače udělat víceúčelový, téměř dokonalý stroj. Na první pohled přitažlivě zaoblené tvary se snadno udržují čisté. Rukojeti jsou zpravidla z měkké gumy s integrovanou antistatickou vrstvou, která působí proti elektrostatickému náboji. Charakteristické pro všechny přístroje je příjemné ovládání. Antivibrační systém snižuje vibrace na minimální míru. S lehkými foukači můžete pracovat po dlouhou dobu. Nastavitelná délka foukací hubice umožňuje přizpůsobit se pracovnímu záměru nebo výšce obsluhy. K některým modelům lze připojit i velmi šikovný nástavec k čištění okapů nebo střech garáží. 

S větrem v zádech

Zádový foukač má výrazně větší výkon než ručně nesený a volí se pro případy, kdy potřebujeme pracovat dlouho a na velkých plochách nebo v obtížných terénech. Se strojem pohodlně neseným na zádech lze zvládnout více práce s menší únavou než při práci s foukačem v jedné ruce. Velkou pozornost je třeba věnovat umístění foukače na zádech. Popruhy by měly být polstrované a hmotnost optimálně rozložena mezi ramena, boky, hrudník a záda. S pohodlným nesením nebude práce tak obtížná a namáhavá.

Na kompost nebo do popelnice

Pomineme-li pálení listí, které neprospívá našemu zdraví a ve většině případů ani přírodě a půdě, můžeme kompostovat. Ale i v tomto případě je třeba dodržovat jistá pravidla. Nejlépe vám odpoví na konkrétní dotazy v občanském sdružení Ekodomov. Nejvíce starostí bude asi s dubovým listím. Před kompostováním je žádoucí jej smíchat s dalšími organickými zbytky (posekaná tráva, zelené zbytky z kuchyně, zbytky květin a rostlin apod.). Pokud je suché, je nutné ho zvlhčit.

Elektrický zahradní vysavač BVT 2500E je výborným řešením v porovnání cena a výkon. Obsahuje i tkaninový dvouvrstvý pytel (MOUNTFIELD).Problém je podle odborníků hlavně v tom, že na povrchu listu se nachází vosková vrstvička (tzv. kutikula), která jej ochraňuje proti přílišnému vypařování vody, přemokření a také proti okusu. Takovýto typ listů mají i další druhy stromů (ořešák, hrušeň, bříza, akát atd.).  „Tyto listy se opravdu kompostují špatně, pokud se kladou ve vodorovných vrstvách na kompost. Vytvářejí voděodolnou vrstvu, která vysychá a listí se v podstatě nezkompostuje.

Důležité tedy je, aby se tyto opadané usušené listy rozdrtily na menší kousky a poté zamíchaly do kompostu. Čím menší kousky, tím se větší povrch listu dostane do styku s mikroorganismy a rychleji se rozkládá,“ vysvětluje Jan Šarapatka ze sdružení Ekodomov a dále upozorňuje, že při kompostování zejména dubového a ořechového listí se uvolňují třísloviny (tzv. taniny), což jsou hořké, trpké látky, které nám při velkém množství okyselují kompost.

Vhodné je tedy vždy listí kompostovat společně s dalšími materiály převážně dusíkaté povahy. Tím se neutralizuje pH a vyrovná se také poměr uhlíku k dusíku (C : N), protože suché listí je zástupcem uhlíkaté složky společně se senem, slámou či dřevní štěpkou. Takovýmto postupem získáme podle odborníků kvalitní kompost.

autor: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem