Mít soukromý bazén vůbec není špatné. Možností, jak si bazén pořídit, je dnes celá řada, koupí jednoduchého nadzemního počínaje. Ale ani touha po luxusnější variantě neznamená, že byste se svého snu museli vzdát.

Jednou z možností, jak si pořídit kvalitní zapuštěný bazén, který bude sloužit k osvěžení i sportování, je metoda ztraceného bednění. Mnohé zájemce už předem odrazuje představa technické i časové náročnosti a destruktivních dopadů takové stavby. Domnívají se, že jim týden i déle budou jezdit po zahradě bagry a těžká nákladní auta a pak se tam na další týdny usadí zedníci. Praxe ovšem může být zcela jiná. I zapuštěný železobetonový bazén, který je z hlediska kvality a trvanlivosti tím nejlepším, co bazénový trh nabízí, lze vybudovat velice rychle a jednoduše.

VÝHODY ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ

Hlavní výhodou technologie ztraceného bednění je, že bazény takto konstruované nepotřebují žádnou stavební připravenost a kladou menší nároky na technickou odbornost stavitele. Stavba je méně časově náročná a dovoluje sestavit bazén prakticky jakéhokoliv tvaru a velikosti.

Právě to umožňuje moderní metoda stavby bazénu pomocí ztraceného bednění vyvinutá a patentována ve Francii Jeanem Desjoyaux, zakladatelem jedné z nejznámějších bazénových firem na světě. Metoda umožňuje postavit celý bazén za jeden až dva týdny, a to s minimálními zásahy do okolí. Díky zakladateli této stavební metody se pro tento typ bazénů vžilo označení francouzský bazén. Podívejme se tedy, jak v praxi vypadá postup stavby bazénu technologií ztraceného bednění:

Prvním krokem při budování francouzského bazénu je vyznačení jeho umístění.1. Poloha, tvar a výkopové práce

Prvním krokem při budování francouzského bazénu je vyznačení jeho umístění. Bazén by měl být orientován jižním směrem pro dosažení maximálního oslunění, ideální je řešit umístění bazénu spolu s návrhem zahrady a celého okolí domu. Tvar francouzského bazénu může být takřka libovolný. Umožňují to panely ztraceného bednění, z nichž se tvar bazénu sestavuje. Výkopové práce je možné realizovat velice rychle a s minimálními zásahy do okolí stavby.

2. Příprava ztraceného bednění

Příprava ztraceného bedněníPo vyhloubení jámy se na dno položí ocelové sítě a sestaví se jednotlivé panely ztraceného bednění. Jejich délka bývá od 25 cm do dvou metrů, což umožňuje vytvarovat bazén přesně podle individuálních představ. Povrch panelů z vnitřní strany bazénu musí být dokonale vyhlazen. Pomocí třmínků umístěných ve vnějších žebrech bednění se spojí horní a dolní věnec betonářské výztuže.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

3. Betonování

BetonováníPřipravená konstrukce se poté uvnitř vybetonuje. To je největší předností tohoto typu bazénů – bazénová vana tvoří jeden železobetonový celek a díky tomu má prakticky neomezenou životnost. Po vyschnutí betonu se do cementové směsi ukládají obrubníky. Ty kromě estetické funkce plní zejména funkci bezpečnostní: jsou opatřeny zaoblenými hranami s protiskluzovým povrchem.

4. Vyložení bazénu fólií

Vyložení bazénu fóliíVnitřní plochu bazénu pak vytvoří tzv. „liner“. Jde o speciální vodotěsnou fólii z PVC dodávanou přímo na míru daného bazénu. Je možné volit z řady odstínů, včetně oblíbené imitace mozaiky. Liner se jednoduše upevní ke ztracenému bednění pod obrubní kameny. Velkou výhodou je i jednoduchá výměna lineru, umožňující po letech používání udělat ze starého bazénu nový během jednoho dne.

5. Osazení filtrace

Osazení filtraceVýznamnou předností bazénů Desjoyaux je integrovaná filtrační jednotka. Ta se výrazně liší od technologie používané v běžných bazénech, protože nevyžaduje umístění v technologickém zázemí mimo bazén. Bazén tak nemá žádné vpustě a výpustě ani složitá potrubí pod zemí. Eliminací těchto problematických míst je Po dokončení stavebních prací a úprav, které netrvají déle než dva týdny, je možné bazén uvést do provozu. Na bazénovou konstrukci je poskytována desetiletá záruka.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem