Na zahrádce a fazole? Určitě ano. Je to potravina, léčivka, okrasná letnička a důležitá rostlina ke zlepšení půdy na zeleninových záhonech.

FAZOL KEŘÍČKOVÝ se pěstuje především na mladé lusky. Odrůdy s modrými lusky po uvaření zezelenají. Čím více otrháváte lusky, tím více rostlina plodí. Lusky keříčkových fazolí jsou mimořádně vhodně ke zmrazení.Na žádné zahradě by neměly chybět každým rokem na nejrůznějších místech zahrady fazole. Původní popínavý druh fazol obecný (Phaseolus vulgaris) pochází z Mexika a Guatemaly, do Evropy se dostal v 16. století. Přestože byl zpočátku pěstován pouze na jedlá semena, především pro námořníky, později byl prošlechtěn do dvou hlavních skupin: na tyčkové a keříčkové.

V obou skupinách se objevují odrůdy, které mají mladé lusky různě zbarvené, například zelené, žluté, fialové, červenobílé, černé, netmavě modré. Také podoba lusků se liší podle odrůdy; jsou buď úplně zploštělé, kulovité, válcovité či výrazně tenké. Odrůdy na pravidelnou sklizeň semen najdete především u fazolu tyčkového. Barva semen se liší podle odrůdy, existují v barvě hnědé, skvrnité či bílé.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zelené fazole

FAZOL OBECNÝ (Phaseolus vulgaris) se v Jižní Americe od pradávna vysévá do okrajů kukuřičných polí. Kukuřice je přirozenou oporou pro levotočivé výhony. Indiáni ze semen dříve mleli, tloukli mouku. Suché oplodí fazolu obecného tyčkového (suché lusky po vyloupání zralých semen) je léčivé, čaj snižuje hladinu krevního cukru, mírně snižuje krevní tlak a pomáhá při onemocnění ledvin a močového měchýře.Také u tohoto druhu jsou jedlé mladé a zelené lusky. Ve Francii jsou výtečnou pochoutkou dušená mladá, čerstvě nalitá semena – tzv. zelené fazole. Fazole se vysévají postupně od konce května do poloviny července. Pozdní odrůdy zakrývejme netkanou textilií proti prvním mrazíkům.

Vyžadují půdu vyhnojenou kompostem s dostatkem vápníku. Ale svými kořeny, které žijí v symbióze s bakteriemi, obohacují půdu o dusík. Proto patří mezi zeleniny, které po zarytí na podzim zlepší půdu. Můžeme je sázet i do okrasného záhonu, keříčkové na okraj, popínavé do pozadí na zkřížené tři tyčky. Popínavé fazole zkrášlí i slunná zákoutí keřových skupin nebo, jsou-li v nádobě, terasu.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

text a foto: Marie Musilová

logo MessengerPoslat Messengerem