Letní zahrada bez kvetoucí záplavy jednoletých rostlin je jako večeře bez skleničky vína. Nejlepší je ovšem v teplém srpnovém podvečeru sedět a popíjet víno na zahradě s výhledem na kouzelnou hru barev, tvarů a vůní. Letničky mají schopnost proměnit scenérii a náladu celého prostoru během velmi krátké doby. Ale dá to poměrně dost práce…

Základním předpokladem je zaujetí a zvídavost. A poté i pracovitost či schopnost realizovat své zahradnické plány. Nejdříve bychom se ale měli zamyslet nad několika fakty a položit si několik základních otázek.

Otázka první

Krásenka (Cosmos) je vysoká lehká a vzdušná pravá jednoletka.První otázka zní: Jaké podmínky k pěstování máte? Je vaše zahrada utopená ve stínu stromů, nebo tam pálí slunce celý den? Většina letniček slunce vyžaduje a ve stínu rozkvétá málo nebo vůbec, vytahují se, pak poléhají a hnijí. Pravé jednoleté květiny jsou většinou rostlinami otevřených plání, savan nebo polopouští, kde je klima slunné a dosti suché. Za krátké jaro, kdy v těchto oblastech zaprší, musí letničky stihnout vyklíčit, vyrůst, rozkvést, vytvořit semena a poté odumírají.

Největší počet druhů pochází jen ze čtyř hlavních oblastí. Z jihu Afriky je to mnoho druhů, pěstuje se například gazánie (Gazania), ostruhatky (Diascia), osteospermum (Osteospermum), hledíkovky (Nemesia) a snad nejčastěji pěstovaná truhlíková květina, třebaže není jednoletá – pelargonie (Pelargonium). Kalifornie a Mexiko nám daly cínie (Zinnia), aksamitníky (Tagetes), dračíky (Penstemon), kejklířky (Mimulus), třapatky (Rudbeckia), plamenky (Phlox), verbeny (Verbena), slunečnice (Helianthus) a mnoho jiných. Ze Středomoří k nám připutovaly hledíky (Antirrhinum), černuchy (Nigella), máky (Papaver), měsíčky (Calendula), chrpy (Cyanus) a statice (Limonium), z Austrálie pak pochází většina slaměnek. Do stinných zahrad se květiny na jednu sezonu hledají hůře, doporučit lze netýkavky, begonie „voskovky“ (správně Begonia semperflorens-hybridy), lobelky (Lobelia), torénie (Torenia) a doplnit výsadbu rostlinami s okrasnými listem, třeba africkými kopřivami (Solenostemon), iresine (Iresine) nebo alternanterou (Alternanthera). Stín a špatnou půdu dobře snáší měsíčnice (Lunaria), která sice kvete krátce, zato stříbrné penízky plodů zdobí rostlinu dlouho a můžete je použít i do suché vazby. Téměř žádné letničky nesnesou těžkou, mokrou a sléhavou půdu.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Otázka druhá

Drobná, nebesky modrá Lobelia erinus se hodí na záhon i do nádob.Druhá otázka zní: Kolik času své zahradě můžete věnovat? Pokud se místo vás o vaše květiny stará zahradník, je tato úvaha bezpředmětná. Jste-li vytížení v zaměstnání a dorazíte domů večer, těžko budete udržovat rozsáhlý letničkový záhon – místo odpočinku budete dohánět nejnutnější péči a výsledek patrně vašim představám odpovídat nebude. Pro vás je řešením jednoduchá zahrada s kvetoucími dřevinami a snadno udržovatelným trávníkem. Můžete si dovolit několik skupin nenáročných trvalek v kombinaci s okrasnými trávami a letničky vysázejte do samozavlažovacích truhlíků a nádob, kterým vodu doplníte jen dvakrát týdně. Řešením může být i kapková závlaha, kdy večer otočíte na půl hodiny kohoutkem a hadičky rozvedou vodu do všech nádob naráz.

Rostliny vybírejte raději odolnější, které vydrží občasné vyschnutí a nezahynou při prvním opomenutí. Vhodné jsou aksamitníky, cínie, měsíčky, šalvěje (Salvia), hledíky a nestařec (Ageratum), téměř nesmrtelné bývají pelargonie, begonie (Begonia) a dosny (Canna). Pokud hledáte nezničitelné květiny, mrkněte, co kvete u vás na náměstí a na záhonku před úřadem. Nepravidelná zálivka také nebude vadit slaměnkám smilům (Helichrysum) a smilkům (Helipterum), staticím a černuchám. Pokud je zahradničení vaše hlavní hobby, kterému věnujete veškerý volný čas, jste v důchodu, na mateřské nebo vám zaměstnání zabere jen několik hodin denně, můžete si dovolit i náročné a citlivé druhy.

Otázka třetí

Až metr vysoká Verbena onariensis je květinou do pestrých záhonů. Vyniká i v kombinaci s trávami.Poslední a neméně důležitou otázkou je, jak velkou finanční částku můžete do letničkové výzdoby investovat. Pár sáčků semen stojí pár korun, ale musíte je vysít, semenáčky přepíchat, poté přesadit, hnojit, chránit před plísněmi a chorobami – je to časově náročné a pracné. Můžete si koupit sadbu některých letniček na trhu, v zahradnictví nebo v zahradnickém supermarketu, to už je však dražší. Ovšem nejvíc zaplatíte za hotové, květuschopné rostliny, které jen vyklopíte z květináčů, vysadíte, kam jste určili – a zalijete květiny a sobě kávu.

Rady od zkušených pěstitelů

Sluncovka kalifornská (Eschscholzia californica) patří k nejrychleji rostoucím pravým letničkám. Od výsevu do květu jí stačí 6–7 týdnů.A jak nejlépe různé druhy kombinovat? Nejlépe poradí zkušení profesionálové. Máte-li na zahradě větší záhon na sluníčku, udělejte ho co nejbarevnější! Vypadá to výborně, volně kombinovat lze většinu letniček a na slunci v hlinitopísčité půdě se bude dařit skoro všem. Přečtěte si však, které letničky kvetou celou sezonu a které jen krátkou dobu, aby vám někde nevzniklo moc velké holé místo. Další možností je vyladění záhonu do nějaké barvy – tedy vybrat více druhů kvetoucích v různých odstínech třeba červené. Je to módní, velmi efektní a každý rok můžete obměnit barvu zahrady.

Nádoby a truhlíky můžete osázet jedním druhem ve více barvách nebo několika druhy ve stejném tónu a doplnit neutrální zelení. Hezky vypadá i použití některých pokojových rostlin v truhlíku s letničkami – třeba asparágus, bíle pruhované listy zelence (Chlorophytum) nebo různě barevné převislé voděnky (Tradescantia). Vyniknou hlavně v čisté jemné kombinaci s bílými květy. Efektní je doplnit velkokvětý, výrazně barevný druh nějakým gracilním, s květy drobnými v mírně odlišném odstínu nebo blízké barvě – nádoba získá lehkost podobně jako kytice lilií doplněná větévkami nevěstina závoje. Další možností je využití barevných kontrastů, jako je modrá a žlutá, další pak… ale to už si vymyslete sami podle svého vkusu a nálady. Co nyní vymyslíte, to si raději napište, nakreslete nebo si dobré nápady vyfoťte, paměť je ošidná. Na jaře se bude každá inspirace hodit.

text a foto: Romana Rybková

logo MessengerPoslat Messengerem