Někdo má zahradu především pro užitek, jiný pro potěšení a relaxaci. Kam ale zařadit ekozahradu plnou nádherných rostlin, které jsou navíc vhodné k jídlu?

Zahrada plná užitkových záhonů se zeleninou, ovocných stromů a keřů asi nikoho nepřekvapí. Nepřekvapí nás ani ti, kteří pěstují na zahradě houby. Můžeme se ale setkat i s méně běžnými plodinami, které zpestří domácí kuchyni. Odbornice na ekozahrady Jana Nováková dává už dlouhou dobu přednost starým odrůdám ovoce, které si v obchodě běžně nekoupíte – jablka Panenská, Míšeňská, Malinová holovouská a Zvonková, hrušně Majdalenku nebo letní Muškatelku nebo třeba pravé žluté špendlíky, kdouloně či mišpule.

Podobně pak postupuje v případě zeleniny, pěstuje kozí bradu, tuřín neboli dumlík, některou z řady starých odrůd hrachu, fazolí, zelí, rajčat nebo máku. V posledních letech se snadněji seženou i nově pěstované zajímavé druhy a kultivary – muchovníky, zimolez kamčatský, ovocné odrůdy dřínu, jeřábu, hlohu, rakytníku, růže dužnoplodé a další. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jedlá krása okrasných zahrad

„Ale i v okrasných zahradách můžeme najít ledacos, čím lze obohatit a ozvláštnit náš jídelníček,“ ukazuje Jana Nováková celou řadu rostlin s jedlými květy. Používá je většinou do salátů, jako ozdobu obložených chlebíčků či nejrůznějších dezertů. „Použít k jídlu je ovšem můžeme, jen pokud nebyly chemicky ošetřené,“ upozorňuje. Nejčastěji to bývají jedlé květy denivky, bohyšky, tulipánu, afrikánu, macešky, chrpy, karafiátu, slézu, měsíčku, pupalky, lichořeřišnice, brutnáku, česneku (i květy pažitky) a mnoho dalších. Také listy mnoha druhů jsou jedlé a chutné – slézy, zvonky, šťavel Deppeův, česnek medvědí (původně planý druh, nyní často vysazovaný), mladé listy lípy nebo buku. Z listů zavinutky, šanty nebo agastache se dá udělat výborný čaj.

V kuchyni jsou samozřejmě využitelné i leckteré plané druhy, mnohé z nich rostou v záhonech jako plevele: kopřiva, bršlice, merlíky a lebedy na špenát a do polévek, listy ptačince (žabince), sedmikrásky, popence, pampelišek, violek, česnáčku, řebříčku nebo jitrocelů jako koření do pokrmů. Talíř je možné ozdobit i květy sedmikrásky, čekanky, hvozdíků, divizny, violky, zvonků, jetelů, mateřídoušky nebo hluchavky.

text: Vlastimil Růžička, foto: Jana Nováková

logo MessengerPoslat Messengerem