Původně to byl prostorný pozemek s vilou v secesním slohu. Po čase zahradu nemilosrdně přeťala komunikace a její rozloha se podstatně zmenšila. Autorka současného návrhu zahrady se snaží oživit její vznešenou secesní krásu.

Zahrada v Říčanech u Prahy prošla několika nepříliš zdařilými úpravami a původní vzhled jí už nikdo nevrátí. Zahradní architektka Martina Hájková nyní pracuje s podstatně menším prostorem, naštěstí ve spolupráci s investorem, který má cit pro charakter místa. „Podařilo se nám společně vymyslet a realizovat nové výsadby tak, aby duch nově zrekonstruované zahrady umocnil krásu vznešené secesní architektury a navázal na bohatou historii,“ upřesňuje autorka.

Pravidla formální zahrady

Do zahrady tohoto typu patří romantické prvky v podobě soch.V případě zahrady s tak bohatou historií se vyplatí zachovat její původní kostru a v některých případech i základní proporce. V Říčanech to byly zejména staré stromy – například stříbrný smrk, sloupovité vzrostlé jalovce, cypřišky a některé ovocné stromy. Výběr konkrétního stromu ovšem nezáleží na tom, který se vám líbí, či nelíbí. Důležité je zvážit stanovištní podmínky pro konkrétní dřeviny a poradit se s odborníky. Martina Hájková doporučila pouze ty, které mají před sebou budoucnost a vhodně doplňují zahradu pojatou ve formálním stylu – tedy i s těmi prvky, které lze vidět v pravidelných zámeckých zahradách.  „Formální zahrada má striktně daná pravidla, proto jednotlivé prvky používáme s velkým citem. Na prvním místě vždy záleží na architektuře domu,“ vysvětluje.

Na poměrně malém prostoru zahrady vynikají především pravidelné tvary dřevin, pocit volnosti navozuje trávníková plocha ohraničená pečlivě střiženým živým plotem. Najdeme tu zajímavé architektonické prvky (lavičky, sochy, fontány, rostliny v nádobách), nezapomíná se na odpočinková zákoutí. Velký důraz je kladen na čistotu tvaru a výběr rostlin. Kromě standardních výsadeb do záhonu nechybí ani okrasné letničkové truhlíky. „Letničky tu rozhodně nesmějí chybět, neboť zkrášlují zahradu jako celek a výrazným způsobem oživují její jednotlivé prvky,“ dodává realizátorka zahrady Martina Hájková.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Sochy a živá voda

K romantickým prvkům patří i nezbytný altán, který kopíruje secesní sloh rodinné vily.Spojovacím prvkem zahrad ve formálním stylu je voda. Lze ji do projektu zakomponovat v podobě různých fontán, vodotrysků, kaskád a jezírek. Vodní prvek je v tomto případě nejčastěji spojován se sochou.  „V současné době zaujaly místo těchto uměleckých děl v klasické podobě moderní plastiky či jiné prvky soudobé modernistické školy, kdy pestrá škála tvarů a materiálů není nijak a ničím limitována,“ vysvětluje Martina Hájková, když nás provází zahradou v Říčanech. Hned u vchodu totiž oko návštěvníka upoutá velká fontána se sochou, která je dominantou prostorné trávníkové plochy. Trávník má kruhový charakter a po jeho obvodu vede přístupová cesta do vily, vydlážděná žulovými kostkami.

Také při pohledu z balkonu domu potěší oko ladné křivky cest i výsadeb.Romantické prvky

V pravé části předního traktu se nachází nezbytný altán, který kopíruje secesní sloh rodinné vily; za habrovým plotem lze posedět na starosvětské lavičce, nechybějí ani romantická zákoutí lemovaná živým plotem, sochami a lucernami. Výsadby v zadním traktu mají většinou charakter tvarovaných živých plotů a stěn, dominantní rostliny jsou habry, zeravy a zimostrázy.

text: Vlastimil Růžička, foto: Martina Hájková

logo MessengerPoslat Messengerem