Lilek je podobně jako rajče zeleninou teplých nocí. Na našich trzích se objevil již koncem 19. století. Prospívá lidskému zdraví, zlepšuje funkci jater, upravuje hladinu krevního cukru, snižuje krevní tlak a cholesterol.

Lilek je u nás jednoletá, v teplých krajích vytrvalá zelenina. Nejlépe prospívá na plném slunci v kypré výživné, teplé, stále mírně vlhké půdě. Vysévejte koncem února, nejméně 2× přepichujte. Na venkovní záhon vysazujte po 15. květnu ke kratšímu kolíku. Odrůstající rostlina s velkými plody potřebuje vyvázat k opoře.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.


Lilek uzdravujeZáhony zakryjte černou netkanou textilií, nepustí plevel, prohřeje záhon a propustí vláhu při zálivce a dešti. Při pěstování ve skleníku na podzim plody lépe dozrají. Postranní výhony podobně jako u rajčete vyštípejte. Ponechávejte pouze 1 až 2 hlavní výhony. Kvete od července do září.

U nás dozraje nejvíce 4 až 6 plodů, proto ostatní odkvétající květy vyštipujte, nebudou odebírat živiny pro dozrávající plody. Lilek dobře snáší pěstování ve větších nádobách. Za předčasného nástupu mrazíků ho můžete přenést na světlé místo v domě. Na záhonech rostliny pravidelně prohlížejte a sbírejte brouky a larvy mandelinky bramborové. Odstraňujte spodní žluté listy. Sklízejte vybarvené, lesklé plody. Přezrálé plody jsou matné a hořké!

text: Marie Musilová, foto: autorka

logo MessengerPoslat Messengerem