Světové módní trendy se určují ve Velké Británii, tvrdí návštěvníci prestižní přehlídky zahradní architektury RHS Hampton Court Palace Flower Show nedaleko Londýna. Přesvědčíte se o tom v naší obrazové reportáži.

Tradiční výstava RHS Hampton Court Palace Flower Show je ukázkou zahrad, které zdobí bohatě kvetoucí směsi trvalek, letniček a trav na pozadí listových forem dřevin, bylin i kapradin. Vypadají, jako by někdo vystřihl kus barevné louky a zasadil ji mezi stěny a dlažby z kamene, betonu nebo dřeva. Na uhlazený trávník tentokrát nezbylo místo a možná je to dobře, protože bez něj mnohé zahrady vypadají bujně až divoce, avšak také vesele. Jejich pevným bodem bývají neživé materiály, tvořící protipól hojným rostlinám. 

Zahradní obývací pokoj pod úrovní terénu je oblíbenou variantou malých zahrad.Zahradní obývací pokoj...

...pod úrovní terénu je oblíbenou variantou malých zahrad. Podlahu a částečně stěny tvoří světlá dlažba, která kontrastuje se vznášejícími se rostlinami. Výhodou je chráněné útočiště skryté v okolní výsadbě. Opticky se zanořením do terénu malá zahrádka také zvětší, což může mnohdy vyvážit vyšší náklady na její vybudování. Venkovní obývací prostor, který zahrnuje běžné rostliny – keře, trávy, trvalky – a současné i tradiční materiály – kov, sklo, kámen, dřevo – pak přináší nekonečné možnosti řešení zdánlivě omezené plochy. 

Vyvýšená terasa s výhledem využívá neopotřebované dřevěné pražce a ocelové dráty, obojí s náležitou patinou.Vyvýšená terasa s výhledem...

...využívá neopotřebované dřevěné pražce a ocelové dráty, obojí s náležitou patinou. Ve spojení s divokou výsadbou vzniká na ploše o velikosti 42 m² nezaměnitelná atmosféra. Poloprůhledné stěny ze svislých drátů se dají pomocí nainstalovaného mechanismu buď úplně otevřít, nebo uzavřít. Lze tak vytvořit otevřený nebo příjemně uzavřený prostor pro pobyt na čerstvém vzduchu.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

 Zahrada s dřevěnou terasou nad křížícími se vodními kanály byla inspirována zahradami staré Persie.Zahrada s dřevěnou terasou...

...nad křížícími se vodními kanály byla inspirována zahradami staré Persie. Moderní vzhled získala díky naturalistické výsadbě, která ji oživuje a poskytuje majitelům relaxaci. Ačkoli je zahrada malá, přináší také stinná místa pod nízkými stromy. Prostor zútulňují „obrázky“ na dřevěných zástěnách. Zarámované jsou nejenom netřesky, ale také příbytky pro užitečný hmyz. V období mimo kvetoucí sezonu tu dominují zajímavě se střídající materiály – kamenná korýtka, menší kameny na dně, drobný štěrk kolem kanálků, kamenné chodníčky v optimistickém žlutém odstínu. 

Větší obývací zahrada...

Větší obývací zahrada obsahuje nejenom snížená posezení, ale také užitkovou část s ovocnými stromy a smíšenými zeleninovo-bylinkovo-okrasnými záhony....obsahuje nejenom snížená posezení, ale také užitkovou část s ovocnými stromy a smíšenými zeleninovo-bylinkovo-okrasnými záhony. Spojuje estetickou stránku věci s běžnými potřebami, které se také od zahrady očekávají – s produktivitou, venkovním posezením a kuchtěním. Za omítnutou stěnou se skrývá úplná kuchyňská linka, na opačné straně je posezení u zurčícího pramínku. Zahradu lemují dřevoplastové palubky, jež slouží jako chodník i jako schodiště. Celkový moderní dojem doplňuje elegantní barevnost zahrady. 

Nejhezčí zahradou na výstavě byla vyhlášena zahrada The Ecover Garden, která v sobě spojuje ekologickou myšlenku a jemnou luční výsadbu.Nejhezčí zahradou...

...na výstavě byla vyhlášena zahrada The Ecover Garden, která v sobě spojuje ekologickou myšlenku a jemnou luční výsadbu. Rostliny přirozeně zaplňují místa mezi různě tvarovanými plastovými lahvemi, miskami, uzávěry a pásky. Jemnost jim dodávají především šatery, trávy a ostřice. Barevné předměty jsou v zahradě dominantní, ale květy v něžné modro-bílo-růžové kombinaci jsou tím, co lidské snahy doprovází a zušlechťuje.

Nejkrásnější rostliny v ohnivých odstínech

Nejkrásnější rostliny v chladných odstínech

dřišťál Berberis ´Orange Rocket´

řebříček Achillea ´Moonshine´

řebříček Achillea ´Terracotta´

řebříček Achillea ´Walther Funcke´

čechrava Astilbe ´Fanal´

náprstník Digitalis parvifl ora ´Milk Chocolate´

liliochvostec Eremurus ´Cleopatra´

dlužicha Heuchera ´Marmelade´

vlčí bob Lupinus ´Gladiator´

vlčí bob Lupinus ´Red Rum´

chlupáček Pilosella aurantiaca

Anemanthele lessoniana

ostřice Carex buchananii

ostřice Carex testacea

kapraď Dryopteris erythrosora

ořechoplodec Caryopteris × clandonensis

ostrožka Delphinium ´Magic Fountain´

bělotrn modrý Echinops ritro ´Veitch´s Blue´

máčka obrovská Eryngium giganteum

kakost Geranium ´Brookside´

šanta Nepeta sibirica ´Souvenir d´Andre Chaudron´

perovskia lebedolistá Perovskia atriplicifolia ´Blue Spire´

šalvěj hajní Salvia nemorosa ´Caradonna´

šalvěj hajní Salvia nemorosa ´Mainacht´

barvínek menší Vinca minor ´La Grave´

Agropyron magellanicum

Festuca glauca

text a foto: Danuše Vaňková

logo MessengerPoslat Messengerem