Plody papriky mají vysoký obsah vitaminu C a dalších účinných látek, které příznivě působí na lidský organismus. Obsahují i látky povzbuzující tvorbu endorfi nu, který zlepšuje náladu.

V nádobách za vhodných podmínek přezimování (dostatek světla a tepla) papriky vegetují i několik let.Papriky se vysévají do truhlíků a misek nebo do bobtnavých květináčů v období od března do dubna. Z misek rostliny s třemi listy přepíchejte do malých kontejnerů. Rostliny vysazujte po 15. květnu na teplý, slunný, nakypřený záhon dobře vyhnojený kompostem. Ještě lépe rostou a dávají vyšší výnosy ve fóliovníku nebo skleníku. Sázejte na vzdálenost 30 cm u drobnoplodých odrůd, 35 až 45 cm u velkoplodých odrůd. Nejlépe roste v sousedství bazalky.

Rostliny pravidelně okopávejte, záhon musí být trvale mírně vlhký a bez plevele. Nesnáší ani zaschnutí, ani přemokření! Otrháváním ještě zelených paprik zvýšíte výnos. Tvorbu květů brzdí nadbytek dusíku. Při poklesu nočních teplot pod 15 °C květy opadají. Při očekávání nižších teplot rostliny přikryjte bílou netkanou textilií. Sklízené plody odstřihujte nůžkami. Po velké sklizni na konci léta plody udržíte svěží při teplotě 13 až 15 °C asi 14 dní. Rovněž můžete celé keříky paprik vytrhnout i s kořeny a zavěsit za kořeny v mrazuvzdorné kůlně, garáži, skleníku, sklepě. Pálivé drobné papriky vydrží v krabici v ledničce asi 3 týdny.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Feferonky a chilli papričky

Kozí rohy jsou velkou skupinou paprik s dlouhými, špičatými a tenkostěnnými plody. Odrůdy ´Dloubánek´a ´Grilánek´ jsou mírnější chuti a žluté barvy. Paprika ze skupiny Beraní rohy ´Beatrix – 1´ má červené plody a je vhodnější pro fóliovník.Velké obliby dosáhly drobné, silně pálivé, kulaté nebo tupě či dlouze kuželovité papričky o délce 5 až 8 cm v mnoha barevných proměnách. V tropech a subtropech je většina původních druhů vytrvalými rostlinami. Kajenský pepř (prášek žluté až červené barvy) jsou jemně mleté dlouhé, tenké, silně pálivé chilli (čili) papričky. Třešňová odrůda ’Red Cherry’ má kulatý plod červené barvy.

Papričky ze skupiny Habanero k ostré chuti přidávají vůni citrusů. U papriček Jalapeno (chalapeňo) se na plodech s délkou 5 až 8 cm při dozrávání objevují černé pruhy. Feferonka ’Plamínek’ dosahuje výšky pouze 20 cm, zralé plody jsou žluté a červené. Stejně jako velkoplodé odrůdy vyžadují kyprou výživnou propustnou zeminu se špetkou Symbivitu nasypanou pod kořeny. Vlákna houbové kultury povzbudí rozvoj kořenového systému u všech odrůd paprik i rajčat.

text: Marie Musilová, foto: autorka, archiv

logo MessengerPoslat Messengerem