Zahrady mohou vznikat jako užitkové plochy, nebo naopak jako designové doplňky elegantních domů. Někdy také jako hřiště pro děti. Nejlepší je ale taková zahrada, kde se vše skloubí dohromady, zvláště pak na svahu, který je obecně považován za špatný terén. Dobře zpracované terénní modelace se ale mohou proměnit ve výhodu.

Poradna na Dumabyt.cz

Na začátku byla schůzka v příjemné prvorepublikové hospůdce, na níž mi budoucí zákaznice sdělila, že by chtěla nádhernou zahradu. Ať se prý nelekám, ale že bude chtít i „pěkné šílenosti“. Nebála jsem se, tím spíš, že její požadavky nebyly nakonec nijak zvlášť šílené. Chtěla pouze dosti technicky náročné věci – jezírko s vodní kaskádou, spoustu kytek, dětský koutek, krásný trávník, na kterém si budou hrát děti a který potěší také manžela – aktivního fotbalistu. Hodlala si i něco vypěstovat, a tak jsme přidaly užitkovou zahrádku s malým skleníkem. Paní Hedvika si na realizaci i na profesionální údržbu najala zahradnickou firmu, přestože spoustu věcí umí sama a práce se nebojí.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ ZDE.

Terénní modulace a stinná zákoutí

Protipólem domu se stal velkorysý dřevěný altán, jehož podezdívka vyrovnává terénní rozdíl. Spolu s dubovým schodištěm a vřesovištěm nenásilně oddělují velkou otevřenou relaxační část a malou intimní zahrádku se skleníkem, vysázenými rybízy, angrešty, cuketami a kdoulemi. Paní Hedvika si přála mít všechno kvalitní, zajímavé a originální. Díky tomu má altán ručně otesané sloupy a zábradlí, vše spojované dřevěnými čepy. Truhlářem byl poctivý muž z jižních Čech, a tak domluvil výplet zábradlí u rybářů, dal si práci s dřevěnou vodovodní baterií, kohoutkem a výpustí.

Citlivě provedené terénní modelace promění svah ve výhodu.

Také podezdívka z přírodního kamene je skládaná velmi pozorně. Podobně poctivý jako altán je na míru vyrobený dubový skleník. S jezírkem přímo navazujícím na altán si zase pohráli schopní zahradníci. Pomocí pečlivě skládaných kamenů i dotažených detailů břehů s bujným porostem kolem vody se brzy umělý vzhled ztratil do nenávratna a jezírko vypadá zcela přirozeně. Je dostatečně hluboké, aby se v něm voda nepřehřívala, zároveň je zde dětská pojistka: pod hladinou je instalován jednoduchý, cenově nenáročný ocelový rám s dvojitou kovovou „kari“ sítí. Spatřit ho lze pouze při přímém pohledu do vody, jinak si ho nevšimnete, unese i dospělého člověka a při čištění jezírka se dá bez problémů zvednout.

Více článků z rubriky ZAHRADA na Dumabyt.cz.

Co jíst, aby nás chřipka neskolila? Zázračný strom Ginkgo biloba Francouzská romantika v ložnici

Originální výběr rostlinného materiálu

Výběr rostlin byl výsledkem společné práce se zákaznicí. V zahradě je dostatek ovocných stromů, nechybějí ani jedlé kaštany, lísky, méně obvyklé druhy ovoce (mišpule, kdoule, kamčatské zimolezy a spousty kanadských borůvek). Při výběru okrasných druhů keřů, trvalek a travin jsem měla poměrně volnou ruku, pouze růže, které mám já osobně velmi ráda, paní Hedvika nechtěla.

Má je spojené s něčím nepříjemným z dětství či mládí. Snažila jsem se vyprojektovat zahradu, která by celkem obyčejný dům propojila přes udržovanou vnitřní část a bujné lemy s divočinou málo udržovaných zahrad v okolí. Jsou rájem pro nejrůznější faunu, a proto i do „naší“ zahrady přilétá a přichází spousta užitečných pomocníků. Měla jsem štěstí, že mi investoři dali důvěru a nechali mě svobodně pracovat.

Ovocné stromy neplní jen užitkovou funkci, ale i okrasnou: zralé plody jsou skutečnou ozdobou.

Společně jsme našli podporu v nadšených a pečlivých zahradnících, kteří naše nápady proměňovali v realitu a při tom jsme si užili i spoustu zábavy. Zahradníci vzpomínají na vynikající bábovky a koláče, které jim krásná šéfová sama pekla. O tom, že se ze spolupráce všech zúčastněných vyvinulo přátelství a z nové zahrady láska na celý život, svědčí i poměrně neobvyklá akce: na závěr investoři uspořádali večírek, na který pozvali všechny, kdo se na tvorbě zahrady podíleli.

text: Jana Pyškova foto: Jana Pyškova, Aleš Kurz, Štěpán Hauf, Jitka Trevisan

logo MessengerPoslat Messengerem