Přichází čas střihnout trávníkům slušivou fazonu. K tomu ale budete potřebovat odpovídající zahradní techniku.

Při výběru sekačky je třeba vzít v potaz především velikost pozemku, protože v konstrukci sekaček jsou zásadní rozdíly. Volbou odpovídajícího modelu se vyhnete nadměrnému opotřebení a zbytečným opravám.

Rotační sekačky

Sekačky, které jsou určeny pro údržbu běžného okrasného trávníku, fungují na principu rotujícího nože. Nabídka je široká – od těch nejmenších a nejlevnějších poháněných elektromotorem až po výkonné profesionální stroje s výkonem okolo 6 HP, řazením rychlostí, komfortním ovládáním a řadou dalších pomocných funkcí. Větší plochy si žádají travní sekačky poháněné benzinovým motorem – odpadá tím nutnost vlečení elektrického kabelu, tyto modely mají navíc už i vyšší výkon (až 6,5 HP).

Základní parametry

Pokud jde o vlastní práci s rotační sekačkou, kromě vlastního pojezdu jsou pro komfort a rychlost práce podstatné především tři kritéria:

Výkon – čím vyšší, tím lépe. Sekačka se nebude „dusit“ v náročnějším terénu, jako je hustá, vlhká nebo mírně přerostlá tráva.

Šířka záběru – čím širší, tím méně přejezdů po pozemku a opět tedy rychlejší práce.

Velikost sběrného koše – pokud je větší, nemusíme tak často vysypávat posečenou trávu a celkovou dobu sečení opět zkrátíme.

S pojezdem, či bez?

Sekačka MTF 4820 HP je jeden z nejprodávanějších modelů v řadě bezpojezdových benzinových sekaček. Sekačka je osazena moderním motorem Briggs & Stratton, objemným děleným košem, koly uloženými na kuličkových ložiscích a výškově nastavitelným madlem. Cena 6 850 Kč (MOUNTFIELD).Benzinové rotační sekačky se dělí podle toho, zda jsou či nejsou vybaveny vlastním pohonem kol, tedy pojezdem. Sekačka bez pojezdu je vhodná na pozemky mezi záhonky, keři, stromky, cestičkami. Pokud je na pozemku souvislá travní plocha, měli bychom volit sekačku s pojezdem, která výrazně sníží náročnost práce a zpříjemní nám údržbu naší zahrady.

Ovládání pojezdů může být řešeno mnoha způsoby – buď jednoduchým sepnutím páky pojezdu, nebo u těch technicky propracovanějších strojů pouhým stlačením rukojeti (ADS systém), nebo navíc ještě pákou regulující rychlost pojezdu. S takovou sekačkou pak lze při pomalejší rychlosti pohybu zvládnout i vyšší trávu. Ty nejsofistikovanější výrobky mohou mít i elektrický startér a další prvky komfortní výbavy.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Bubnové sekačky

Pro sekání přerostlé trávy na loukách, v sadech nebo na jiných větších pozemcích jsou bubnové sekačky ideálním pomocníkem. Mají širokou škálu využití, sekají na rovině i na horských stráních, problémem pro ně není přerostlá tráva na rozlehlé louce, jsou výkonné, přitom díky nízké hmotnosti snadno ovladatelné. Zvládnou trávu vysokou až 150 cm. Při sečení vysoké trávy vás díky silným motorům a šípovým kolům nezastaví ani členitý a svažitý terén s velkým sklonem.

Výhodné je, že sekačky na vysokou trávu porost úhledně složí do řádků a vy se můžete rozhodnout, jak s ním naložíte. Můžete ho případně použít i na sušení a krmení. Chytrou volbou je bubnová sekačka na sečení vysoké trávy s nastavitelnými řídítky. Tento typ sekačky na vysokou trávu umožňuje i sekání podél zdí nebo jiných překážek. Složená bubnová sekačka se dá navíc snadno přepravit v kufru auta.

Sekající roboti

Posledním výkřikem pokroku jsou robotické sekačky poháněné lithiovou baterií, které po naprogramování pracují zcela samostatně. Tito moderní pomocníci jsou neúnavní, vysoce inteligentní a díky tomu šetří váš čas. Bez ustání křižují trávník a starají se o jeho dokonalý vzhled. Drobné kousky posekané trávy se přitom promění na ekologické hnojivo. Už po měsíci poznáte, že je tráva vitálnější a na první pohled z ní dýchá svěžest. Je to sekání bez starostí, přesto s dokonalými výsledky.

Robotické sekačky lze používat na plochy až do 2 600 m2 (podle typu stroje) a nabízejí možnost sečení až čtyř nezávislých zón. Vybrané modely disponují i funkcí automatických regulací otáček dle zátěže, resp. výšky trávníku. Standardem jsou dešťové senzory, alarm, dokovací stanice nebo i vymezení sečené plochy vodicím kabelem.

Malí pomocníci

Ke všem sekačkám na okrasné trávníky budete také jako doplněk potřebovat strunovou sekačku nebo lépe vyžínač na začištění okrajů okolo kmínků stromků, obrubníků, plotu apod. Tyto stroje jsou určeny právě pro „dosekání“, nikoli pro plošné sečení pozemků.

Traktory a ridery

Pokud očekáváte vyšší komfort sečení nebo chcete udržovat rozlehlejší plochy, pořiďte si rider nebo zahradní traktor. Rychlost práce pak bude mnohonásobně vyšší a také komfort obsluhy je nesrovnatelný. Navíc můžete volit ještě z široké škály příslušenství a získat univerzální stroj pro údržbu pozemků i další činnosti.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem