Ať už pořádáte párty nebo čekáte větší návštěvu, nejvytíženějším místem v domě bude kuchyně a obývací pokoj. V létě se však kuchyně přesouvají na zahrady a terasy, kde si můžete s přáteli něco dobrého ugrilovat a přitom být na čerstvém vzduchu. Zázemí kuchyně se mění v oázu relaxace. Jak vylepšit svou zahradu a místo ke grilování?

Za posledních deset let se trend venkovních obytných prostor změnil. Hitem  jsou venkovní kuchyně a přestavba krajiny a architektury v souladu s přírodou.

Hitem jsou venkovní kuchyně (zdroj foto: www.lynxgrills.com).

Jaký typ vestavěného grilu?

Vestavěný gril je lepší z mnoha důvodů. Se správným grilem můžete nejen grilovat, ale také péct, smažit, dělat soté nebo udit. Vestavěné grilovací jednotky nabízí mnohem vyšší výkon než ten nejlepší samostatný gril.

Dalším přínosem je konstrukce takové jednotky. Ta je vyráběna z tlustší nerezové oceli, která udrží teplo déle. Vaření a grilování také závisí na různých typech použitých paliv. Mezi nejpoužívanější jsou grilovací jednotky na zemní plyn, propan, dřevěné uhlí nebo dřevo.

Hitem jsou venkovní kuchyně (zdroj foto: www.lynxgrills.com).

Průhledné víko grilu

Pokud bude víko vašeho grilu ze sklo-keramické desky, pak můžete pohodlně vidět, jak se váš steak peče, aniž byste museli kryt grilu zvedat. Výzkumy prokázaly, že zvednutím víka se může teplota uvnitř grilu snížit až o 300 stupňů. Když tedy budete často kontrolovat stav vašeho kulinářského umění, ovlivní to výsledný stav pokrmu.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zvažujete-li upgrade vaší venkovní kuchyňské oázy, zvažte důležité aspekty

Hitem jsou venkovní kuchyně (zdroj foto: www.lynxgrills.com).Funkce! Určete si, co je pro vás důležité. Jak velký prostor potřebujete ke grilování. Budete využívat zemní plyn nebo propan-butan? Jak velký prostor využijete pro přípravu jídla před vložením na gril? Zvažte rovněž otázku skladování a chladícího řešení. Jak daleko bude vaše venkovní kuchyně od vašeho domu a interiéru? Pro kolik lidí budete většinou grilovat? Budete pořádat velkolepé párty pro desítky hostů nebo většinou jen posedíte s několika přáteli u dobrého jídla a pití? Jak vyřešíte zdroj tekoucí vody a mytí nádobí?

Než zahájíte svůj vysněný projekt venkovní kuchyně, vyplatí se vám nad těmito otázkami přemýšlet.

Konfiguraci ostrova venkovní kuchyně není radno podcenit. Je nutné zvážit celkové využití, s tím spojené dostupné místo na vašem pozemku a v neposlední řadě rozpočet, který se může pohybovat od desítek tisíc až po statisíce korun. Udělejte si na rozvržení venkovní kuchyně čas, aby vám vaši venkovní zahradní oázu sousedé zaviděli.

text: Tomáš Horáček, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem