Přehlídka 12 originálních a dobře provedených zahrad, které by měly inspirovat a udávat trendy – to je třetí ročník soutěže NEJKRÁSNĚJŠÍ ZAHRADA 2015.

Soutěž nabízí příležitost k šíření myšlenek současné zahradní a krajinářské tvorby. Přehlídka originálních a dobře provedených zahrad by měla být obdobou módní přehlídky – často se jedná o věci běžně neproveditelné, ale inspirující a udávající trendy. Účelem takové přehlídky je seznámit širokou veřejnost s tendencemi v oboru: inspirovat, motivovat a někdy i šokovat běžného návštěvníka výstavy Zahrada Čech.

Soutěž otevírá prostor pro prezentaci rostlin i stavebních materiálů v použití. Jejím prostřednictvím veřejnost získává možnost seznámit se s novinkami nebo naopak podívat se novýma očima na znovu oživené tradiční nebo zapomenuté rostliny, stavební postupy a řemeslné dovednosti.

Prezentace zahradních architektů

Krátkodobá soutěžní výstava se vzorovými zahradami typu britské „Chelsea Flower Show“ se u nás doposud nekonala. To byl pro společnost Zahrada Čech ve spolupráci se SZKT podnět k tomu, aby podobnou výstavou zpestřila tradiční prodejní zahradnickou výstavu Zahrada Čech. Cílem výstavy je umožnit zajímavým způsobem prezentaci zahradních architektů i zahradnických firem a zároveň jejich tvorbu představit širší veřejnosti. Soutěž tak dostala přímočarý název NEJKRÁSNĚJŠÍ ZAHRADA 2015.

Třetí ročník ukázal, že se soutěž již dostala do podvědomí odborných autorů a realizátorů. Navýšil se počet soutěžících, parcely byly rozebrané již na konci dubna. Letošního ročníku se zúčastnilo 12 zhotovitelů, kteří předvedli své nápady a dovednosti. Zahrady jsou připravené pro širokou veřejnost, potenciální klienty či investory. Téma soutěže „Zahrada nejen pro děti“ pojali realizátoři opravdu různorodě. Vznikly zahrady s herními prvky určené nejen k relaxaci, ale také k aktivnímu strávení volného času v přírodě.

Porota vybrala do užšího finále 5 zahrad

3. místo zahrada č. 1 Ing. Filip Zikmund - Garden Art – PRSTEN PRO PRINCEZNU (foto: Marie Moravcová).Letošní postup hodnocení odborné poroty byl od toho loňského velmi odlišný. Porota vybrala do užšího finále 5 zahrad – zahradu číslo 1, 2, 3, 4 a 8. Každý z porotců musel k přidělené zahradě napsat hodnocení, které pak bylo těmto finalistům předneseno. První tři medailové pozice nakonec získaly zahrady:

2. místo zahrada č. 3 JAKUB CIGLER ARCHITEKTI a.s. – DÍRA V PLOTĚ (foto: Ester Havlová).3. místo zahrada č. 1 Ing. Filip Zikmund - Garden Art – PRSTEN PRO PRINCEZNU

2. místo zahrada č. 3 JAKUB CIGLER ARCHITEKTI a.s. – DÍRA V PLOTĚ

1. místo zahrada č. 2 Maxim Turba - zahradní architektura – ZAHRADA S POKOJÍČKEM (foto: Ester Havlová).

1. místo zahrada č. 2 Maxim Turba - zahradní architektura – ZAHRADA S POKOJÍČKEM,

Vítězům byly předány výhry v podobě dárkových košů a hlavní vítěz soutěže v kategorii Cena odborné poroty získal finanční hotovost ve výši 30 000,-Kč a voucher na 2 vstupenky na příští ročník RHS Chelsea Flower Show v Londýně.

Tímto ale třetí ročník soutěže NEJKRÁSNĚJŠÍ ZAHRADA 2015 nekončí, návštěvníci podzimního veletrhu Zahrada Čech mají možnost v průběhu celých devíti dnů (11. 9. – 19. 9. 2015) hlasovat o tu nejhezčí zahradu z jejich pohledu a vybrat tak vítěze v kategorii Cena návštěvníku Zahrady Čech.

Cena návštěvníků Zahrady Čech bude vyhlášena hned po ukončení výstavy a výherci budou zveřejněni na webových stránkách www.nejkrasnejsi-zahrada.cz a www.zahrada-cech.cz.

zdroj: www.nejkrasnejsi-zahrada.cz | www.zahrada-cech.cz, foto: Ester Havlová a Marie Moravcová

logo MessengerPoslat Messengerem