Pouze zdravé, pečlivě ošetřované a dobře živené ovocné stromy mohou každoročně přinášet kvalitní a chutné plody. Pokud ošetření podceníme hned na počátku vegetace, můžeme se připravit o kvalitní a bohatou úrodu. Jak správně ošetřovat ovocné stromy, nám poradí inženýr Jan Zima.

V březnu je ten pravý čas na postřik proti chorobám a škůdcům. Teplota by měla být alespoň deset stupňů nad nulou a mělo by být bezvětří.S ošetřováním jádrovin je třeba začít už v předjaří a stromům pak věnovat pozornost po celý rok. Zejména teplomilné meruňky a broskvoně potřebují nejvyšší péči, včetně nepopulárního, ale nezbytného chemického postřiku.

Začněte prevencí

A na co bychom měli v předjarním období nejvíce pamatovat? Jan Zima začíná vždy důkladnou prohlídkou zahrady a pečlivou kontrolou zdravotního stavu stromů a keřů. Zabezpečí je proti okusu, protože právě na konci zimy a v předjaří bývají škody od zajíců největší a mnohdy i nenapravitelné. Škody ale způsobují také myši, hraboši a hryzci.

Po loňské sklizni mohou na peckovinách i jádrovinách viset mumifikované plody napadené moniliózou. Takové plody se sbírají, zakopou do země nebo spálí, aby se infekce dále nešířila. Kolem zničených plodonošů v blízkosti mumifikovaných plodů se totiž velmi často tvoří klejotok (pryskyřici podobná hmota vytékající z dřevin), a když bakterie vniknou do dřeva, hrozí odumírání a usychání dřevní hmoty.

S ošetřováním jádrovin je třeba začít už v předjaří a stromům pak věnovat pozornost po celý rok.V zanedbaných zahradách na těžších a studených půdách, ve vlhčích a chladnějších oblastech mohou být některé větve ovocných stromů napadeny rakovinou (Nectria galligena). Choroba vniká do dřeva i nepatrnými ranami v kůře a způsobuje nekrózy. Pokud rakovinu na větvích ovocných stromů objevíme, je třeba neprodleně napadené větve pilkou odříznout a spálit. Pokud se příznaky objeví v paždí větví nebo dokonce na kmeni, dřevo opatrně vyřízneme ostrým nožem nebo žabkou až do zdravé tkáně a zatřeme stromovým balzámem nebo latexem s přídavkem fungicidu.

Na zdravých a dobře udržovaných ovocných stromech se ale choroba objeví jen zcela výjimečně. Je dobré vždy začínat prevencí. V rozpraskané kůře starších stromů (borce) nachází zimní úkryt mnoho hmyzích škůdců a jejich vývojová stadia (vajíčka, zámotky atd.). Jan Zima radí pod stromy rozvinout plachtu a ocelovým kartáčem nebo škrabkou borku odstranit a ukryté přezimující hmyzí škůdce spálit.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Základní péče

Základním předjarním postřikem pro všechny ovocné stromy, zejména jádroviny, peckoviny a bobuloviny, je pro zahrádkáře všude doporučovaný přípravek Oleoekol. Obsahuje organofosfát a olej, který zadusí a zlikviduje nejen vajíčka, ale prakticky všechna stadia škodlivých hmyzích škůdců (vajíčka mšic, puklice, píďalky, štítenky, podkopníček, obaleči atd.).

Vybíráme z celé řady postřikovačů a volíme speciální přípravky vhodné pro naši zahradu. Univerzální je například Oleoekol, který se dávkuje poměrem sto mililitrů na deset litrů vody.

Přípravek má univerzální použití. S postřikem je lépe počkat, až začnou ovocné dřeviny rašit a je již vidět zelené poupě (fáze tzv. myšího ouška). V té době můžeme současně zasáhnout i květopase jabloňového, jehož larvy často zlikvidují mnoho nerozvitých květů. Zpravidla to bývá podle počasí na konci března nebo na počátku dubna. V domácích podmínkách lze podle zkušeností Jana Zimy Oleoekol nahradit postřikem 0,85 l řepkového oleje smíchaného s 0,15 l Reldanu (dávka na 100 litrů postřiku).

Závažné choroby peckovin

V boji proti nejzávažnější chorobě broskvoní – kadeřavosti listů, se osvědčily měďnaté postřiky. Chorobu způsobuje houba puchýřnatka broskvoňová (Taphrina deformans), začíná se rozvíjet často velmi brzy na jaře při nalévání pupenů – záhy se na mladých listech tvoří žluté a červené vypoukliny. Zkušenosti Jana Zimy potvrzují, že proti chorobě je třeba zasáhnout opravdu včas, často už v únoru, pokud po dobu jednoho týdne maximální teploty dosahují 6 až 7 stupňů.

Pro boj s chorobou lze použít například 0,6% Champion nebo 0,35% Kocide, případně přípravek Delan 1% a přibližně po dvou týdnech postřik opakovat. Přípravky současně působí i proti rakovině a nekrózám u ostatních peckovin, zejména u meruněk. Delan podle zkoušek Jana Zimy dobře funguje i na další významnou chorobu broskvoní, která způsobuje odumírání celých stromů – Stigmina carpophylla.

V nabídce najdete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových s objemem od 1 až po 18 litrů. K postřikovačům, rosičům a zmlžovačům si můžete vybrat i různé nástavce s tryskami. Pro ty, kteří potřebují pravidelně ošetřovat velké plochy, je určen výkonný motorový postřikovač, který lze využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor (Mountfield, Gardena). V nabídce najdete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových s objemem od 1 až po 18 litrů. K postřikovačům, rosičům a zmlžovačům si můžete vybrat i různé nástavce s tryskami. Pro ty, kteří potřebují pravidelně ošetřovat velké plochy, je určen výkonný motorový postřikovač, který lze využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor (Mountfield, Gardena). V nabídce najdete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových s objemem od 1 až po 18 litrů. K postřikovačům, rosičům a zmlžovačům si můžete vybrat i různé nástavce s tryskami. Pro ty, kteří potřebují pravidelně ošetřovat velké plochy, je určen výkonný motorový postřikovač, který lze využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor (Mountfield, Gardena). V nabídce najdete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových s objemem od 1 až po 18 litrů. K postřikovačům, rosičům a zmlžovačům si můžete vybrat i různé nástavce s tryskami. Pro ty, kteří potřebují pravidelně ošetřovat velké plochy, je určen výkonný motorový postřikovač, který lze využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor (Mountfield, Gardena). V nabídce najdete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových s objemem od 1 až po 18 litrů. K postřikovačům, rosičům a zmlžovačům si můžete vybrat i různé nástavce s tryskami. Pro ty, kteří potřebují pravidelně ošetřovat velké plochy, je určen výkonný motorový postřikovač, který lze využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor (Mountfield, Gardena).

Měďnaté postřiky působí současně i jako základní prostředky v boji proti strupovitosti u jádrovin. Strupovitost však jeden postřik nevyřeší, uspokojivé účinky mají i sirnaté postřiky v několika intervalech, například Sulku, která současně působí i na padlí jabloňové. „Sulka nejlépe působí, jsou-li listy vlhké, zpravidla to bývá navečer, brzy ráno nebo po dešti. Už před výsadbou, při výběru odrůd volte raději odolné odrůdy,“ podotýká Jan Zima.

Dobré využití v boji proti padlí vykazuje podle všeho i sirnatý přípravek Kumulus v dávce 0,4–0,6 kg na 100 litrů postřiku. S ošetřením proti padlí je lépe počkat na období, kdy se teploty ve stínu pohybují zhruba od deseti do dvaceti stupňů. S vyššími teplotami pak volíme nižší koncentraci přípravku, aby postřik nepopálil listy. Padlí lze ze stromů odstraňovat i mechanicky, bílé letorosty je nejlépe spálit.

text: Vlastimil Růžička a Jan Zima, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem