Přemýšlíte, jak uchovat plody vaší zahrady, aby vaše práce nepřišla nazmar a tělo mělo i v zimě dostatek vitaminů a minerálních látek? Nejspíš budete mrazit, zavařovat, sušit a skladovat ve sklepě.

Zatímco dříve bylo zavařování nejoblíbenějším způsobem zpracování úrody, dnes je díky moderním spotřebičům na ústupu.Metody sklizně, zpracování a skladování se liší podle druhu ovoce a zeleniny. Zralé bobuloviny (maliny, ostružiny, rybíz) jsou velmi citlivé na otlačení a nejlepší je okamžitě je konzumovat nebo zmrazit pro pozdější použití. Jahody, angrešt či třešně se doporučuje sklízet se stopkou. Plody se jinak rychle vysušují a ztrácejí šťávu. Lze je zavařovat nebo z nich připravovat nejrůznější marmelády a džemy. Pro klasické sušení se nejvíce hodí jablka, hrušky, broskve či meruňky. Skladovat ve sklepě můžete ovoce i zeleninu, nejčastěji však jablka, hrušky, mrkev či brambory.

Do domácností se dostávají výkonná chladicí zařízení, která pamatují i na hygienické zmrazování ovoce; ve výbavě hospodyněk nechybí sušičky na ovoce. Sušení patří dokonce podle průzkumů mezi nejpřitažlivější a nejzdravější způsoby uchovávání ovoce, zeleniny, bylin i jiných druhů potravin. Také zmrazování se považuje za zcela přirozený proces konzervace všech potravin. V obou případech se zachovávají důležité výživové hodnoty, během sušení dokonce dochází k zintenzivnění chutí a vůní ovoce. Výrobci se snaží vyhovět kaž dému přání zákazníků, které z daných průzkumů zjistí, a nabízejí široký sortiment nejrůznějších pomůcek. Lze je využít nejen při klasickém sušení, ale také při běžném denním zpracování.

Medicína z vlastní zahrádky

Očistu těla podpoříte i popíjením čajů z vlastnoručně vypěstovaných či nasbíraných bylin, posilujících imunitu a trávicí systém.Očistu těla podpoříte i popíjením čajů z vlastnoručně vypěstovaných či nasbíraných bylin, posilujících imunitu a trávicí systém. Lidová medicína doporučuje na pročištění především kopřivu, sedmikrásku, pampelišku a šťovík. Řada bylinářů sází na mocné čisticí účinky čerstvé dubové kůry (ne starší než dva měsíce), dále na přesličku, truskavec, hluchavku a vřes coby univerzální ledvinovou směs, k níž je na pročištění a podporu jaterní činnosti vhodné přidat květy měsíčku lékařského (výhradně oranžovou varietu), nať třezalky a vůbec nejúčinnější jaterní bylinu, a to ostropestřec mariánský. Na zklidnění a podporu funkce nadledvin zařaďte určitě meduňku. Během vlhkých a chladných měsíců posílíte imunitu popíjením čaje z pelyňku brotanu… Tak radí naši věrní a zkušení čtenáři-bylinkáři, kteří nám posílají svá doporučení do redakce. Děkujeme jim za to!

Není nad dobrý sklep

Ovoce a zelenina chtějí své. Ovoce potřebuje ke skladování suché, vzdušné a chladné místo. Kvalitní sklípek je zapuštěný do země a klenbu má izolovanou proti podzemní a zemní vlhkosti. Většině plodů určených ke skladování vyhovuje teplota od 3 do 5 °C. Takovéto teploty se obtížně dosahuje i v dobrých sklepích, snažte se jí tedy alespoň co nejvíce přiblížit (ideální je stabilní teplota 4 až 5 °C). Pokud se vám to fi nančně vyplatí, můžete do menšího prostoru namontovat chladicí zařízení, ve sklepích umístěných dva metry pod zemí a více je to zbytečné, teplotní podmínky jsou tu zcela vyhovující. Záleží přirozeně i na vlhkosti. Jádroviny mají nejraději vlhkost vzduchu okolo 90 %.

V suchém sklepě vlhkost zvýšíte třeba občasným namočením podlahy nebo tekoucí vodou v úrovni podlahy. Ale pozor, je-li průměrná teplota ve sklepě vyšší než 5 °C, vlhčení se raději vyhněte. Se stoupající teplotou totiž stoupá i riziko šíření houbových onemocnění. Ovoce je nejlepší uskladnit ve vzdušných dřevěných lískách nebo v proutěných, plastových nebo drátěných přepravkách a koších. Plody můžete hermeticky uzavřít do pevných polyetylenových sáčků, zamezíte tak přístupu kyslíku a zpomalíte dozrávání. Uskladněné ovoce pravidelně kontrolujte a napadené plody odstraňujte. Nutno připomenout, že ovoce není vhodné skladovat společně se zeleninou, protože má tendenci vstřebávat pachy zeleniny.

Oba druhy plodů nicméně vyžadují podobné podmínky pro skladování. Výměna vzduchu ve sklepě má probíhat velmi pozvolna. Celý objem vzduchu by se měl vyměnit plynule jednou za tři až čtyři dny. Větrací průduchy jsou umístěny u podlahy a opatřeny regulátorem přívodu. Stačí obyčejná posuvná klapka. Ovoce dýchá v prvních dnech uložení vydatněji. Tomu je potřeba přizpůsobit i větrání. Ve sklepě nesmí být průvan. Stěna sklepa se nesmí rosit, ovoce by se kazilo.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Vitaminy a bylinky pro zdraví

I když se stále častěji mluví o zdravém životním stylu, lidí v ordinacích lékařů přibývá. Na vině je především oslabený imunitní systém a přetížená trávicí soustava. Správnou diagnózu musí pochopitelně stanovit lékař, nicméně i vy sami můžete pro své tělo něco učinit. Pěstování ovoce a zeleniny je jednou z možností. Vitaminy z vlastní zahrady povzbudí imunitu a navíc vás při jejich pěstování a sklizni nemine zdravý pohyb na čerstvém vzduchu.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem