Nabídka nejrůznějších nůžek na plot je na trhu více než dostatečná, proto je vhodné poradit se při nákupu s odborníky. Základním vodítkem se ale může stát i náš přehled.

Se stříhacím kopím lze dosáhnout na větve v koruně stromu i v hustém keři. Práce je rychlejší, bezpečnější a pohodlnější. Lankový tažný systém je uložený uvnitř násady a stříhací hlava je velmi úzká s možností nastavit úhel střihu (rozpětí 200˚) pro přesné stříhání větví v každém směru růstu. Stříhací hlava je na extra lehké hliníkové tyči, celková délka kopí je 160 cm, hravě zvládnete ustřihnout větve o průměru až 32 mm.V zásadě se používají čtyři typy nůžek. Na čerstvé výhony a slabší mladé větve jsou vhodné zahradnické nůžky se dvěma ostřími. Při stříhání působí nože proti sobě. Výsledkem je čistý řez, při kterém není větev poškozená rozdrcením. Na zahradnických nůžkách se nevyplatí šetřit, s dobrými nástroji zvládnete snadno přestřihnout i větve o průměru 2 cm. Na starší větve a tvrdé dřevo jsou vhodné kovadlinkové nůžky s pevnou spodní částí.

Pokud potřebujete přestřihnout silnější větve, sáhněte po dvojručních nůžkách na větve – oboustranná páka umožní snadněji přestřihnout větší průměry a díky dlouhým ramenům s nimi navíc dosáhnete i na větší vzdálenost. V nabídce jsou i nůžky s teleskopickými rameny, které ještě zvětšují dosah nůžek. Práci ve výškách bez použití žebříku umožní stříhací kopí. Jeho výhodou je veliký dosah a bezpečnější práce ze země.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Od květin po větve v korunách

Společnost Gardena nabízí kromě široké řady nejrůznějších nůžek i speciálně broušené zahradní nůžky s úzkou střihací hlavou, které jsou vhodné ke stříhání mladých výhonků, květin a vinné révy. Povlak na nožích zde minimalizuje ulpívání rostlinných zbytků; nůžky mají variabilní šířku rozevření rukojetí (přizpůsobí se velikosti ruky uživatele) a dvě pozice úchopu pro silný a rychlý střih. Nutno ocenit propracovanou ergonomii a komfortní rukojeť s prvky z měkčeného plastu.

Se stříhacím kopím lze dosáhnout na větve v koruně stromu i v hustém keři. Práce je rychlejší, bezpečnější a pohodlnější. Lankový tažný systém je uložený uvnitř násady a stříhací hlava je velmi úzká s možností nastavit úhel střihu (rozpětí 200˚) pro přesné stříhání větví v každém směru růstu. Stříhací hlava je na extra lehké hliníkové tyči, celková délka kopí je 160 cm, hravě zvládnete ustřihnout větve o průměru až 32 mm.Maximální průměr stříhané větve je 22 milimetrů. Na silnější větve lze použít SmartCut Comfort (až 45 cm), což jsou kovadlinové nůžky s čtyřstupňovým ráčnovým mechanismem. Ráčna funguje jako utahovací mechanismus v závislosti na průměru stříhané větve, nemusíte se tedy bát, že nebudete mít dostatek síly na přestřihnutí silných větví nebo tvrdého dřeva. Jako zajímavost lze doplnit takzvané stříhací kopí, kde dosáhnete bez pomoci žebříku na větve v koruně stromu i v hustém keři.

Kopí je navrženo tak, aby se při práci nikde nezachytávalo – lankový tažný systém je celý uložený uvnitř násady a střihací hlava je velmi úzká. Na střihací hlavě lze snadno nastavit úhel střihu (rozpětí 200˚) pro přesné stříhání větví v každém směru růstu. Nože jsou precizně broušené a mají nepřilnavý povlak, který minimalizuje ulpívání rostlinných zbytků. Stříhací hlava pracuje na lehké hliníkové tyči, celková délka kopí je 160 cm. Vnitřní kladkový převod umožňuje, aby na střih nebylo nutné vynakládat velkou sílu, hravě lze ustřihnout větve o průměru až 32 mm.

Než začnete sázet plot

„Na pruh určený pro výsadbu rozhoďte kompost a pruh přeryjte. Natažený provaz s uzlíky označujícími místo výsadby vám usnadní rozměřování vzdálenosti. Sazenice z kontejnerů můžete vysazovat po celý rok, vyjma období, kdy je zamrzlá zem. Sazenice s holými kořeny, bez země před výsadbou přes noc postavte do nádoby s vodou. Po výsadbě přišlápněte a zalijte,“ radí zahradní specialistka Marie Musilová.

Akumulátorové nůžky usnadní práci

Oblíbené jsou i akumulátorové zahradní nůžky. Modely STIHL HSA 65 mají řeznou délku 50 cm a jednostranně ostřené zuby; HSA 85 řeznou délkou 62 cm, oboustranně ostřené zuby. Součástí je 36 V lithium-iontový akumulátor, speciální dlouhé diamantem ostřené nože dosahující sílu řezu až 22 mm.

Sympatická je i variabilita – nůžky můžete sestavit podle vlastní potřeby, přičemž máte možnost vybrat si nejen mezi různými typy nůžek, ale také mezi akumulátory a nabíječkami. Ocenění zaslouží kromě jiného i snadná obsluha. Akumulátorové nůžky disponují velkou volností pohybu a pohodlnou manipulací. Lze s nimi pracovat zcela bez omezení a především bez kabelu.

Podle výšky plotu

Základem úspěchu je správná volba rostlin podle zvolené cílové výšky živého plotu. Například pro vysoké opadavé ploty je vhodný habr obecný (až 4 m), pro středně vysoké ptačí zob (až 2 m), pro nízké meruzalka horská ´Pumilum´ (do 0,7 m). Pro vysoké neopadavé ploty je vhodný tis (až 4 m), středně vysoké ploty zerav západní ´Wareana´, pro nízké ploty zimostráz obecný ´Suffruticosa´ (do 0,7 m).

Tři v jednom

Pozadu nezůstává ani firma Bosch se svojí zajímavou trojkombinací. Nová souprava akumulátorových nůžek na keře a na trávu ASB 10,8 V LI skýtá troje zahradní nářadí v jednom. Lze kombinovat akumulátorové nůžky s lištami, které jsou standardní součástí soupravy, s lištou na trávu, s lištou na tvarování keřů a s lištou na keře a živé ploty. Pomocí lišty na trávu o šířce deset centimetrů upraví zahrádkář trávník na okrajích a v rozích. Lišta na tvarování keřů o délce dvanáct centimetrů je ideální pro vytváření zajímavých tvarů. S lištou na keře a živé ploty o délce 20 cm lze s náležitou silou stříhat všechny typy živých plotů a keřů.

Zahradní nůžky Gardena vybavené ráčnovým převodem s ergonomicky tvarovanou rukojetí jsou držitelem ocenění Reddot Design Award Winner 2010. Na všechny nůžky je záruka 25 let.Kompaktní, ergonomické nářadí s hmotností pouze 900 g umožňuje při veškerých pracích velmi jednoduché vedení jednou rukou. Práci dále usnadňuje malý obvod rukojeti, komfortní měkká gumová tlumicí vložka Softgrip a vyvážená hmotnost. Pro jednoduchou výměnu lišt bez použití nástrojů vyvinula firma systém SDS. Stačí slabé stisknutí a naposledy používaná lišta se uvolní a lze ji vyměnit za jinou. Rovněž díky možné kombinaci nůžek na trávu s teleskopickou násadou z programu příslušenství Bosch se z této soupravy stává univerzálně použitelné zahradní nářadí.

Lithiumiontový akumulátor 10,8 V poskytuje nůžkám na keře a na trávu dostatečně velkou sílu. I větší živé ploty a keře tak lze pomocí lišt, které jsou přesně řezané laserem, rychle ostříhat do kýženého tvaru. Specialitou nůžek na keře je systém „Anti-Blocking“, který zajišťuje stříhání bez přerušování i u silnějších větviček. Elektronika nůžek identifikuje, pokud čepele nemohou větvičky přestřihnout na jedno střihnutí. V takovém případě se směr chodu nože automaticky upraví tak, aby se nůžky nezablokovaly.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem