V dalším díle našeho seriálu řešíme běžnou zahradu u rodinného domu, jakých jsou dnes v satelitech tisíce. Pozemek se nachází na rovině a dříve tu bývalo pole. Majitelé tedy začínají stavět dům i budovat zahradu na zcela prázdné ploše. To má své výhody i nevýhody, hlavně tu zpočátku chybí větší zelené vertikály a tím i stín a soukromí.

'Kordes Jubilee' je absolutní novinka mezi velkokvětými růžemi. V prodeji bude od jara příštího roku. Je vyšlechtěna k výročí 125 let od založení věhlasné růžařské firmy Kordes.Katalogový dům je upraven o zastřešené stání pro auta a s tím související technickou místnost. V prvním případě je zahrada řešena jako rekreační, ke koupání je tu chemický bazén. Druhá zahrada je určena také k odpočinku a rekreaci, ale více v přírodním stylu. Třetí zahrada je zcela podřízena principu samoživitelství.

Relax u bazénu

Tato zahradní úprava ctí starý architektonický kánon, který nabádá k tomu, aby v těsné blízkosti budovy byla i zahrada geometrická, zatímco ve větší vzdálenosti od domu má styl zahrady přecházet do volnějších tvarů blízkých okolní přírodě. Proto je bazén v hlavní ose domu a terasa kolem něj je symetrická. Tato pohledová osa pak končí v kulatém rondelu naproti domu, který slouží jako zastíněné odpočívadlo. Za ním je nika ze stříhaného živého plotu doplněna o dva kulovité stromky. V blízkosti terasy a kuchyně je i venkovní grilovací místo pro večerní kulinářské pochoutky. Kolem zahrady je pás vyšší zeleně doplněný na jižní straně o vyšší živý plot zajišťující dokonalé soukromí.

1) Brána na pozemek 2) Hlavní vstup do domu 3) Domovní odpad 4) Kryté stání na auta 5) Sklad a úložný prostor 6) Popínavá růže na treláži 7) Osluněný záhon s růžemi a levandulí 8) Bazén 9) Terasa – dlažba 10) Smíšený záhon: stromy, keře, trvalky, kapradiny 11) Samostatně stojící solitérní stromek 12) Kulatý rondel – odpočívadlo s půlkulatou lavicí 13) Kuželovité jehličnany 14) Rekreační trávník 15) Dřevěná pergola s popínavou růží 16) Dlážděná plocha s krbem a venkovním posezením 17) Zahradní domek a sušák prádla 18) Bioodpad, kompost 19) Vyšší stříhaný živý plot.

Přírodní koupací jezírko má vysokou kvalitu vody bez vedlejších účinků na kůži a dýchací orgány.Rekreace v přírodním stylu

Tato zahrada je stvořena pro rekreaci a využití volného času. Od svého okolí je důsledně odizolována hustou a vyšší zelení, aby zde byl maximální pocit soukromí a klidu. Altánek je umístěn tak, aby byl součástí atraktivního zákoutí u pramene potoka. Při posezení u ohýnku se budete cítit jako na lesní mýtině někde daleko v přírodě. Dostatečně velká dřevěná terasa navazující na dům vytváří komfortní zázemí pro relaxaci u vody. Malé pískoviště pro děti je umístěno tak, aby na ně byl dobrý pohled z kuchyně a kvůli bezpečí je co nejdále od vody.

1) Brána na pozemek 2) Hlavní vstup do domu 3) Domovní odpad 4) Kryté stání na auta 5) Sklad a úložný prostor 6) Dřevěná terasa 7) Koupací jezírko 8) Růžový záhon 9) Popínavé růže na treláži 10) „Brána“ do zahrady z vyšších stromů 11) Stínomilný záhon 12) Dřevěný altán s ohništěm 13) Vyšší borovice – „les“ 14) Pramen potoka 15) Dřevěný můstek 16) Japonský javor nad vodou 17) Pláž 18) Rekreační trávník 19) Smíšený záhon: středně vzrůstné stromy, keře, kapradiny a trvalky 20) Pískoviště pod jabloní 21) Popínavé rostliny na dělicí stěně 22) Přístřešek na dřevo a nářadí, sušák na prádlo 23) Bioodpad – kompost.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Malý zemědělský statek

Nechceme malovat čerta na zeď, ale k tomu, abyste si uměli co nejvíce plodin a živin vypěstovat a obstarat sami, máte alespoň dva dobré důvody: jednak budete mít jistotu, že jíte opravdové biopotraviny, jednak jeden nikdy neví, jaké krize nás v budoucnu ještě mohou potkat…

1) Brána na pozemek 2) Vstup do domu 3) Nebiologický odpad 4) Kryté stání pro auta 5) Podsklepený sklad 6) Přístřešek na stroje a techniku 7) Skleník – možno vytápět 8) Domek a dvorek pro králíky a slepice je kvůli zápachu co nejdále od domu 9) Kompost pod hruškou 10) Zeleninové záhony a jahody 11) Brambory 12) Obilí 13) Vinná réva 14) Maliny a ostružina 15) Drobné ovoce 16) Živý plot 130 cm vysoký 17) Lavička v okrasném záhonu 18) Bylinkový záhon před terasou 19) Trávník 20) Ovocné stromy – peckoviny 21) Ovocná stěna – jablka a hrušky 22) Krb, udírna a letní kuchyně 23) Zásoba dříví 24) Ořešák.

Užitková zahrada může být také krásná.Plocha zahrady je rozdělena na větší užitkovou část, ale nezapomnělo se ani na trochu okrasných rostlin pro potěšení oka. Z pohledu od domu je užitková část pohledově odcloněna stříhaným živým plotem. Jinak je tu vše podřízeno výrobě jídla: Trávníky se sečou pro králíky, další maso a vajíčka jsou záležitostí slepic. Skleník slouží pro jarní sadbu a rajčata a okurky. Jsou tu ovocné stěny z hrušek a jablek, réva vinná, maliny a ostružiny.

Samozřejmostí jsou jahody, cibule, česnek a ostatní zelenina. Velká plocha je věnována obilí, které se dá všemožně zpracovávat, část spotřebují slepice. Jeden z hlavních zdrojů obživy pak zajišťuje velký záhon brambor. Nezapomnělo se ani na bylinky a koření v záhonu před kuchyní.

text, foto a kresba: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem