Dnes budeme řešit velmi malý pozemek za řadovým domkem, jakých je dnes velké množství. I takovýto omezený prostor o rozloze cca 120 m2 lze zajímavě a originálně pojmout a může se stát nedílnou součástí vašeho bydlení a odpočinku. Hlavní důraz přitom musíte klást na účelnost a výrazný detail.

První zahrádka je pojata jako okrasná i užitková, druhá je fialově „ulítlá“, třetí je přírodní s jezírkem. Ve všech případech si pomáháme výrazným vertikálním prvkem (2x zdí a jednou živým plotem) k tomu, abychom vytvořili zázemí pro méně vzhledné, ale potřebné příslušenství.

Hlasujte:

Měli byste zájem o typový projekt domu od společnosti G-SERVIS?

Půdorys zahrady: 1) Parkoviště před domem 2) Nádoby na domovní odpad 3) Hlavní vchod do domu 4) Francouzské okno do zahrady 5) Dlážděná terasa 6) Záhon se stromkovými růžemi a levandulí 7) Vodní prvek 8) Nika ze stříhaného tisu 9) Kompost 10) Bedna na zahradní nářadí 11) Zeleninové záhonky s buxusovou obrubou 12) Rekreační trávník 13) Okrasná červenolistá slivoň 14) Smíšený trvalkový záhon.Od všeho trocha

Záměrem tohoto řešení bylo vytvořit z minimálního prostoru zahrádku, která umožní nejen odpočinek, ale i relaxaci při zahradničení. Posezení je navrženo přímo na terase u domu. Odtud se naskýtá příjemný pohled na rozkvetlé stromkové růže umístěné ve dvou podélných záhonech lemovaných voňavými polštářky levandule. Vytváří tak osu pohledu z obývacího pokoje. Na jejím konci je nika ze stříhaného živého plotu, v jejímž středu je umístěn vodní prvek, např. fontánka, ptačí napajedlo.

Rhapsody in Blue patří do skupiny „modrých“ růží. Dorůstá do výšky až 120 cm, opakovaně kvete, voní a je zdravá.Živý plot (tis) tvoří pohledovou clonu pro zázemí zahrádky – nádobu s biologickým odpadem a bednu se zahradním nářadím. Dva záhonky pro pěstování zeleniny a bylinek jsou ohraničeny stříhaným živým plotem ze zimostrázu a doplněny letničkami (afrikány), které odpuzují škodlivý hmyz. Skutečnou pastvou pro oči je květinový záhon u domu. V rohu jsou vysázeny vyšší kvetoucí keře a před nimi pestré trvalky a růže. Jako doprovodné květiny zde nalezneme jasně zelený kontryhel, šantu a dlužichu. Výraznějším vertikálním prvkem je středně velký stromek (okrasná červenolistá slivoň), který je útočištěm pro zpěvné ptactvo. 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Fialová zahrada

Půdorys zahrady: 1) Parkoviště před domem 2) Nádoby na domovní odpad 3) Hlavní vchod do domu 4) Francouzské okno do zahrady 5) Misky s úrazníkem (Sagina) 6) Posezení pod napnutou plachtou 7) Nerezový krb 8) Vysoké barevné zdi 9) Sušák na prádlo a bedna na nářadí 10) Vyšší okrasný jehličnatý strom (jedle) 11) Zřídlo 12) Zpevněná plocha 13) Smíšený trvalkový záhon.Základem tohoto odvážného pojetí venkovního prostoru je vytvoření obytného místa pod širým nebem tak, aby se stalo nedílnou součástí moderně zařízeného interiéru (viz úvodní foto k článku). Dům je propojen s venkovním prostorem francouzským oknem a vše, co je za ním vidět, se stává součástí každodenního života uvnitř domu.  V návrhu je zvolena jako základní barva fialová. Nalezneme ji především v tmavých tónech na zdech, řešených tak, aby skryly nevzhledné zákoutí se sušákem na prádlo a s bednou na nářadí. Nádoba na biologický odpad je pod stromem v druhém zadním rohu.

Plachta je ve třech bodech uchycena tak, aby její trojúhelník vytvořil efektní zastínění nad odpočívadlem. Výsadba v jediném záhonu je rovněž laděna do fialových, modrých a bílých tónů. Zvoleny byly nenáročné kvetoucí rostliny (šeřík, komule, hortenzie, azalky, denivky, ostrožky) a růže s doprovodem voňavé levandule, máty nebo šanty. Namísto trávníku, který by zbytečně komplikoval údržbu tohoto prostoru, byly zvoleny zpevněné vodopropustné plochy (jemná drť), oživené miskami, které jsou osázeny sytě zeleným úrazníkem. K dokonalé relaxaci tu přispívá i moderní nerezový krb a malé vodní zřídlo.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Kousek přírody

Půdorys zahrady: 1) Parkoviště před domem 2) Nádoby na domovní odpad 3) Hlavní vchod do domu 4) Francouzské okno do zahrady 5) Dřevěná terasa s pergolou a pnoucími růžemi 6) Zeď oddělující terasu od souseda – 2 m 7) Rekreační trávník 8) Středně vzrůstný listnatý okrasný strom 9) Smíšený trvalkový záhon 10) Bedna na nářadí 11) Kompost 12) Zídka s prameništěm – 1,3 m 13) Potok 14) Přírodní jezírko.Cílem tohoto řešení bylo vytvořit prostor, který v sobě bude skrývat kousek přírody. Našlo se tu místo nejen pro odpočinkovou terasu a spoustu kytek, ale i menší trávník a docela velkou vodní plochu. Pro takovou zahradu již potřebujete trochu zázemí, a proto zde byla vybudována zídka, která zakrývá prostor s nádobou na biologický odpad a skladištěm nářadí.

Nejdůležitějším okrasným prvkem v této zahradě je přírodní jezírko, které je přimknuté těsně k domu a k terase. Oběh vody začíná v prameništi ve zdi, odkud vytéká potok až do jezírka. I přes jeho minimální rozměry lze při dostatečné hloubce vody využít tuto vodní plochu k osvěžení za parných letních dní. Pestré vodní a bahenní rostliny spolu se spoustou vodních živočichů se postarají o půvabnou podívanou po celou sezonu.  Na protější straně od domu byl navržen rohový záhon, v jehož centru je umístěn méně vzrůstný listnatý strom (katalpa, javor), doprovázený směsí stínomilných trvalek (azalky, pěnišníky, hortenzie) a půdopokryvnými rostlinami snášejícími stín (kakost, dymnivka). Těsně u terasy je vysázena větší záhonová růže s podrostem levandule, která pokvete celou sezonu.

text, foto a kresba: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem