Kašny a fontány mají v sobě cosi magického. V antice byly zasvěceny bohu pramenité vody, představovaly specifický druh studny, která měla léčivý charakter. V současné době se vyskytují kromě jiného i jako součást romantických zahrad.

Stromy obalené květy sakury, dřevěný altánek, kamenné sochy, sluneční hodiny, stylová viktoriánská lavička obklopená klasickým zimostrázovým plotem a zahradní fontána, která dotváří atmosféru letního večera a zároveň je zajímavým architektonickým prvkem, uměleckým ztvárněním drobné romantické stavby. I taková může být představa rodinné zahrady.

Mezi fontány lze zařadit i takzvaná zahradní pítka. Přitažlivost jim dodávají historické repliky. Obyčejně rozdělujeme fontány na statické a dynamické, na různé varianty zahradních jezírek, na plovoucí, keramické a kamenné fontány, dále na nejrůznější kašny a pítka a na moderní vodní prvky typu divoká řeka či hudební fontány, vodní a světelná show.Záleží na stylu zahrady

Podle zvoleného stylu zahrady si lze vybírat různé druhy fontán a zahradních kašen, materiál, tvar i výšku nádrží. Častým zadáním bývají repliky konkrétních historických děl. Výrobci nabízejí fontány z přírodního kamene, betonu, bronzu, mědi, skla, keramiky i plastu. Téměř všechny menší fontány mají takzvaný kruhový oběh (cirkulační) a jejich uvedení do provozu bývá běžnou rutinní součástí servisu a podle návodu ji zcela jistě zvládne i průměrně zdatný uživatel.

Koloběh vody

Fontány jsou skvělým prostředkem pro zútulnění jakéhokoli prostoru. Budovány jsou hlavně do exteriéru, ale své uplatnění najdou i v interiéru. Statické fontány vynikají svou univerzálností. Mohou se objevit jak na veřejných prostranstvích – náměstích, parcích, tak i v soukromých zahradách.Fontány můžete napájet z vodovodu, nutné je doplňování a v případě znečištění také vyměňování vody. Voda je čerpadlem vytlačována vzhůru na vrchol a přepadává do nejspodnějšího patra, odkud je opět čerpána. Čerpadla s odpovídajícím výkonem jsou většinou součástí dodávky. Pokud si pořizujete větší fontánu či kašnu se složitějším vodním systémem, měli byste se dodavatele zeptat, zda má zařízení v nejnižším bodě vlastní výpust s plovákem, jehož nastavením lze regulovat výšku hladiny. Požadovat byste měli i bezpečný a profesionální rozvod elektrického proudu. Bude to nutné nejen kvůli osvětlení, ale především kvůli vodnímu čerpadlu, které zajišťuje chod vodotrysku.  U malých zahradních fontán postačí podle údajů prodejců 24V motorek, u velkých fontán je třeba počítat s napětím 240 V. Elektrický rozvod musí být opatřen speciálním proudovým chráničem, který je o mnoho citlivější než běžný jistič.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Umístění fontány

Voda opticky zvětšuje stísněné menší prostory, odráží okolí (zrcadlí), při pohybu vody vznikají další efekty, které je možné využít do celkové koncepce. Fontány můžete umístit do volného prostoru zahrady, zdobit budou v atriích, vnitřních dvorcích i vstupních halách.  Optické zvětšování prostoru a zvukové efekty lze zúročit i u menších rodinných zahrad. Fontánu vnímají architekti jako stavbu nebo jako přístěnnou plastiku (s chrličem proudu vody na stěně).

Zajímavou alternativou na pomezí lidové tvořivosti je dřevěná sudovitá fontána. Stačí zakoupit tři kusy dřevěných nádob a malé čerpadlo na 220 V. Cena asi 2 000 korun.Kromě jednoduchých fontán s jednou nádrží existují i kaskádovitě ztvárněné velké fontány a kašny s více nádržemi umístěnými ve snížených úrovních, kde se využívá protékání vody z vyšších do nižších míst (zpravidla jde o historické repliky). „Zatímco u tradičních fontán vytvářel pohyb pouze vodní proud, současným trendem jsou fontány, kde je pohyb vody přerušovaný. V případě kinetických fontán se kromě proudů vody otáčejí i části sloupů nebo jejich hlavice, případně zde fi gurují i jiné vnitřní prvky, “ vysvětluje nové koncepty zahradní architekt Jiří Kout.

Prodejce Jan Kuneš k tomu realisticky dodává, že každá fontána by měla mít kromě atraktivních vodních atrakcí také svůj fi ltrační cyklus jako u rodinného bazénu. Nedílnou součástí dodávaných vodních atrakcí jsou v jeho případě různé typy speciálních trysek a podvodních halogenů s barevnými fi ltry.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

Osvětlení kašny a fontány

Odborníci doporučují pro osvětlení přírodních prvků (sochy, kameny atd.) v zahradě svítidla s přirozenou barvou jasu, tedy nikoli barevná, u vodních prvků si ale můžete hrát s barvami. Tekoucí voda prosvětlená barevnými fi ltry nabídne zajímavé efekty. Plovoucí světla vytvoří atmosféru hravosti. Velice pěkně vypadá, pokud na dně kašny pod vodotryskem umístíte několik světel, z nichž jedno pomalu zhasíná, zatímco druhé se rozsvěcí, a pak další a další světla ozařují vodní tříšť přes barevné filtry.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem