V našem seriálu vám představujeme zahrady, které přímo volají po změně k lepšímu. Jejich současný stav analyzuje a řešení navrhuje profesionální zahradní architekt Ing. Jiří Prouza. Věříme, že zde najdete inspiraci i pro zkrášlení vlastního pozemku.

Řešením je důsledné odclonění zahrady od okolí – také z důvodu hlučnosti.Bydlení na dobré adrese je snem mnoha z nás. Ale krásný dům sám o sobě nestačí k tomu, aby to bylo to pravé „snové“ bydlení. V městečku stejných unifi kovaných domů na prázdných pozemcích něco chybí: pocit soukromí a vnímání krásných věcí. Relativně malé parcely a velké domy nedávají mnoho prostoru k velkorysým řešením. Proto je vhodnější se zaměřit v detailu jak na formu, tak i na obsah – obojí je v tomto případě stejně důležité. 

Přání majitelů

Majitelé mají rádi pravidelné francouzské zahrady, ale zároveň touží i po malém jezírku, a především po klidu a soukromí. Nebojí se ani náročné údržby. Milují růže, ale i všechny ostatní okrasné rostliny. Na zahradě si představují i výrazné vertikály, jako jsou stromy a živé ploty. V omezeném prostoru ale půjde o menší formy stromů a živé ploty se budou muset stříhat. Jezírko se vzhledem k nabízené ploše hodí spíše k japonskému stylu zahrad.

Působivá kombinace dvou špičkových romantických keřových růží zdobí zahradu po celou sezonu. Krémově-bílá ´Summer Memories´ dorůstá do 120 cm, růžová ´Cinderella´ až 150 cm. Obě růže jsou oceněny v mnoha mezinárodních soutěžích.Vztahy ke světovým stranám a okolí

Největší volná plocha nevelkého rovinatého pozemku se nachází na západní straně domu. Stín je především u severní stěny a u vchodu do domu. Z obýváku se vychází na jižní straně francouzskými okny. Cesta od branky a vjezd do dvojgaráže jsou vydlážděny z betonových kostek. Na jihovýchodním rohu domu majitelé plánují větší zimní zahradu. Téměř ze všech směrů jsou zahrada a potažmo dům vystaveny pohledům od sousedů a zrakům kolemjdoucích, často tu silně fouká ze západu. Sousedící dům na jihozápadě stojí velmi blízko hranice pozemku.

Problematické prvky zahrady

Málo vzhledné a prázdné okolí dalších zahrádek

Okolní zahrady jsou převážně prázdné a není v nich nic, co by stálo za pozornost – ploty jsou zcela transparentní.

Nepříjemný západní vítr

Terén se v této lokalitě mírně svažuje k jihozápadu, ze západu je nekrytý a je vystaven převládajícím větrům.

Vysoké nekryté domy v blízkém okolí

Všude v okolí stojí podobné dvoupodlažní domy s dobrým rozhledem všemi směry. Tvoří mohutné hmoty nedaleko hranic, v zahradách chybí soukromí.

Nedostatek vertikál (kromě domů samých)

Celá plocha v širokém okolí je zatím plochá a zcela bez zeleně, o to více vyniká mohutnost domů.

Řešení problematických prvků

Co je rušivé a nepěkné, se musí zakrýt

Řešením je důsledné odclonění zahrady od okolí – také z důvodu hlučnosti.

Větru postav do cesty překážky

Proti větru se lze chránit pouze pomocí pevných a vysokých bariér, v tomto případě jsou to stříhané živé ploty a betonová zeď.

I pěkné domy je lépe odclonit

Domy se nejlépe zakryjí vyšší zelení – ideálně na hranicích parcel, kde je to nejúčinnější. Zároveň tato vertikální zeleň poslouží jako pozadí pro jiné rostliny a prvky na zahradě.

Zahrada má také tři dimenze – i vertikály

Na zahradě bude vysazeno několik stromů s menší korunkou a vysokými kmeny. Pod nimi se dá volně a nerušeně procházet, ale korunky rozbíjejí pohled na okolní fasády i ve vyšších patrech a v létě dávají stín.

Navrhované řešení

Tento roh zahrady je nejdůležitější plocha z hlediska rekreace a klidu – je nejvzdálenější od ulice a nejblíže od zadního východu z obýváku. Bohužel stojí v těsné blízkosti sousední dům, který je rušivým elementem. Navíc tu fouká ze západu nepříjemný vítr. Proto jsem zvolil radikální řešení s vysokými živými ploty a rohovou betonovou zídkou.

Tím se vytvoří nejen funkční závětří, ale i důsledná pohledová clona. Součástí konstrukce je i navýšení pozemku, aby se vytvořila rovina – v tomto rohu to bude o cca 70 cm. To zajistí nová betonová opěrná zídka 30 cm od hranice parcely, mimo stávající oplocení (to zůstane v původní výšce i z důvodu zachování dobrých vztahů se sousedy). 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

STÁVAJÍCÍ PRVKY: 1) dům 2) hlavní vchod 3) dvojgaráž 4) zimní zahrada 5) dlažba 6) východ z obývacího pokoje 7) vchod na pozemek z ulice. NAVRHOVANÉ PRVKY: 10) francouzská zahrada 11) skulptura 12) oblouk s růžemi 13) bílá zahrada 14) rozárium 15) japonská zahrada s odpočívadlem 16) prameniště potoka 17) živý plot – tis 18) vyšší kvetoucí keře 19) živý plot – habr 20) rododendrony a hortenzie 21) dřevěná terasa 22) rohová zeď.

Vynikající vlastnosti má i tato velkokvětá růže ´Kordes' Jubilee´. Je velmi zdravá, výrazně voní a kvete po celou sezonu. Poupě je žluto-červené, po otevření má ale krásnou smetanověžlutou barvu. Dorůstá až 120 cm, jednotlivé květy jsou na rovných a pevných výhonech. Skvělá i do vázy, vydrží dlouho (až 10 dnů) a stále voní.Ideový návrh

Zahrada tvoří kolem domu spíše pruhy než větší plochy, a proto je navrhované řešení směrováno podobně: jednotlivé části jsou vystavěny kolem podélných os. Nejmarkantněji to vidíme u severní a západní stěny domu. Zahrada tu tvoří do sebe uzavřené tematické „pokojíky“, v každém z nich se odehrává jasný program na určité téma. Pokoji se prochází po pohodlné cestě, za každým rohem se otevírá nový a nečekaný pohled.

Tato část zahrady je inspirována pravidelnými zahradami, využívá principy pohledových os zakončených výrazným prvkem (socha, zrcadlo, váza). Oblouk s popínavou růží vytváří tzv. aha-efekt, překvapující a nový pohled do další části zahrady. Pravidelná část je na jihozápadním rohu nahrazena jezírkem, které obklopuje plocha na téma japonské zahrádky.

text, foto a kresby: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem