Kde si na rozlehlý pozemek nevystačíte s klasickou sekačkou, tam nastupuje zahradní traktor. Pokud přemýšlíte, že si ho také pořídíte, vezměte v úvahu také to, že to není pouze sezónní pomocník na sekání trávy, ale že ho díky široké škále příslušenství využijete prakticky po celý rok.

Máte-li větší pozemek a chcete při sekání trávy zažívat opravdový komfort podpořený neskutečnou sílou motoru, zahradní traktor je pro něj správnou volbou. Všeobecně platí, že role traktoru začíná tam, kde běžná sekačka nestačí, nebo byste se s ní při sekání velkého i členitého pozemku hodně nadřeli.

Traktory jsou silné stroje s motory o výkonech třeba i přes 13 kW a záběrem sekačky až 122 cm. Mohou mít sběrný koš o objemu až 360 litrů, což je hodnota odpovídající průměrnému objemu zavazadlového prostoru moderních vozů nižší střední třídy.

Zahradní traktor XHTY 240 4WD (zdroj: Mountfield)

„Při výběru traktoru je důležité, jak chcete stroj využívat, jak velkou plochu budete sekat, jaké máte na stroj nároky a rozhodovat asi budou i vaše finanční možnosti,“ říká Martin Suchý, produktový manažer společnosti Mountfield. Rozhodně platí, že pokud se zahradními traktory nemáte žádné zkušenosti, měli byste vyrazit k osvědčenému prodejci zahradní techniky. „Kromě toho, že vám s výběrem vhodného stroje splňujícího vaše nároky odborně poradí, můžete čerpat i další výhody v podobě prodloužených záruk, sestavení stroje, zprovoznění, dopravy až k domu nebo značkového servisu,“ dodává Martin Suchý.

Pro složitější povrch

Když chcete stroj využívat jen na sekání a na pozemku máte množství překážek, například keře, stromy a záhony, měli byste se poohlédnout po rideru. Jde o stroje, které mají motor pod sedadlem, takže obsluha má skvělý výhled na sečenou plochu. Rider má kompaktní rozměry, je neskutečně obratný, ovládá se pomocí manuální nebo hydrostatické převodovky, která je vhodná do složitějšího terénu s množstvím překážek. Díky vakuovému systému dokonale posbírá trávu do koše. Vybírat můžete také mezi stroji s možností mulčování.

Zahradní rider XF 140 HD (zdroj: Mountfield)

Sběr trávy do koše i mulčování nabízejí rovněž tradiční traktory, navíc si můžete vybrat i stroje s bočním odhozem trávy. Ty jsou využitelné hlavně na loukách nebo v sadech, prostě všude tam, kde nepotřebujete posekanou trávu sbírat. Traktory mají výkonné motory, větší záběr sekačky a také objemnější sběrné koše. Sekačka je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení.

Výhodou traktoru je plovoucí sekačka s antiskalpovacími kolečky, která kopíruje povrch terénu a nesdírá trávník. Při výběru konkrétního stroje dbejte na správný tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší, nízko uložený a přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. Stejně důležitou vlastností u traktoru je i robustní nosný rám z prvotřídní oceli.

Komfort obsluhy

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá řada vychytávek: například zvuková signalizace při naplnění koše, nastavitelné sedadlo, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety, hydrostatická automatická převodovka, držák na nápoje a další vymoženosti.

Traktorový vozík (zdroj: Mountfield)

Jak už jsme zmínili v úvodu, traktory zdaleka nejsou jen výkonné sekačky trávy. Velkou devizou je jejich univerzalita. Můžete k nim připojit nejrůznější příslušenství, a pak se z nich stanou stroje, které vám budou pomáhat celý rok. Asi nejběžnějším je traktorový vozík na převoz materiálu, ale užitečného příslušenství je daleko víc: rozmetadlo pro aplikaci hnojiv či posypu, shrabovač trávy, travní válec, postřikovač, čistič trávníku sweeper nebo třeba radlice na shrnutí sněhu.

Více informací naleznete na www.mountfield.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem