Růže patří k nejstarším ozdobným rostlinám. Člověk si je vysazoval ke svému obydlí, jakmile se usadil v prvních osadách a zbýval mu čas i na něco jiného, než byl boj o život a potraviny. Růžové keře jsou zajímavé nejen půvabnými květy s krásnou vůní, ale také plody s léčivými účinky. Trnité keře se zároveň dají využít jako husté neproniknutelné živé ploty, které chrání obydlí.

Růže Hugova (Rosa hugonis) je nádherně kvetoucí větší keř s obloukovitě převislými větvemi. Sluší mu to u zdí, pevných plotů i solitérně. Zlatá záplava květů někdy keř zcela zakryje.Tentokrát pomineme velkokvěté růže k řezu, choulostivé čajohybridy a složité a náročné křížence, ale zamyslíme se nad využitím keřových a popínavých růží, především původních planých druhů. Jsou krásné, odolné, nepotřebují mnoho péče a kromě květů potěší i pěknými šípky nejrůznějších tvarů – mohou být drobné i obrovské, kulaté i dlouze protáhlé, hladké i chlupaté, po jednom i po mnoha na větvičce. Ani barva nemusí být jen červená, jsou růže se šípky žlutými, oranžovými, temně červenými a dokonce i černými.

Pestré a odolné

Z botanických druhů se patrně nejčastěji setkáme s růží svraskalou (Rosa rugosa) a jejími hybridy. Název „svraskalá“ dostala podle povrchu listů – jsou charakteristicky zvrásněné a činí druh nezaměnitelným i mimo období kvetení. Má několik neobyčejných předností, je mimořádně odolná vůči znečištění ovzduší a zasolené půdě v okolí silnic a dálnic, používá se i do živých plotů na místech s nejvyššími exhalacemi ve městech. V přírodě tato růže roste na Dálném východě u pobřeží Beringova, Ochotského a Japonského moře, často přímo v dostřiku příboje – proto ta odolnost k agresivní soli. Snese i vlhkou zimu a hluboký mráz, takže česká zima ji nemůže zničit.

Šípky čínské růže (Rosa multibracteata) jsou velmi ozdobné, moc pěkné jsou i růžové květy.Její květy jsou, na tento botanický druh, hodně velké a výrazné, kromě sytě tmavorůžové barvy se pěstují i formy bělokvěté a odrůdy s květy světle růžovými. I její šípky patří k největším, jsou kulatého tvaru a hodně dužnaté. Využívají se na výrobu marmelád a želé (pochopitelně ne z keřů podél hlavních silnic).

Atraktivní aranžmá

Často se vysazuje i růže mnohokvětá (Rosa multiflora) z Japonska, Koreje a Číny. Drobné světle růžové květy tvoří bohaté květenství. Šípky jasně červené barvy se snadno suší a na větvičkách drží barvu i tvar, proto si je oblíbili aranžéři do živých i suchých vazeb a zimních aranžmá. Tato růže se stala základním druhem ke šlechtění mnohokvětých záhonových růží nazývaných polyantky i parkových a pokryvných růží. Z asijských druhů pěstovaných v Evropě zaujme žlutá růže Hugova (Rosa hugonis) – keřová rostlina s obloukovitě převislými konci větví.

Růže mnohokvětá (Rosa multiflora) kvete velmi bohatě. Hodí se jako půdopokryvná do větších zahrad.U nás kvete v květnu – nejdříve ze všech růží. Šípky má drobné, sytě červené až červenohnědé. V poslední době se nabízí i keřová růže lesklá (Rosa nitida). Pochází ze Severní Ameriky, roste na severovýchodě USA až po Kanadu (Newfounland). V přírodě obývá bažinatá místa a břehy řek a v zahradách se hodí do půd, kde jiné růže uhnijí. Pozor, má ráda vodu, ale zároveň i slunce, ve stínu vám nepokvete. Růže hedvábitá (Rosa pteracantha) se snad více než pro obyčejné bílé květy pěstuje pro nápadně rozšířené ostny, které na slunci nádherně prosvítají. Později tmavnou a splývají, na větvích tvoří až křídla. Druh pochází z Číny, kde roste až do nadmořských výšek 3 000 metrů, a snáší velmi silný mráz. Šípky žluté barvy však poměrně brzy opadávají a praktické využití nemají.

Botanické druhy dosud nejsou v zahradách plně doceněné, ačkoliv mají svůj půvab a jsou naprosto nenáročné. Hodí se do větších zahrad, kde mají prostor a mohou narůst do přirozeného tvaru. Vyniknou v extenzivněji udržovaných výsadbách, mezi jehličnany a časně kvetoucími listnáči, které bývají v době květu růží již odkvetlé. Potřebují především slunce, a to všechny druhy i odrůdy bez rozdílu (jinak nekvetou a chřadnou), a až na výjimky vyžadují hlinitopísčité, teplé a prosýchavé půdy.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Užitkovost i krása

Šípkový čaj zná každé malé dítě, z šípků se vyrábějí také výborné marmelády, sirupy, želé a další zavařené dobroty. Velmi dobré šípky lze sklízet z některých okrasných druhů, které můžeme mít po ruce na vlastní zahradě. Ze starých odrůd se nabízí třeba růže dužnoplodá (Rosa villosa) kultivar ´Karpatia´. Jedlé jsou i květy růží, z okvětních plátků se vyrábí růžová voda nepostradatelná pro mistry cukráře. Okvětní plátky růží lze využít i na ozdobu salátů, dortů a sladkostí. V hustých keřích se rádi ukrývají a hnízdí drobní zpěvaví ptáci, takže růže významně obohacují místní faunu.

text a foto: Romana Rybková

logo MessengerPoslat Messengerem