Meteorologové předpovídají tuhou zimu, proto bude lepší se při boji se sněhem a ledem nespoléhat jen na sílu svalů, ale poohlédnout se po výkonnějších pomocnících.

Prostředky na odklízení sněhu obvykle volíme podle množství sněhu a četnosti odklízení. Při malé ploše si vystačíme s ručními nástroji, jako jsou hrabla, shrnovače, škrabky či lehké lopaty, v případě odklízení většího množství sněhu jsou ideální sněhové frézy. Ty si poradí se sněhem nejen na chodnících a příjezdových cestách, ale také na rozlehlých plochách a v náročném terénu. Frézy vás také zbaví zbytečné námahy a navíc podstatně ušetří čas.

Jak si správně vybrat

1) Lopatky kovového šneku se při stisku rukama nesmí pohnout, natož pak překřížit. Jestliže ano, existuje možnost, že při kontaktu s kusy ledu dojde k poškození stroje.

2) Zatlačíte-li maximální silou shora oběma rukama na kovový bunkr frézy, nesmí se prohnout. Jen tak poznáte, že výrobce na materiálu nešetřil. V opačném případě by při odhazování sněhu mohl snadno prasknout, např. při najetí s frézou do zmrzlého sněhu nebo do rampouchů.

3) Při zatlačení na vnitřní boční stranu bunkru se od ní nesmí odchýlit šnek. V místě uchycení musí být pevně a stabilně uložen. Jedině tak eliminujete riziko jeho vyosení při práci, což by vedlo k poškození převodovky.

4) Řazení by mělo být snadné a chod páky musí být v co nejkratších drahách, což zaručuje jednoduchou změnu rychlosti přímo během jízdy. V opačném případě se může jednat o známku nedokonalé konstrukce převodového ústrojí.

Důležité okolnosti

Při výběru sněhové frézy je nutné řídit se několika základními pravidly. Jedině tak si vyberete frézu, která bude stoprocentně plnit svoji funkci. V první řadě musí fréza svými vlastnostmi odpovídat pozemku, který se chystáte udržovat – nejdůležitější je velikost a profil této plochy. V úvahu musíte vedle klimatických podmínek vzít také frekvenci odklízení sněhu. Pokud máte velký pozemek nebo chatu na horách, potřebujete stroj s odpovídajícím výkonem. Na odklízení sněhu z velkých ploch si pořiďte výkonnější, dvoustupňovou frézu. Využijete ji také v případě, že sníh potřebujete odhazovat na větší vzdálenosti.

1) HRABLO

Shrnovač SnowXpert je velmi praktický nástroj pro odklízení čerstvě napadaného sněhu, výrobce Fiskars. Ocelová hrana zabraňuje opotřebení a poničení – je dokonce vyztužena trubkou. V řadě SnowXpert najdete čtyři hrabla různých šířek a tvarů, a to v tmavé i bílé barvě. Cena od 529 Kč, podle konkrétního modelu (FISKARS).

2) LOPATKA DO AUTA

Lehká lopatka do auta Fiskars je vhodná na cesty, pro kempování i na zahradu.Lehká lopatka do auta Fiskars je vhodná na cesty, pro kempování i na zahradu. Lopata je lehčí než voda – plave na vodě a je vyrobena z kvalitního hliníku velké pevnosti. Šestihranná násada je ideální pro pevné uchopení a lopata je velmi odolná vůči všem vlivům počasí včetně nízkých teplot. Cena 449 Kč (FISKARS).

3) ŠKRABKA NA LED

Tuto škrabku si oblíbíte nejenom při odstraňování ledu nebo tvrdého udusaného sněhu, ale v létě i na podzim také na odstraňování zaschlých nečistot z chodníku. Ocelový list je vyměnitelný, záruka 25 let. Cena 330 Kč (GARDENA).

4) POSYPOVÝ VOZÍK

Sypací vozík Gardena 500 Comfort slouží k posypání namrzlých cest i chodníků. Díky dostatečné šířce posypu a kapacitě zásobníku šetří čas při práci. K dávkování slouží páčka na rukojeti vozíku. Vozík je vybaven stopsystémem, který zabraňuje nadměrnému dávkování a plýtvání – vozík totiž sype pouze, když je tlačen dopředu. Cena je 1 190 Kč (GARDENA).

5) RUČNÍ SYPAČ

Namrzlou cestu ke vchodovým dveřím můžete od této chvíle posypat rychle a bez špinavých rukou. Směs nasypete do zásobníku, který se díky bajonetovému uzávěru snadno otevře nebo zavře. Záruka 25 let, cena je 240 Kč (GARDENA).

6) ROTAČNÍ KARTÁČ

Rotační kartáč je součástí zimního příslušenství k rideru Husqvarna 316T AWD, poslouží například k zametání čerstvě napadaného sněhu. Cena 37 990 Kč (HUSQVARNA).

7) FRÉZA K RIDERU

Robustní dvoustupňová sněhová fréza Husqvarna je vybavena převodovkou a má odlehčenou konstrukci, což umožňuje snadné připojení k rideru. Cena je 36 990 Kč (HUSQVARNA).

8) SNADNO OVLADATELNÁ FRÉZA

Sněhová fréza Toro CCR Powerlite 2010 je ideální benzinová fréza pro úklid sněhu z malých ploch s pevným povrchem, jako je zámková dlažba, asfalt apod. Vzhledem ke svým kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti s ní mohou pracovat i ženy a starší lidé. Cena 10 900 Kč (MOUNTFIELD).

9) JEDNOSTUPŇOVÁ FRÉZA

Jednostupňová sněhová fréza Husqvarna ST 121E je určena pro všechny práce kolem domu, jako jsou čištění chodníků, pozemku nebo příjezdové cesty od sněhu. Velikou výhodou frézy je výkonné LED osvětlení, které umožňuje pracovat i při zimním šeru nebo ve tmě. Cena 15 490 Kč.

10) SNĚHOBOREC

Na větší pozemek nebo delší příjezdovou cestu použijte „sněhoborec“ Cub Cadet 526 HD SWE, s třístupňovým systémem ocelových šneků, který funguje podobně jako razicí štít a zařezává se do sněhu, takže se prokouše i tou nejhorší kalamitou. Má kromě běžného šneku a turbíny (dvoustupňové sněhové frézy) nově i patentovanou střední část šneku, tzv. akcelerátor. Cena 37 099 Kč (GARLAND).

Na větší pozemek nebo delší příjezdovou cestu použijte „sněhoborec“.Jednostupňová, či dvoustupňová?

Dvoustupňová fréza funguje tak, že nabírací šnek nejprve nahrne sníh do stroje a poté jej vyhodí ven pomocí rychloběžného kola s lopatkami. Tento systém tak umožňuje, na rozdíl od jednostupňových fréz, odhoz sněhu do velkých vzdáleností. Při odhozu samozřejmě vždy záleží na okolních podmínkách, standard je cca 5–10 metrů. Díky dvoustupňovému převodu jsou tyto frézy nejúčinnější i na těžký a udusaný sníh. Jednostupňová fréza se dobře uplatní ve městech nebo menších pozemcích, je ideální na čištění chodníků kolem domu, příjezdu do garáže a podobně. Pryžová hrana na šneku frézy se lépe přizpůsobí povrchu a nepoškozuje jej. Po práci na zemi nezůstane jemný namrzající fi lm. Jednostupňové frézy jsou vzhledem ke své konstrukci lehčí a lépe se ovládají. Protože jsou technicky jednodušší, vychází z hlediska nákladů levněji.

Slovo odborníka

ODPOVÍDÁ: Jiří Janoušek specialista na sněhové frézy ze společnosti Mountfi eld

Proč je sněhová fréza nejlepším strojem pro úklid sněhu?

Tento stroj perfektně odklidí sníh při minimální časové investici a fyzické námaze, a to až 20× rychleji než lopata nebo hrablo. Jeho ovládání je jednoduché a k obsluze není potřeba téměř žádná síla.

Podle čeho sněhovou frézu vybírat?

Určitě podle typu povrchu, který budete odklízet, a podle toho, jak často se sněhu chcete zbavovat. Jde-li o malé terasy a chodníčky pokryté čerstvým sněhem, zvládne je fréza jednostupňová. Jestliže ale budete odstraňovat i déle ležící udusaný, mokrý či zledovatělý sníh, a navíc i z jiných než zpevněných povrchů, pořiďte si dvoustupňový model.

Jak se při výběru nespálit?

Zjistěte, v jaké zemi byl stroj vyroben. Pochází-li z Japonska nebo z USA, máte jistotu, že si pořizujete opravdu kvalitní model. Samozřejmostí by měla být alespoň 5letá záruka, široké servisní zázemí prodejce a rychlá a dlouhodobá dostupnost náhradních dílů. Prověřte pevnost bunkru, stabilní uložení šneku a bytelnost jeho lopatek. Řadicí páka musí být dobře přístupná a řazení by mělo být snadné. Při výběru sněhové frézy vyzkoušejte také odhozový komín. Vybírejte stroj s minimálním průměrem kol 33 cm. U dvoustupňových modelů vyšší třídy se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Při menším průměru je pak pohyb se strojem příliš obtížný.

Kdy je nejlepší si sněhovou frézu pořídit?

Doporučuji nečekat až na první přívaly sněhu a frézu si raději pořídit už teď. Čím dříve, tím lépe, vždyť zima už letos varovným prstem pohrozila.

S koly i pásy

Pohyb frézy obvykle zajišťují kola, ale některé modely mohou mít i pásy. S pásy se vám bude lépe pracovat na nerovném a hrbolatém povrchu, snazší je také jízda do svahu. Pokud ale potřebujete frézu používat spíše na menší rovné ploše, vyberete si kola – na malém prostoru jsou obratnější a lépe se ovládají. Vždy si zvolte kola s hlubokým a kvalitním vzorkem. Výkonnější frézy mají většinou možnost vyřadit pojezd jednoho kola, fréza pak lépe zatáčí a snadněji se ovládá.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Jak poznat kvalitu?

Kvalita je důležitá z toho důvodu, že se fréza používá při nízkých teplotách nebo v extrémních podmínkách. Dostatečný výkon motoru umožní rychle odklidit i velké množství sněhu, například při neočekávané kalamitě. Nezapomeňte, že se ve sněhu může často ukrývat překážka (například kámen nebo kus železa), proto je nezbytné mít frézu s robustní konstrukcí.

Při práci v zimě budete mít rukavice, všechny ovládací prvky proto musí být dobře přístupné a měly by být umístěny přímo v dosahu řidiče. Vzhledem k mrazům je vhodné mít elektrický startér, u dražších modelů bývají k dispozici i vyhřívané rukojeti. Aby s frézou bylo možné pracovat i v zimním šeru nebo v noci, měla by mít reflektor.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem