Po celý rok 2023 bude platit zastropování cen elektřiny. Mnohým by se mohlo zdát, že je výběr dodavatele elektřiny jedno, jelikož budou všichni platit stejně. Tak to rozhodně není. Na co byste měli při výběru dodavatele myslet?

V roce 2023 nebude žádný odběratel z řad domácností platit více než 6050 korun za silovou elektřinu včetně DPH. K této ceně je třeba ještě připočíst poplatky za distribuci, rezervovaný příkon a další daně. Domácnosti, které si sjednaly smlouvu na elektřinu již před časem a fixovali si cenu, platí méně. Méně mohou platit také ti, kteří odebírají elektřinu v tzv. spotovém tarifu, kdy se cena elektřiny utváří podle burzy. Cena elektřiny na burze různě kolísá, takže v některém období může být i pod stropem a odběratel ušetří, což by se nestalo, kdyby měl fixovanou cenu elektřiny.

Co bude po zastropování?

Co se bude dít v roce 2024, nikdo neví. Premiér Fiala prohlásil, že hodlá reagovat na vývoj cen elektřiny na velkoobchodních trzích. Pokud by ceny setrvávaly na vysoké hladině, pak mohlo zastropování cen elektřiny pokračovat. Na zastropování ale nelze spoléhat a na rok 2024 je třeba myslet při výběru dodavatele již nyní. Z tohoto pohledu se jako velmi nevýhodné jeví fixované úvazky, které jsou delší než jeden rok. Dodavatelé elektřiny se totiž ve svých nabídkách zdaleka nedrží zastropované ceny, skutečná cena, kterou nabízejí, je často mnohem vyšší než je zmíněný cenový strop. Pokud by si někdo fixoval tuto cenu na dva roky, pak první rok ho bude krýt cenový strop, ale další rok může být nucen platit tuto cenu naplno. Například ČEZ v současné době nabízí celkovou cenu přes 15 tisíc korun za jednu megawatthodinu elektřiny, takže by šlo o obrovský nárůst.

„V roce 2023 cen máme všichni stejné maximální ceny, ale až zastropování skončí, pak bude pozdě narychlo něco měnit a rozdíly budou obrovské. Lze očekávat, že v roce 2024 mnoha zákazníkům se ceny elektřiny zvýší na 10 000 a v případě fixovaného úvazku nebudou moci bez pokuty od dodavatele odejít. Z toho důvodu vidíme jak velký problém fixaci na 2 nebo 3 roky,“ konstatoval Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor.cz, která srovnává ceny elektřiny.

Jak vybrat dodavatele elektřiny

Jak volit dodavatele elektřiny? Mnozí odběratelé se domnívají, že vzhledem k zastropování cen elektřiny nezáleží na výběru dodavatele – všichni budou přece platit stejnou maximální cenu. To ale není pravda, mezi dodavateli jsou stále velké rozdíly. Jako dodavatele je třeba si vybrat důvěryhodného partnera, který komunikuje a poskytuje přiměřenou cenu za kwh. Jak tohoto dodavatele najít? Využít můžete kalkulačku elektřiny, do které je třeba zadat informace, které najdete v posledním vyúčtování, jako je vaše distribuční sazba, spotřebu ve vysokém a nízkém tarifu, tarif, současný dodavatel elektřiny, případně lze poslední vyúčtování ofotit a zaslat například e-mailem. Následně si stačí vybrat z nabídky dodavatelů toho pro vás nejvýhodnějšího, v případě podporovaných tarifů není třeba se starat o přechod k jinému dodavateli, neboť vše zařídí Kalkulátor.cz. Dále si lze nastavit tzv. Hlídacího vlka, což je unikátní funkce zcela zdarma. Díky Hlídacímu vlkovi lze včas zjistit, že se blíží konec smlouvy a že je třeba se poohlédnout, zda není možné získat výhodnější ceny elektřiny.

Komerční prezentace

logo MessengerPoslat Messengerem