Jak v podkroví vytvořit moderní, krásné a zdravé bydlení? Inspiraci najdete na veletrhu FOR ARCH v expozici společnosti VELUX. Nová produktová řešení včetně chytrých technologií umožňují maximálně využít všechny výhody bydlení pod střechou – od dostatku denního světla a čerstvého vzduchu až po úžasné výhledy.

32. stavební veletrh FOR ARCH se koná od 21. do 25. září 2021 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a expozici společnosti VELUX určitě nepřehlédnete. Ostrovní stánek s plochou 100 m2 najdete na tradičním místě v hale 3. VELUX zde návštěvníkům názorně ukáže, co s interiérem udělá výměna starých střešních oken za nová. Předvede také různé varianty sestav střešních oken pro dokonalé prosvětlení. A samozřejmě přiveze i produktové novinky – vyzkoušejte si třeba aplikaci VELUX App Control, se kterou můžete střešní okna ovládat pohodlně z mobilu.

Výměnou střešních oken k modernímu bydlení

Zdroj: VELUXSpolečnost VELUX je na českém trhu již 31 let a mnohá střešní okna, která byla osazena v devadesátých letech, jsou na hranici své životnosti. Majitelé proto uvažují o jejich výměně za okna nová, s daleko lepšími tepelněizolačními parametry a moderním designem. Výměna střešních oken je i hlavním tématem expozice VELUX na veletrhu FOR ARCH 2021.

Situace „před výměnou“ a „po výměně“ ukážou v rámci expozice dva typické interiéry. První interiér bude z devadesátých let, se zaklopeným stropem a s dvojicí tehdejších střešních oken. Druhý interiér bude současný a otevřením do hřebene střechy maximálně využije daný prostor. Prosvětlení zajistí dvojice bezúdržbových oken poslední generace s montážním systémem VELUX a účinným stíněním. V moderním interiéru je použita letošní novinka, instalační set DUO, který pocitově spojuje dvě střešní okna v jedno. Místo krokve je mezi okny elegantní plochý profil, což do místnosti přivádí více denního světla a zlepšuje výhled. 

„Střešní okna se na českých střechách začala ve velkém objevovat v devadesátých letech, proto teď přichází čas na jejich výměnu. V expozici ukážeme, jak může podkroví po výměně oken vypadat. Návštěvníci tady skutečně zažijí podkrovní prostor jinak – s lepším výhledem a větší porcí denního světla,“ popisuje architekt společnosti VELUX Marek Petrík.

Zdroj: VELUX

Více oken = více světla a zdravější domov

Proč si místo jednoho střešního okna nepořídit rovnou dvě, tři nebo čtyři? Výsledkem bude interiér s dokonalým prosvětlením, které příznivě ovlivňuje lidské zdraví i psychiku. Zvětšování prosklených ploch odpovídá současným architektonickým trendům a v podkroví navíc přináší další bonus – otevírá nové výhledy a umocňuje atraktivitu celého prostoru.

Ve veletržní expozici VELUX se návštěvníci budou moci inspirovat různými variantami zvětšení prosklené plochy. Když jedno střešní okno nahradíme dvojící oken vedle sebe, prostor se projasní a opticky zvětší. Dvojice oken nad sebou zajistí kvalitní prosvětlení místnosti až do hloubky dispozice. Sestava střešního a doplňkového okna se postará o dokonalý výhled i vsedě nebo vleže. Pro situace s vyšší nadezdívkou je vhodná lomená sestava střešního a doplňkového svislého okna.

Nové okno VELUX (zdroj: VELUX)

Tři okna místo jednoho pro dokonalé prosvětlení a panoramatický výhled – přesně to uživatelům nabízí okno GGLS 3v1. Trojice oken je osazena ve společném rámu, což rozšiřuje prosklenou plochu a zajišťuje ještě lepší prosvětlení. Prostřední okno je fixní a dvě krajní jsou otvíravá. Na stánku bude střešní okno GGLS 3v1 instalováno do světelné šachty jako ideální řešení například k prosvětlení bungalovu.

K vidění bude i střešní balkon VELUX Cabrio® – unikátní řešení, které během pár vteřin promění střešní okno v balkon a propojí podkrovní prostor s okolním světem. Střešní balkon přináší do podkroví zcela novou užitnou funkci a zároveň přivádí do místnosti daleko více denního světla a čerstvého vzduchu než jedno střešní okno.

Novinky pro bezchybnou montáž a pohodlné ovládání

Kvalita montáže má zásadní vliv na funkčnost a životnost instalovaných oken. Proto VELUX přichází s novinkou – instalačním setem DUO pro bezproblémovou montáž dvou střešních oken vedle sebe. Toto řešení „vše v jednom“ šetří nedostatkovou pracovní sílu a usnadňuje realizaci trendového velkoformátového prosklení. Místo obvyklé krokve je mezi dvojicí oken pouze elegantní plochý profil, který pocitově spojí dvě okna v jedno a zaručí dokonalý výsledný vzhled. Navíc je mezi okny přidané zateplení pro lepší tepelnou izolaci, takže vynechání krokve zároveň eliminuje možnost vzniku tepelných mostů. Nové řešení nebrání ve výhledu, přivádí do interiéru více denního světla a zvyšuje jeho atraktivitu. Každá část montážního setu DUO je navržena tak, aby přesně odpovídala oknům různých velikostí a typů. Na výběr jsou dvě varianty – s meziokenní vzdáleností 18 nebo 100 mm.

VELUX nabízí také řešení pro chytrou domácnost. Už několik let slaví úspěch s unikátním inteligentním systémem VELUX ACTIVE with NETATMO, který automaticky kontroluje kvalitu vnitřního prostředí a řídí větrání a stínění podle naměřených hodnot a aktuálního počasí. Vedle tohoto komplexního řešení je nyní k dispozici i jednodušší varianta pro pohodlné ovládání elektrických výrobků VELUX INTEGRA® z mobilu. S aplikací VELUX App Control stačí přejet prstem po displeji nebo vyslovit hlasový pokyn a střešní okna se sama otevřou, zavřou nebo zastíní. Zároveň je na mobilu možné nastavit vlastní scénáře pro pravidelné větrání a stínění. Všechny funkce si návštěvníci budou moci na stánku VELUX sami vyzkoušet.

VELUX ACTIVE (zdroj: VELUX)

Přehlídka produktů i odborné poradenství

Vedle už zmíněných výrobků VELUX budou na veletrhu k vidění také moderní elektricky ovládané světlíky pro prosvětlení plochou střechou. Světlovody názorně předvedou, jak přivést denní světlo až do hloubky dispozice – pomocí světlovodů prosvětlujeme třeba chodby, šatny a další malé místnosti bez oken.

Chybět nebude ani venkovní stínicí technika, která je účinnou ochranou proti přehřívání interiéru v letním období. Návštěvníci mohou na místě porovnat tři varianty řešení s dálkovým ovládáním na solární pohon – venkovní roletu, lehkou venkovní roletu a markýzu. Z vnitřního stínění si prohlédnou třeba novou barevnou paletu zatemňujících rolet nebo vylepšenou síť proti hmyzu.

VELUX nabízí nejen špičkové výrobky, ale také nadstandardní poradenské služby. Na veletrhu FOR ARCH budou přítomni specialisté, na které se návštěvníci mohou obrátit se všemi dotazy ohledně výrobků VELUX i zdravého bydlení. Poradí třeba s dodatečnou elektrifikací střešních oken a jejich zapojením do chytré domácnosti. Odborníci z řad architektů a projektantů se zde seznámí s novou technickou příručkou Design guide, která shrnuje informace o návrzích prostoru pod šikmou střechou. 

VELUX STUDIO (zdroj: VELUX)

Stánek vstřícný k přírodě

Pozornost si zaslouží také samotná expozice VELUX, která se uchází o cenu pro nejkrásnější stánek veletrhu FOR ARCH 2021. Nový návrh vychází z osvědčeného konceptu, ale akcentuje téma výměny střešních oken. Zároveň poskytuje dostatečný prostor pro předvedení různých variant řešení interiéru pod střechou včetně ochrany před horkem. Expozice ukazuje význam propojení domova s přírodou, dostatku přirozeného světla a čerstvého vzduchu. Základem stánku proto zůstává dřevěná konstrukce, přičemž část materiálu byla recyklována z předchozího využití. Nová expozice s minimem plastů dobře zapadá do strategie udržitelnosti, v níž se společnost VELUX zavázala zachytit své historické emise CO2 a do roku 2041 – ke stému výročí vzniku firmy – dosáhnout celoživotní uhlíkové neutrality.

www.velux.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem