Současná energetická krize mnohé přiměla zamyslet se více nad možnostmi úspor v domácnosti. Vytrvale roste poptávka po šetrných energetických zdrojích, jako jsou tepelná čerpadla nebo fotovoltaika. Ale zájem roste i o tepelněizolační okna, protože těmi nezateplenými se může z domácnosti vytrácet až 50 % tepla! Tepelněizolační vlastnosti ovšem nejsou jediným důvodem pro investici do kvalitních oken. Níže najdete celkem šest důvodů, proč se výměna oken vyplatí!

1. Úspory na prvním místě

Hlavním důvodem, proč lidé k výměně oken přistupují, jsou úspory. Čím starší okna, tím horší tepelné ztráty objektu, takže nedoporučujeme příliš otálet. I když investice může pro řadu lidí znamenat nemalou finanční zátěž, úspory během topné sezóny ji brzy zhodnotí a ve výsledku rodinnému rozpočtu uleví. Vždyť v bytě či domácnosti můžete kvůli oknům s nevyhovujícími tepelněizolačními vlastnostmi přijít o 40–50 % tepla!

Jak na tom okna jsou z hlediska udržování tepla, prozrazuje faktor prostup tepla okny (Uw). Nižší hodnota znamená lepší, úspornější okna. Velmi záleží také na zasklení. Okna s izolačním dvojsklem se pohybují okolo hodnoty Uw 1,4 W/m2K, a trojskla dokonce na 0,8 W/m2K. U starých oken může být Uw běžně 2,8 W/m2K. Obecně se pouhou výměnou oken dostanete na 15–25% úsporu za vytápění.

2. Méně starostí, delší životnost

S novým plastovým oknem přicházejí také kvalitnější rámy, které jsou při extrémních teplotách v létě i v zimě odolnější. Na přímém slunci totiž běžně dochází k zahřátí povrchu rámu na 40 až 50 °C v případě bílého provedení a u tmavších rámů až na 80 °C. Třeba okenní profily VEKA třídy A v těchto případech nabízejí výrazně lepší tepelně mechanické vlastnosti, kdy nedochází k degradaci materiálu, jeho poškození nebo ztrátě mechanických vlastností okna.

Plastová okna jsou také výrazně méně náročná z hlediska údržby. Okna byste měli mýt minimálně čtyřikrát ročně, ale díky perfektně rovnému povrchu jsou jednoduše omyvatelná. „Ideální pro čištění profilů jsou měkké hadříky, vlažná voda a pH neutrální mycí prostředek, který by měl být bez parfémů a barviv. Téměř vždy ale postačí pravidelné čištění čistou vodou,“ radí Milan Klepsa, zástupce společnosti VEKA pro ČR a SR, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A.

Údržbu kování a těsnění u oken je dostatečné provádět jednou ročně, a pokud si seřizujete okna sami, stačí k tomu obyčejný imbusový klíč.

3. Více bezpečí neuškodí

Nová okna také mohou znamenat lepší zabezpečení domácnosti. Bezpečnost okna závisí primárně na dvou faktorech – sklu a bezpečnostním kování. A opomíjet nelze ani kvalitu okenního profilu, protože těžká skla mohou nekvalitní rám zdeformovat a kování je navíc potřeba spolehlivě ukotvit do výztuhy profilu, aby se co nejvíce zabránilo jeho vylomení.

Bezpečnost okna se posuzuje jako celek všech součástí (sklo, profil, kování) a výsledná třída podle normy ČSN EN udává, jak dlouho dokáže okno odolat pokusům o průnik za definovaných podmínek. Celkem máme šest bezpečnostních tříd (RC 1 až RC 6), kdy nejnižší klade minimální odpor a nejvyšší představuje trezorové dveře. Běžná okna spadají do tříd RC2 a RC3; třídy RC4 dosáhnete například použitím mříží.

Okenní profil s tvrzenou povrchovou úpravou VEKA SPECTRAL

4. Pohodlí a design

Nové okno může mít také lepší akustické vlastnosti a dokáže vás efektivněji ochránit před vnějším hlukem. Již dvojsklo nebo trojsklo totiž umí výrazně eliminovat zvuk. „U speciálních zvukotěsných oken se ovšem obvykle používají vrstvená skla. Ta bývají velmi těžká, takže je namístě investovat i do kvalitního okenního profilu, který takovou tíhu bezpečně unese po desetiletí. Navíc nové okno vám dává i možnost designové variability, kdy kromě bílé najdete v nabídce i další barvy nebo možnost pořízení hliníkového opláštění. My nabízíme i profil se speciální tvrzenou úpravou VEKA SPECTRAL, která má elegantní matný vzhled a ještě více chrání okno například před poškrábáním,“ přibližuje Milan Klepsa.

5. S financováním pomohou dotace

Pro financování výměny oken můžete využít i dotace v programu Nová zelená úsporám. Výše dotace se počítá na základě jejich celkové plochy a pohybuje se od 2 100 do 3 800 Kč/m2. Platí pravidlo, čím více snížíte energetické nároky domu, tím více peněz dostanete. Výměna oken může být v rodinném domě levnější až o 50 % (maximální výše dotace v procentech uznatelných nákladů), ale musí být součástí komplexního řešení, které sníží spotřebu energie domu alespoň o dvacet procent.

K tradičním dotačním titulům by měl navíc přibýt i program Nová zelená úsporám Light na částečné opravy domů k úsporám ve spotřebě energií. Ten míří i na domácnosti s nižším příjmem, kterým umožní částečné úpravy, jako je právě výměna oken nebo dveří, a to až do 100 tisíc korun.

6. Jde to i v zimě!

Možná to mnohé překvapí, ale s výměnou oken není nezbytné čekat na jaro. Výměnu lze se současnými technologiemi provádět celoročně. Takže pokud jste dříve byli zvyklí, že kvůli velmi chladným měsícům začaly stavby usínat zimním spánkem, je dnes jedno, kdy se výměnu rozhodnete uskutečnit. Plastová okna je možné instalovat i při teplotách do –10 °C, přičemž jedno okno je zpravidla vyměněné za dvě hodiny. Výhodou navíc je, že během zimních měsíců jsou na montáž oken výrazně kratší čekací lhůty.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem