Máte ve svém okolí nějakého seniora, který řeší, z čeho zaplatí vysoké účty za energie? A zda je pro něho důležitější poplatit elektřinu a plyn nebo si koupit jídlo a léky? Rozhodně nezoufejte! V současné době existuje řešení, které vám nebo vašim blízkým může pomoci – dotační program Nová zelená úsporám Light, ze kterého můžete zateplit své bydlení, a to s produkty URSA, čímž snížíte výdaje za energie.

Od pondělí 9. ledna 2023 se spustil příjem žádostí o dotace z doplňkového programu Nová zelená úsporám Light. Ten se zaměřuje na jednoduché financování renovací, které domácnostem s nízkými příjmy pomůže snížit jejich energetickou náročnost. „Navíc Vám bude uhrazeno celých 100 % uznatelných nákladů s určitým finančním stropem pro různé aplikace. V praxi to znamená, že v případě zateplení nevytápěných prostor nebo stropu můžete čerpat dotace až 50 tisíc Kč a v případě zateplení střechy vám bude poskytnuto až 120 tisíc Kč,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA.

Zjistěte kudy teplo uniká

Nejprve je potřeba zjistit kudy teplo z domu nejvíce uniká. Zda se jedná o nekvalitní stará okna či dveře, děravou střechu, nedostatečně zateplenou fasádu, strop nebo podlahu.

„Hlavním cílem programu NZÚ Light je podpořit rychle realizovatelné zateplení s přiměřenými náklady. Proto je potřeba získané finanční prostředky maximálně využít, například na zateplení střechy, stropu nebo podlahy. K tomu všemu je možné využít produkty od společnosti URSA, které splňují skvělé tepelněizolační a akustické vlastnosti. Ať už se rozhodnete pro tradiční produktovou řadu URSA GLASSWOOL nebo minerální izolaci bez obsahu formaldehydu z produktové řady URSA PUREONE, či foukanou izolaci URSA Pure Floc, která je navíc i bez pojiv, nešlápnete vedle.  Navíc s foukanou izolací URSA Pure Floc je možné během pár hodin zateplit podlahu nevytápěné půdy, aniž by bylo třeba dělat zásahy do interiéru. Úspory tepla díky takto jednoduchému opatření mohou dosáhnout až 20% spotřeby domu,“ vysvětluje Vojancová.

URSA GLASSWOOLURSA PUREONEURSA Pure Floc

Neváhejte a podejte žádost ještě dnes

O dotace mohou žádat lidé pobírající starobní či invalidní důchod 3. stupně, ale také domácnosti, které pobírají od 12. září 2022 příspěvek na bydlení. Dobré je také to, že žádost můžete podat před provedením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. V případě, že nemáte finanční rezervu, zažádejte si dopředu a v rámci dotací získáte zálohu. Na realizaci zvolených úsporných opatření pak máte celý rok. Příjem žádostí se otevřel 9. ledna 2023. Dotace vám bude vyplacena zpětně na realizace uskutečněné od 12. září 2022. 

Zateplení domu je ta správná cesta

„Investovat do zateplení není jen otázkou peněz, zhodnotíte tím vlastní dům a zvýšíte svůj komfort. Při zvažování dalších úsporných opatření považuji izolaci za jednu z těch nejdůležitějších, jelikož její výhody pocítíte velmi rychle,“ vysvětluje Tereza Vojancová. Vzhledem k vyšším vstupním nákladům se spoustu domácností právě zateplení vyhýbá a volí pro sebe dostupnější cesty. Nicméně izolovat můžete postupně.

Nejlepší je začít u střechy. Ta je na izolaci nejméně náročná a nejrychlejší. Fasády a podlahy, které jsou na izolaci náročnější, můžete nechat na později. „Zateplením celé stavby získáte samozřejmě největší úspory, ale určitě je třeba raději kvalitně izolovat podstatnou část než dělat vše napůl,“ doporučuje architekta.

Výhodou zateplení je, že vám přináší značné přednosti po celý rok, a nejen v chladnějších měsících. V zimě dokáže ušetřit peníze za vytápění, v létě naopak za klimatizaci. V interiéru vám bude mnohem příjemněji a nebude v něm kondenzovat vlhkost, tudíž předejdete i komplikacím v podobě plísní. To se vyplatí zejména u starších budov, které nebývají zateplené a se zvýšenou vlhkostí bojují stejně jako s většími energetickými náklady. V nich velice často žijí senioři, kteří nemusí mít dostatečné prostředky na zlepšení svého bydlení.

Zdroj: URSA

Myslete o krok dopředu a ušetřete své peníze

Vzhledem k rostoucím cenám energií se investice do zateplení vrací čím dál rychleji. Čím větší tloušťku izolace na zateplení použijete, tím méně budete platit měsíčně za vytápění. Navíc to, že zvětšíte tloušťku zateplení, se na celkové ceně konstrukce skoro neprojeví, protože nejvíce stojí realizace, nikoli samotná izolace. A právě proto má větší tloušťka zateplení díky úspoře za vytápění výrazně kratší návratnost.

„Osobně považuji zateplení budov za jedinečnou investiční příležitost, která se už nebude opakovat. Kvalitním zaizolováním se totiž zvyšuje hodnota nemovitosti i do budoucna. Například dobře zaizolovaný dům se i za 10 nebo 15 let prodá výhodněji než jeho nezaizolovaná varianta,“ popisuje architektka a dále pokračuje: „A protože vývoj legislativy ohledně tloušťky izolace na budovách jde pouze směrem ke zvyšování, předpokládám, že tomu v budoucnu nebude jinak. Proto se vyplatí zateplovat větší tloušťkou, než v současné době legislativa požaduje. Zabráníte tak tomu, aby byl váš dům za pár let zastaralý,“ uzavírá Vojancová.

Více informací naleznete na www.ursa.cz/nova-zelena-usporam nebo na www.novazelenausporam.cz/nzu-light.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem