Modernismus v podobě minimalismu v architektuře se vrátil. Budovy postavené v tomto stylu odkazují svým tvarem a minimalistickou elegancí na projekty z 30. let. Současné, nové technologie však způsobily, že se nyní v tomto trendu objevilo několik rozdílů – mj. ty, které souvisí s použitím velkých prosklených ploch.

Nový modernismus je trend, který je živý a docela dobře se mu daří. Syrová a jednoduchá tělesa s hladkým povrchem jsou stále častější volbou projektantů a architektů. V tomto stylu vznikají jak kanceláře a objekty občanské vybavenosti, tak obytné budovy. Tak velká a neustále rostoucí obliba nového modernismu je nejspíš reakcí na touhu moderního člověka po minimalismu a jednoduchosti.

Díky rozvoji stavebnictví a nejnovějším technologiím mohou být v takových projektech úspěšně používány prvky, které nenarušují harmonii syrového stylu. Velké prosklené plochy – protože o nich je řeč – se tak staly přímo povinnou součástí nových objektů, stavěných v souladu s principy ekologického a pasivního stavebnictví. Vyznačují se nejen zajímavými estetickými prvky, ale poskytují také řadu výhod.

Izolační zasklívací jednotky dokážou nejen nahradit celou vnitřní nebo vnější stěnu, ale také – při použití správných řešení – vytvořit velmi velká okna nebo posuvné dveře. Bez problémů mohou dosahovat velmi dobrých parametrů tepelné a zvukové izolace, jsou také dostatečně odolné vůči deformacím a zároveň do interiéru propouštějí maximální množství denního světla. A co je nejdůležitější – hodí se k novému modernismu.

Atraktivní vzhled bez kompromisů

Největší výhodou velkých prosklených ploch je bezesporu skutečnost, že opticky zvětšují interiér a propouštějí do něj mnohem více přirozeného světla. Díky tomu i malé pokoje působí mnohem prostornějším dojmem, při současném zachování jednoduchosti, lehkosti a minimalismu – v souladu s hlavními principy nového modernismu.

A co víc, velkými prosklenými plochami lze s úspěchem vytvořit také prosklenou stěnu, kterou lze kdykoli otevřít a propojit tak například obývací pokoj se zahradou či kuchyní, nebo oddělit konferenční místnost od hlučného prostoru typu open space. Taková řešení jsou nyní stále žádanějším atributem moderních rezidencí a kancelářských budov.

„Aby však byly velké zasklené plochy použité místo stěn plně účinné, musí poskytovat odpovídající úroveň tepelné izolace. K tomu jsou nezbytné vhodné materiály a technologie. Příkladem je systém posuvných dveří MB-SKYLINE TYPE R značky Aluprof, který využívá 3komorové profily, jež jsou vyrobené ze dvou hliníkových profilů spojených tepelně izolační vložkou, což způsobuje přerušení tepelného mostu. Díky tomu poskytuje tepelnou izolaci UW na úrovni 0,85 W/(m2K). Na zlepšení tepelné pohody mají vliv také izolační trojskla tloušťky 52 až 60 mm,“ říká Tomáš Buček, Project Business Manager společnosti Aluprof System Czech s.r.o.

Zdroj:Aluprof

Když méně znamená více…

Modernistická architektura doplněná velkými prosklenými plochami si přímo vynucuje použití vhodného aranžmá interiéru. Je pro něj být charakteristický stejný styl – chladný, minimalistický a elegantní. Místnosti jak doma, tak v kanceláři přitom musí být pohodlné, přátelské a především funkční. Z toho důvodu při jejich zařizování platí jedno, nejdůležitější pravidlo: méně znamená více.

Z tohoto důvodu jsou v interiérech navržených v souladu s principy nového modernismu použity jiné postupy k vytvoření zajímavého a originálního designu – například skleněné interiérové stěny. Absence optické přepážky mezi místnostmi umožňuje harmonicky kombinovat několik interiérů a navíc zdůraznit prostory, které tak vypadají větší a stylové.

Mezi systémy, které jsou dostupné na trhu a jsou určené pro výrobu interiérových, prosklených stěn, lze jmenovat MB-Harmony. Jedná se o systém značky Aluprof, který je snadno zpracovatelný a lze jej rychle montovat na místě určení. Navíc nabízí moderní a lehký design, který ve spojení s odolností a vysokým komfortem zaručuje dlouhé a bezproblémové používání. Tento systém umožňuje použití nejoblíbenějších vrstvených/laminovaných a kalených skel, která jsou dostupná na trhu.

Zdroj:Aluprof

Let’s build a better future

Velké prosklené plochy jsou nepostradatelným prvkem moderních budov, navržených v duchu nového modernismu. Díky použití nejnovějších technologií jsou nejen bezpečné, pohodlné a mají vynikající součinitel prostupu tepla, ale především jsou estetické a funkční. A efekt smazání hranice mezi jednotlivými místnostmi, případně interiérem a zahradou nebo terasou se ukazuje být k nezaplacení.

P. S. Seznamte se s inspirativními příklady realizací od předních projekčních kanceláří v soutěži „Objekt roku v systémech Aluprof“, které najdete na stránce Future Builders

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem