S velkoformátovými okenními systémy se v poslední době setkáváme prakticky u každého projektu. Velké zasklení je moderní, žádané a v mnoha směrech i praktické, ale také dává vyniknout architektuře. Velkoformátové zasklení je ovšem náročné na technické vlastnosti všech komponentů. Čím větší je rozměr, tím je větší hmotnost celého systému, který tak musí prokázat svou tvarovou stabilitu a pevnost. A to i v extrémních podmínkách, to znamená zejména při vysokých, respektive nízkých teplotách.

Architekti a investoři souběžně s tím požadují co nejlepší tepelně-izolační vlastnosti, ale současně také subtilní konstrukci kvůli minimalistickému designu. Což samo o sobě jsou dva protiklady, které není snadné splnit. Ke všemu jsou stále v kurzu tmavé (antracitové) odstíny, které celou konfrontaci požadavků ještě stěžují.

Je proto zřejmé, že hliníková okna jednoznačně vítězí u administrativních budov a skleněných fasád. U bytových domů a rodinných domů je situace přece jen jiná. Tady vstupuje do procesu rovněž faktor peněz. Plastová okna jsou obecně známo cenově přijatelnější a současně mají lepší izolační vlastnosti, ale jsou limitována velikostí.

Zdroj: REHAU

Do hry však vstupují okna vyráběná z kompozitního materiálu RAU-FIPRO. To znamená skelnými vlákny zesílené profily, jež dodaly oknům (GENEO) potřebnou tuhost a pevnost, a nabídly architektům větší svobodu v navrhování bez využití hliníku. O tom, že se nejedná o jakýsi výstřel do neznáma přesvědčuje skutečnost, že je tato technologie dávno prověřená v leteckém i automobilovém průmyslu a slavila nejeden úspěch.

Vývoj se ani v oknech nezastavil, a tak přišla druhá generace RAU-FIPRO X s ještě větším podílem skelných vláken (o 50 %), která se přiblížila na dosah možnostem hliníkových profilů při zachování všech pozitivních vlastností plastových oken. 

Největší benefity okenních profilů vyrobených z materiálu RAU-FIPRO X predikují čísla. Šestikomorové okenní profily mají stavební hloubku 86 mm a tloušťka skla je maximálně 53 mm. U běžných rozměrů oken není díky vlastnostem kompozitu zapotřebí vkládat výztuhu do funkční komory, kterou lze tak využít k jiným účelům – například pro vložení termomodulu, jenž vylepší tepelně-izolační vlastnosti. Díky absenci výztuh se pochopitelně sníží také hmotnost okna, a to až o 40 %.

Zdroj: REHAU

Pro názornost uveďme příklad okna 1,23 (š) x 1,48 m (v) bez výztuhy, které bude vykazovat Uw = 0,66 W/2K, a totéž okno v provedení STANDARD s termomodulem bude mít Uw = 0,62 W/2K a bude tak ideální pro pasivní či nízkoenergetické domy (v případě provedení GENEO PHZ je hodnota Uw = 0,61 W/2K).

Hlukový útlum oken GENEO je 47 dB, což i v náročných podmínkách městských aglomerací lze považovat za plně dostačující. Architekty samozřejmě zajímají mezní hodnoty. U bílých okenních prvků mohou počítat s maximální výškou 2,8 m a šířkou 1,6 m (v případě lepeného skla a plného armování, tj. až do rohů). U barevného profilu jsou tyto hodnoty mírně zredukované na 2,7 m a 1,5 m. Důležitá je rovněž třída bezpečnosti, která může být až RC3.

Zdroj: REHAU

Hra čísel je jedna stránka věci a design druhá. Okna GENEO lze navrhovat v neskutečných 400 odlišných odstínech (vzorník KALEIDO COLOR), respektive designů, včetně dvoubarevného provedení. Zájemci, kteří hledají pro svůj projekt hliníkový vzhled, nemusí zoufat, protože REHAU má pro tyto případy připraveny velmi kvalitní hliníkové obložky, které v kombinaci s antracitově plně probarevným profilem nabídnou skutečnou eleganci a špičkový design i při otevřeném okně. Povrch lze upravit lakováním, práškováním nebo eloxováním ve více než 170 odstínech RAL. Jiných výrazových možností lze naopak dosáhnout kašírováním profilů metalickými dekory či lakováním s lesklým nebo strukturovaným povrchem. REHAU zásadně používá pro kašírování vždy jen ty nejkvalitnější folie dvou nejvýznamnějších výrobců. K dlouhotrvajícímu perfektnímu vzhledu přispívá také speciálně upravený povrch okenního profilu technologií HDF, která odpuzuje nečistoty, a tak je údržba oken velmi snadná. 

Vzhled objektu z pohledu stavebních otvorů lze sjednotit tím, že kromě oken budou z profilů GENEO vyrobeny i vchodové dveře. I v tomto případě jsou rozměrové možnosti velkorysé – konkrétně 1,05 x 2,2 m (jednokřídlé provedení bez výztuhy), respektive 1,10 x 2,35 m (s výztuhou).  K současné moderní architektuře ovšem patří i velkoformátové zdvižně posuvné systémy (tzv. HS portály), které zpříjemňují život majitele nemovitosti a přidávají na komfortu. Také v tomto velmi žádaném segmentu kompozitní systémy úspěšně sekundují hliníkovým. Maximální rozměr křídla dosáhne na limit 300 x 270 cm, přičemž maximální hmotnost křídla až 400 kg. Důležitá je stavební hloubka zárubeň/křídlo = 203 / 86 mm.

Zdroj: REHAU

Celý systém lze navrhnout v různých variantách otevírání počínaje dvoudílným provedením a konče až čtyřdílným. Rozsáhlé možnosti GENEO HS portálů nabízí architektovi skutečně velký prostor pro kreativitu. Na druhou stranu nic se nemá přehánět, proto je vždy dobré pamatovat na to, jak bude ovládání systému vlivem hmotnosti pro členy rodiny snadné či nikoliv.

Přes jednoznačně minimalistický trend je třeba připomenout, že k výrazovým prostředkům kompozitních oken patří individuální tvar. Není tedy problém vyrobit okna oblá, šikmá nebo třeba trojúhelníková. Tvarování se meze nekladou a s doplňkovými prvky lze okna přiblížit historickým designům a nahradit v rekonstrukcích původní nevyhovující okna novými vyspělými a veskrze moderními systémy, které však budou vypadat jako ta původní. Přednosti oken REHAU lze naplno využít také doplňkovým příslušenstvím nebo technikou. Je jím například systém REHAU Smart Guard (inteligentní senzor), který se zabuduje do rámu okna a zajistí prevenci proti vloupání.      

www.rehau.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem