Výrobce střešních oken VELUX snížil doporučené maloobchodní ceny svých výrobků. U nejprodávanějších oken katalogová cena klesla v průměru o 12 procent, v podobných úrovních došlo k poklesu cen i u dalších výrobků. Při výměně střešních oken v rodinném domě nebo rekonstrukci půdních prostor tak může domácnost ušetřit několik tisíc až nižší desetitisíce korun. Na nová okna lze zároveň použít dotace ze státních dotačních programů včetně Nové zelené úsporám Light.

Společnost VELUX jako nejvýznamnější světový výrobce střešních oken zlevnila své výrobky v České republice. Doporučené maloobchodní ceny nejprodávanějších střešních oken v kategoriích Standard a Standard Plus klesly zhruba o 12 %. Podobně se snížily i katalogové ceny světlíků, světlovodů, lemování, vnitřních a venkovních stínicích doplňků či elektrických ovládacích prvků.

„Vnímáme, že hlavní brzdou rozvoje bytového fondu v České republice jsou v současnosti drahé hypotéky a vysoká inflace. Ty vedou k tomu, že řada domácností odkládá nákup nového či rekonstrukci stávajícího bydlení. Český bytový fond proto stále zůstává zastaralý, což často znamená i zdravotní rizika, např. kvůli nedostačenému teplu či velké vlhkosti v domácnostech. Jako jeden z leadrů celého bydlícího trhu chceme jít příkladem a alespoň částečně domácnostem ulevit,“ vysvětluje změny jednatel společnosti VELUX Česká republika Zsolt Szabó.

„Při výměně střešních oken v rodinném domě nebo např. rekonstrukci půdních prostor tak klienti mohou ušetřit několik tisíc korun, v případě většího počtu oken i nižší desetitisíce korun. Uspořené peníze mohou investovat třeba do venkovních stínicích doplňků, které jim zpříjemní bydlení v letní sezoně a zároveň pomohou ušetřit energie v zimních měsících. Na venkovní stínění, stejně jako na nová okna, navíc mohou čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám,“ dodal Zsolt Szabó.

Trh s rezidenčním bydlením v České republice v současné době stagnuje. Hlavní překážkou pro rychlejší růst jsou vysoké úrokové sazby hypoték a inflace. Ceny stavebních výrobků a materiálů obecně přitom v loňském roce rostly pomaleji než v ostatních segmentech. Podle dat ČSÚ se ceny materiálů ve stavebnictví loni v průměru zvýšily o 20 procent, zatímco ceny v průmyslu rostly o 24 procent a v zemědělství o 32 procent.

Nedostupné hypotéky i vysoké ceny nového bydlení se na trhu projevily už v loňském roce. Počet poskytnutých hypoték klesl na polovinu. Také se méně staví, stavební úřady vydaly o 15 % méně stavebních povolení a počet nově zahájených bytů klesl o 22 procent. To vše vede k tomu, že domácnosti se ve větší míře zaměřují na rekonstrukce, rekonstrukční trh tak už loni táhl rezidenční bydlení, i letos bude o rekonstrukce velký zájem. „Počítáme s tím, že objem rekonstrukcí stávajícího bydlení i v letošním roce poroste. Nejčastějšími důvody pro vylepšení bydlení jsou přitom úspora nákladů za energie a lepší a zdravější bydlení. Aktuální změnou našich cen chceme rekonstrukční trh ještě více podpořit,“ prohlásil Zsolt Szabó.

Nová okna jsou jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit náklady na vytápění domácnosti. Např. pouhou výměnou více než 25 let starých střešních oken za nová může potřeba energie na vytápění klesnout o 24 %, zjistil výpočet VELUX na modelovém příkladě podkrovního bytu*. Do rekonstrukcí vedoucích ke snížení spotřeby energií se přitom mohou pustit i nízkopříjmové domácnosti. Dotační program Nová zelená úsporám je totiž od počátku roku rozšířen o variantu Light, která umožňuje žádat o dotace na rekonstrukci seniorům, příjemcům invalidního důchodu nebo nízkopříjmovým domácnostem, které pobírají příspěvek na bydlení.

Podpora je určena na menší rekonstrukce, které povedou ke snížení spotřeby energií, financovat lze výměnu oken a dveří, zateplení fasády, střechy, stropu či podlahy. Maximální výše dotace je 150 tisíc korun, např. v případě výměny střešních oken je dotace stanovena na 12 tisíc korun za jedno okno. Program Nová zelená úsporám Light by tak měl pomoci těm nejpotřebnějším, nedostatečným teplem totiž zpravidla trpí ty nejchudší domácnosti. Výhodou nového programu je i jeho menší administrativní náročnost i podpora při poradenství, na které se podílejí obce, úřady práce i sociální služby.

Chybějící přirozené světlo i čerstvý vzduch patří mezi největší neduhy především starších budov. Vhodná rekonstrukce tak přinese řadu benefitů i po zdravotní stránce. Právě zdravé bydlení je jedním ze základních pilířů naší strategie, i proto k němu chceme napomáhat aktuálním snížením katalogových cen,“ uzavřel Zsolt Szabó.

*Modelový příklad: podkrovní byt 95 m2, střední trakt, zateplení 250 mm, 8 ks střešních oken, orientace jih/sever, využitý software: VELUX Energy and Indoor Climate Vizualizer

Další informace naleznete na adrese www.velux.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem