Pokud vám vadí sluneční paprsky, pak se stačí schovat pod markýzu. Ukážeme vám, co současný trh nabízí a z čeho můžete vybírat.

Díky štíhlým stojinám je markýza Plaza Home stabilní i v silném větru. (CONFICO.CZ).Zmírnění palčivých slunečních paprsků se v interiéru řeší různými typy rolet a zastínění. Pokud to počasí dovolí, chceme trávit čas venku na terase či na zahradě, poohlédneme se tedy po venkovním zastínění.

Venkovní markýzy

Zde máme na výběr mezi mnoha typy a systémy markýz. Markýzy lze instalovat na balkon, terasu i zahradu. Kromě přívětivého stínu pro posezení vám zajistí také přívětivější klima v interiéru, neboť regulují množství slunečního záření dopadajícího na fasádu a prosklené části domu. Oproti pevnému zastřešení mají markýzy jednu ohromnou výhodu – můžete je složit či zasunout, takže vám nebudou překážet ve výhledu v méně slunečných dnech nebo při pozorování letní hvězdné oblohy.

Markýza Opal Design je nejen funkčním, ale i estetickým doplňkem terasy. (CONFICO.CZ).Podle typu konstrukce dělíme venkovní markýzy na otevřené, polokazetové a kazetové, ale můžeme si je rozdělit také podle typu ramen, a to na výsuvné nebo sklopné markýzy.

Otevřené markýzy

Jejich konstrukce ani látka není kryta, proto musí být v zataženém stavu chráněné před vnějšími zdroji znečištění a nepříznivými vlivy počasí.

Nejvhodnějším místem pro otevřenou markýzu je proto kryté místo se stříškou či pod převisem horního patra. K některým modelům venkovních markýz si můžete pořídit ochrannou hliníkovou stříšku, která vám dovolí instalovat markýzu i na méně chráněné místo.

Stahovaní markýzy pomocí elektrického pohonu je nejen pohodlné, ale také šetrné k látce i konstrukci (SOMFY.CZ).Otevřené markýzy se dále mohou dělit na markýzy bez a s nosným ocelovým profilem. Ty první patří mezi nejjednodušší a nejlevnější venkovní markýzy na trhu. Nosná část konstrukce je integrována do dvou úchytů, na kterých jsou osazena ramena a navíjecí mechanismus. Nevýhodou tohoto typu konstrukce je to, že rozteč těchto úchytů je pevně dána šířkou markýzy a nelze ji měnit. To ovlivňuje i maximální šířku markýzy, která je z konstrukčních důvodů menší než u konstrukcí s nosným profilem. Je proto potřeba se předem ujistit, že v místě uchycení markýzy ke stěně nebo stropu nebude montáži nic bránit. Naopak velkou výhodou těchto markýz je nižší hmotnost a nižší cena, která je dosažena právě jednoduchostí konstrukce.

Markýzy s nosným profilem

Druhým typem otevřené markýzy jsou markýzy s nosným profilem. Díky ocelovému nosnému profilu mají vyšší tuhost konstrukce a větší stabilitu. Na nosný profil jsou zde připevněna hliníková ramena, navíjecí mechanismus a kotvicí konzole. Některé modely mají navíc i středovou vzpěru navíjecí hřídele, která zajišťuje rovnoměrné napnutí látky zejména u širších markýz. Nosný profil umožňuje také dosažení větších výsuvů a šířek markýz v porovnání s konstrukcemi bez nosného profilu.

Světelný panel oceníte nejen za dlouhých letních večerů. (CONFICO.CZ).Oproti konstrukcím bez nosného profilu umožňují markýzy s nosným profilem větší variabilitu umístění kotvicích konzol a v případě nutnosti zvýšení jejich počtu. Tím se stane montáž flexibilnější a pohodlnější. To oceníte zejména v případech, kdy je montáž komplikována neočekávaným rozmístěním krovů, vedením kabeláže nebo nedokonalou soudržností zdiva. Některé z modelů těchto markýz lze také doplnit o hliníkovou stříšku a ochránit tak látku před znečištěním. Tento typ markýz je standardně možné instalovat na stěnu, do stropu nebo do krovu.

Někteří výrobci myslí i na majitele teras, kteří potřebují dosáhnout u markýzy většího výsuvu, než je její vlastní šířka. Proto jsou některé modely opatřeny místo klasických ramen kříženými rameny, která se skládají mimoúrovňově.

Kazetové markýzy

Kazeta ochrání látku a ramena před nepříznivým počasím. (CONFICO.CZ).Jde o nejluxusnější venkovní markýzy s dokonalým konstrukčním řešením. Základem konstrukce a nosným profilem je samotná kazeta, ve které jsou umístěny všechny prvky markýzy. Díky kazetě je tak při zatažení markýzy před nepříznivými vlivy počasí chráněna nejen látka, ale i ramena. Kazeta je vyrobena z kvalitních slitin hliníku. To zaručuje venkovní markýze dlouhou životnost a dodává jí luxusní a kompaktní vzhled, který má pozitivní vliv na celkové architektonické pojetí objektu.

Užitečné doplňky

K markýzám si můžete pořídit i široké spektrum příslušenství, např. osvětlovací nebo topný panel. Díky tomu si užijete terasu i v pozdních večerních hodinách nebo na začátku podzimu.

Polokazetové markýzy

Kvalitní konstrukce a látka je zárukou dlouhé životnosti markýzy. (CONFICO.CZ).Konstrukce polokazetových markýz kombinuje vlastnosti kazetových a klasických konstrukcí. Nosná část je tvořena ocelovým profi lem, na který jsou uchycena ramena a kotvicí konzole. Na rozdíl od kazetových konstrukcí je u polokazetové markýzy při zatažení chráněna kazetou pouze navíjecí hřídel s látkou a ramena jsou při pohledu zespod viditelná. Kazeta nejen že chrání látku v zataženém stavu před nepříznivými vlivy počasí, ale také dodává markýze elegantní vzhled.

Pergotex je stylovou ochranou před sluncem a deštěm. (CONFICO.CZ).Její výhodou oproti kazetové markýze je lehčí konstrukce a nižší cena. Speciální konstrukce ramen zajišťuje dokonale těsné uzavření kazety pro libovolný úhel sklonu. Pružné vzpěry umístěné v kazetě markýzy zajistí rovnoměrné napnutí látky.

text: Confico.cz, foto: archiv firmy

logo MessengerPoslat Messengerem