Okrasný kámen je při zařizování zahrady ideální volbou. Dobře vypadá a je velice praktický. Pojďme se podívat, jaké druhy dekoračních kamenů můžete ve své zahradě použít!

Nejen, že kámen v zahradě působí přirozeně a esteticky, ale také má celou řadu praktických a funkčních využití. Okrasné kameny do zahrady můžete využít pro vysypání chodníků, při stavbě schodů, zídek, teras a gabionů. Také mohou tvořit čistě okrasné prvky jako jsou sochy, menhiry nebo skalky. Jenže jaký druh kamene vybrat? Na trhu objevíte celou řadu druhů okrasných kamenů, které se od sebe liší vzhledem i vhodným použitím.

Mramor

Mramor vznikl přeměnou vápence a je to asi nejznámější okrasný kámen. Na trhu najdete varianty mramoru s jednolitou barvou, nebo i se zajímavou kresbou, kterou tvoří příměsi. Mramor běžně seženete bílý, černý i v různých odstínech červené. Můžete z něj vytvořit obklady a dlažbu nebo jím vysypat zahradní plochy a cestičky. Pro své estetické vlastnosti a relativně dobrou opracovatelnost je mramor také často využíván jako materiál pro sochy a jiné dekorace.

Vápenec

Pro vápenec je typická jeho dobrá opracovatelnost, díky které běžně slouží ke zhotovování sloupů, sošek a váz. Barva vápence bývá většinou mírně našedlá nebo slonovinová bílá. Použijete ho i pro stavbu opěrných zdí, vysypávání pěšin a při zakládání vodních prvků v zahradě, jako jsou jezírka a potůčky.

Pískovec

Stejně jako vápenec lze i pískovec velmi snadno opracovat, a proto se z něj často vyrábějí sochy, pítka pro ptáčky, květináče a jiné dekorace do zahrady. Mimo to můžeme kusy pískovce použít na opěrné zdi a dlažby a jako okrasné kameny na skalku. Pískovec koupíte v různých odstínech béžové, hnědé a červené.

Zdroj: Freepik

Opuka

Opuka je snadno dostupný, opracovatelný a relativně lehký kámen. Většinou ho najdete v přírodních barvách, jako je hnědá a šedá. Opuka je všestranně použitelná na stavbu zídek a dlažeb, ale například pro zakládání jezírek a vodních prvků obecně se nehodí. Je citlivá na změny vlhkosti a mohla by se vám tak brzy začít drolit.

Andezit

Andezity jsou vulkanické horniny s dobrými mechanickými vlastnostmi. Jsou velmi odolné vůči mrazu i mechanickému namáhání a otěru. Jako jeden z mála druhů kamene andezit nevyžaduje impregnaci, protože je sám o sobě velmi málo nasákavý. Dostupné barevné varianty andezitu jsou tmavší odstíny šedé a hnědé. Je ideální na výrobu nášlapných kamenů pro dláždění cest.

Břidlice

Podobně jako andezit je břidlice vhodná pro výrobu šlapáků a dlaždiček na cesty a terasy. Pro břidlici je typický plochý, destičkový tvar. Své uplatnění najde také jako základ pro vodní prvky v zahradě a na stavbu zídek a skalek.

Travertin

Travertin je světlý, béžový kámen, který využijete jako obkladový materiál v interiéru i v exteriéru. Působí velmi elegantně a hodí se například na obklad terasy nebo bazénu, ale používá se i pro výrobu laviček a fontán.

Žula

Žula se skládá z křemene, živce a slídy a tato směs vytváří její typický zrnitý povrch. Žula je velmi odolná a trvanlivá hornina, díky čemuž našla široké uplatnění při stavbě domu a zahrady. Využijte ji na dláždění zahradních cest, obrubníky nebo masivní koryta.

Výběr kamene do zahrady

Dekorační kameny vybírejte vždy s ohledem na to, jaké typy kamenů se přirozeně nachází v okolí vaší zahrady.  Nepřehánějte to ani s kombinací různých barev a druhů kamene. Svou zahradu si vždy naplánujte předem a při nákupu kamene se neváhejte obrátit na odborníky. Na e-shopu Stonex.cz najdete nejen různě barevné okrasné kamenivo, ale také nakoupíte potřebný materiál z pohodlí domova.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem