Slyšeli jste už o zázračném úklidu podle Marie Kondo? Její metoda uklízení oblétla celý svět a právem si získala spoustu pochvalných reakcí. Nejde přitom o nic složitého. V tomto článku vám proto přiblížíme některá z pravidel, která využijete jak ve své domácnosti, tak třeba v kanceláři nebo v garáži. Principy Marie Kondo jsou totiž univerzálně použitelné na jakýkoli prostor, v němž podle vašeho názoru zavládl zmatek.

Jak k úklidu přistoupit

Podle této metody byste k úklidu neměli přistupovat jako k nutnosti, ale jako k příležitosti provzdušnit prostor kolem sebe, získat více místa a zlepšit prostředí, v němž se dlouhodobě pohybujete. Když se zbavíte věcí, které se nahromadily na vašem pracovním stole, kuchyňské lince nebo pracovním ponku, vyčistíte si hlavu, ujasníte si myšlenky a vrátíte řád do svého života. Budete tak mít prostor pro svůj další rozvoj a řešení jiných problémů, než je věčné hledání a přesouvání věcí.

Zapomeňte na úklid po místnostech

Druhým důležitým bodem je přistoupit k úklidu ne po místnostech (prostorách nebo kusech nábytku), ale po kategoriích. Vyberte si tedy jeden typ věci, který chcete uklidit – může se jednat o knihy, oblečení, kuchyňské náčiní nebo třeba šroubky. Jednou z věcí, která se často v domácnostech i v kancelářích hromadí v neskutečné míře, jsou papíry, úklid si proto popíšeme na této kategorii.

Jdeme na to!

Všechny papíry, faktury, účtenky, poznámkové bloky, popsané sešity a jiné papírové dokumenty nanoste ze všech místností, krabic a zásuvek na jednu hromadu. Taky vás vyděsilo, kolik jich je? To je jen dobře. Nyní totiž začíná fáze třídění, během níž celou hromadu roztřídíte na to, co si chcete nebo potřebujete nechat, na to, co potřebujete uložit jinak a lépe (v případě papíru například zdigitalizovat) a čeho se můžete bez lítosti zbavit.

Co si ponecháte

Důležité je vybrat si pořadače na papíry, které budou nejen kvalitní a odolné, ale také budou ladit s prostorem kolem vásNa první hromádce se objevily všechny dokumenty, které si potřebujete ponechat. Papíry nyní roztřiďte podle témat, hierarchie nebo velikosti tak, aby vám zvolený systém i v budoucnu dával smysl. Poté zvažte, jaký organizér vám nejlépe pomůže se v papírech vyznat. Ideální jsou pořadače různých velikostí, úložné krabice na dokumenty nebo závěsné složky. Pomoci vám mohou také prospektové obaly, kancelářské sponky nebo sešívačka. Po uložení dokumentů nezapomeňte vše popsat za pomoci samolepicích štítků. Jakmile zpacifikujete tuto hromadu, uložte všechny pořadače a krabice na místo, kde je i v budoucnu budete mít po ruce.

TIP: Vyberte si z nejširší nabídky šanonů. Důležité je vybrat si pořadače na papíry, které budou nejen kvalitní a odolné, ale také budou ladit s prostorem kolem vás.

Co potřebuje zdigitalizovat

Spoustu dokumentů nepotřebujete uchovávat v originále v papírové verzi. Za pomoci skeneru je naskenujte a poté si je uložte na počítač, externí disk nebo cloud. Ideální je smysluplné roztřízení do složek, které vám v budoucnu umožní snadno materiály dohledat či smazat. Jakmile máte dokumenty v elektronické podobě, jejich papírovou verzi můžete přesunout do třetí kategorie.

Co můžete vyhodit

Některé dokumenty si zaslouží odpovídající zničení. Na to nejlépe využijete elektrickou skartovačku papíru, která rozřeže dokumenty na proužky či částiceBez lítosti se zbavte všech neaktuálních dokumentů, nepotřebných návodů k použití, faktur výrobků po záruce i čehokoli jiného, co již nebudete potřebovat. Všechny papíry očištěné od kancelářských sponek a obalů můžete odvézt do sběru. Nezapomeňte ale, že některé dokumenty si zaslouží odpovídající zničení. Na to nejlépe využijete elektrickou skartovačku papíru, která rozřeže dokumenty na proužky či částice.

TIP: Usnadněte si práci díky kvalitní domácí skartovačce papíru, která vám pomůže se zbavit dokumentů rychle, efektivně a spolehlivě.

V budoucnu na tento systém myslete a pokaždé, když vám doma nebo v kanceláři přibude nový dokument, zvažte, do které z těchto tří kategorií patří, a podle toho jej uložte, zdigitalizujte nebo zničte. Jakmile totiž do prostoru kolem sebe zanesete tento řád, bude se vám lépe dýchat. Nebo tak to aspoň tvrdí Marie Kondo a miliony jejích fanoušků z celého světa.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem