Majitelé zahrady, kterou zde představujeme, našli zalíbení ve stylu zemí jižní Evropy. Odrazilo se to nejen ve vzhledu jejich nového domu, jenž vyrostl na okraji středočeské obce, ale i v celkovém ladění zahrady, která vznikala vlastně na pokračování.

Původní pozemek s domem se rozprostíral na ploše necelých 1 000 m2. Pak ale majitelé přikoupili od obce úzký pás pozemku o rozloze asi 320 m2, na kterém byly pouze náletové dřeviny a zanedbaný trávník. Přáli si, aby zde dodatečně vzniklo jezírko a venkovní kuchyně. Věc však měla háček: nově připojená část zahrady je téměř o dva metry níže než rovina domu a stávající zahrady.

Schody vyrobené z řezaného porfyru vedou ze zahrady ke koupací části jezírka.Za vším hledej práci

Přestože majitelé mají práci na zahradě rádi, bylo jim jasné, že k realizaci tak náročného úkolu musí pozvat profesionály. Nechodili daleko – našli je pár set metrů od své stavby. Zahradníci v první fázi odstranili náletové dřeviny. Pak aplikovali chemický postřik, aby zlikvidovali plevel a vyčistili plochy pro budoucí zeleň. Na místě zůstala pouze původní stará švestka, která se měla stát dominantou zadní části zahrady. Největší úkol byl ale teprve před nimi: rozsáhlé terénní úpravy. Zahrnovaly jak hloubení bazénu, tak vytvoření poměrně složitého systému opěrných zdí. Teprve pak přišel čas na doplnění kvalitních substrátů pro podpoření růstu rostlin. V první etapě zahradníci sázeli větší stromy a keře, poté doplňkové dřeviny, menší keře, trvalky a byliny. Nakonec mulčovali záhony a zakládali trávník.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Bylinky a stinná loubí

Majitelé při vaření rádi používají čerstvé bylinky, proto si přáli bylinkový záhon v blízkosti kuchyně. Na bylinkový záhon podél domu navazuje trvalková výsadba. Ze záhonu před domem se po jeho zdech pne vistárie, která v létě krásně kvete.

Vodní plochy a letní kuchyň

Na dokoupeném pozemku mělo vzniknout koupací jezírko s velkou plovací zónou, vodopádem, okrasnou a funkční výzdobou. Jelikož pozemek má tvar úzkého obdélníka, navrhli zahradní architekti jezírko také obdélníkového tvaru. Aby poměrně úzký pozemek nevyvolával dojem přeplněného prostoru, umístili na opěrnou zeď ze strany od domu zrcadla, ve kterých se odráží samotné jezírko i výsadby na protějším břehu. Výrazně se tak opticky zvětšil prostor a celkově prosvětlila tato část zahrady.

Pramen vodopádu ohraničený kameny se nachází v blízkosti voňavé letní kuchyně.Pro zachování soukromí byla celá spodní část zahrady obestavěna kamennou zdí z přírodního porfyru, prostor mezi jezírkem a zdí vyplnily rostliny. Ty rostou také ve vodních kapsách po obvodu hladiny a přispívají k přirozené filtraci vody. Pro docílení dokonale čisté vody byly kromě kořenové filtrace použity i mechanické filtry. Kompletní technologie je schována pod terasou v nové letní kuchyni, která vznikla u jezírka. U letní kuchyně vznikla také mola pro snazší vstup do vody.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Údržba zahrady

Z prostorné terasy můžeme sledovat stav vody v koupací části jezírka.Kompletní údržbu zajišťuje odborná firma, která se stará o pravidelné sekání, hnojení, vyčesávání a provzdušňování trávníku. Zahradníci dále pečují o vzhled stromů a keřů pravidelnými výchovnými a zdravotními řezy, hnojením, zaštipováním a současně také aplikací preventivních postřiků. Mezi sezonní práce patří také doplňování mulče a rašelinného substrátu pro kyselomilné rostliny.

Pro krásu a odpočinek

Díky pečlivému výběru domácích rostlin, včetně kultivarů, které vypadají jako domácí, vznikla zajímavá zahrada ve středomořském stylu, která vyniká především klidovou atmosférou a účelností. Svým dílem se o to postarají i vzrostlé stromy, které zahradu dostatečně ochrání před okolním ruchem. Stavba jezera v dolní části zahrady potom nabídla prostor pro aktivní odpočinek a také úžasné posezení na dřevěné terase s výhledem na velkou vodní plochu. Třeba se sklenkou vína...

text: Vlastimil Růžička, foto: Zahradnictví Flos

logo MessengerPoslat Messengerem