Jubilejní 25. ročník čtenářské ankety Dům roku zná vítěze všech svých kategorií. O nejkrásnější rodinný dům soutěžily všechny novostavby realizované v České republice a na Slovensku publikované v časopise Můj dům v uplynulém roce. Podívejte se, jaké stavby zabodovaly u vás, čtenářů, jaké nejvíc oslnily naši odbornou porotu a který z domů se stal absolutním vítězem. Na konci článku uvádíme jména výherců čtenářské soutěže.

Nečekaně dobrá zpráva o bydlení v ČR

Přestože se v poslední době píše a mluví především o bytové krizi a o tendenci ke zmenšování obytné plochy, výsledky 25. ročníku ankety Dům roku ukázaly i opačný trend: stále více lidí si u nás může dovolit opravdu nadstandardní bydlení. Zatímco v předchozích ročnících vedla dělicí linie mezi běžnými a velkými domy na hodnotě 150 m2 zastavěné plochy, letos bylo nutné dělicí laťku zvýšit na 250 m2, aby v obou kategoriích zůstalo přibližně stejné množství nominovaných domů. Dá se tedy říct, že čtenáři a odborná porota letos vybírali mezi domy velkorysými a velkolepými. Za zmínku stojí i to, že luxusní domy už dávno nejsou výsadou Prahy a Středočeského kraje, ale vznikají ve všech regionech republiky.

Za 25 let existence ankety se také podle volby čtenářů jednoznačně proměnil jejich „dům snů“: zatímco dříve hlasovali často pro bungalovy s muškáty za okny, letos u nich jednoznačně zvítězil moderní dům brněnského ateliéru Europrojekta navazující na nejlepší tradice českého funkcionalismu.

Novinkou letošního ročníku byla kategorie zahraničních domů, která umožnila srovnání české rodinné výstavby se světem a naznačila, že se stále máme čím inspirovat, ale rozhodně už nemusíme trpět žádnými komplexy.

Hlasování čtenářů

Čtenáři hlasovali zasíláním SMS zpráv se soutěžními kódy vybraných domů, titul Dům roku 2020 získala realizovaná stavba s absolutně nejvyšším počtem čtenářských hlasů. Soutěžící domy byly rozděleny na kategorie Domy s užitnou plochou do 250 m2 (celkem 24 domů), Domy s užitnou plochou nad 250 m2 (18 soutěžících domů) a Katalogové domy – zděné konstrukce, monolitické konstrukce, montované konstrukce a projekční kanceláře (celkem 102 soutěžících). V letošním roce byla jako novinka zařazena i kategorie Zahraniční domy, které se zúčastnilo 15 zahraničních staveb publikovaných v uplynulém roce v časopise Můj dům.

Hodnocení odborné poroty

Součástí soutěže bylo i udělení cen odborné poroty, která hodnotila kategorie Domy s užitnou plochou do 250 m2, nad 250 m2 a Zahraniční domy. Členy poroty byli architekti Jiří Zábran a Eva Červinková, redaktoři Jitka Pálková, Hana Vinšová a šéfredaktorka Markéta Klocová. Odborná porota sledovala architektonickou kvalitu, originalitu a inovativní řešení.

„Zajímavěji obsazená byla kategorie domů do 250 m2. Zde mě zaujal trend, který se dá sledovat zejména v posledním roce - zmenšování obytné plochy z důvodu zvýšení ceny stavebních hmot i prací. Se zdražováním obecně jde ruku v ruce i zmenšování plochy parcely, což je vlastně z celospolečenského pohledu žádoucí a udržitelnější trend. Avšak tato omezení jsou velkou výzvou pro architekta,“ komentuje architektka Eva Červinková z Institutu plánování a rozvoje.

Redakce udělila také ocenění Zahrada roku a Interiér roku.

Výsledky ankety DŮM ROKU 2020:

HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ

▶ Domy do 250 m2 užitné plochy

1. místo získal dům D11, autoři Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD. A Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. Vyváženě spojuje elegantní design s přírodou, nejmodernějšími technologiemi a dokonalým provedením.

Nejvyšší počet čtenářských hlasů a titul Dům roku 2020 získal dům se soutěžním kódem D11, který navrhli architekti Martin Kareš a Robert Rais

2. místo získal dům D02, autor Ing. Radek Hadrbolec. Moderní stavba byla záměrně navržena tak, aby připomínala starou stodolu. Řada tradičních prvků získala novou funkci.

2. místo získal dům D02, autor Ing. Radek Hadrbolec. Moderní stavba byla záměrně navržena tak, aby připomínala starou stodolu. Řada tradičních prvků získala novou funkci

3. místo získal dům D10, navrhli architekti Juraj Benetin, Mirka Gašparová, Matej Grébert a Juraj Kupraš ze studia Compass atelier. Chytrým řešením se podařilo na nevelkém pozemku umístit komfortní dům i zahradu s bazénem, a přitom chránit soukromí obyvatel.

3. místo získal dům D10, navrhli architekti Juraj Benetin, Mirka Gašparová, Matej Grébert a Juraj Kupraš ze studia Compass atelier. Chytrým řešením se podařilo na nevelkém pozemku umístit komfortní dům i zahradu s bazénem, a přitom chránit soukromí obyvatel

▶ Domy nad 250 m2 užitné plochy

1. místo získal dům N05, autor Aleš Gadlina. Zakřivený tvar vychází z pohybu slunce po obloze.

1. místo získal dům N05, autor Aleš Gadlina. Zakřivený tvar vychází z pohybu slunce po obloze

2. místo získal dům N07, autoři Ing. arch. Luděk Rýzner, Ing. arch. Jiří Vincenc. Porotu zaujalo chráněné, před okolím skryté atrium, pojaté jako komfortní venkovní obývací prostor.

2. místo získal dům N07, autoři Ing. arch. Luděk Rýzner, Ing. arch. Jiří Vincenc. Porotu zaujalo chráněné, před okolím skryté atrium, pojaté jako komfortní venkovní obývací prostor

3. místo získal dům N13, autoři Ing. Jiří Padevět a Václav Cihelka. Pro koncept bydlení v japonském stylu vyvinuli unikátní technická řešení, zejména pro fasády a střechy.

3. místo získal dům N13, autoři Ing. Jiří Padevět a Václav Cihelka. Pro koncept bydlení v japonském stylu vyvinuli unikátní technická řešení, zejména pro fasády a střechy

HLASOVÁNÍ ODBORNÉ POROTY

▶ Domy do 250 m2 užitné plochy

1. místo získal dům D10, navrhli architekti Juraj Benetin, Mirka Gašparová, Matej Grébert a Juraj Kupraš ze studia Compass atelier. Chytrým řešením se podařilo na nevelkém pozemku umístit komfortní dům i zahradu s bazénem, a přitom chránit soukromí obyvatel.

2. místo získal dům D21, autoři MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal. Úzký dlouhý a svažitý pozemek, zdánlivě nevhodný pro stavbu rodinného domu, pojali jako výzvu a vznikl originální koncept domu s krásným výhledem.

2. místo získal dům D21, autoři MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal. Úzký dlouhý a svažitý pozemek, zdánlivě nevhodný pro stavbu rodinného domu, pojali jako výzvu a vznikl originální koncept domu s krásným výhledem

3. místo získal dům D01, autoři Ing. arch. Eva Zemenová, MgA.Luboš Zemen. Na malém pozemku pomocí úsporných prostředků a dobrých nápadů vytvořili účelné a útulné bydlení.

3. místo získal dům D01, autoři Ing. arch. Eva Zemenová, MgA.Luboš Zemen. Na malém pozemku pomocí úsporných prostředků a dobrých nápadů vytvořili účelné a útulné bydlení

▶ Domy nad 250 m2 užitné plochy

1. místo získal dům N17, autoři MgA. Michal Kunc, Ing. arch. Alžběta Vrabcová. Vyniká moderním pojetím domu se sedlovou střechou a odvážným technickým řešením.

1. místo získal dům N17, autoři MgA. Michal Kunc, Ing. arch. Alžběta Vrabcová. Vyniká moderním pojetím domu se sedlovou střechou a odvážným technickým řešením

2. místo získal dům N07, autoři Ing. arch. Luděk Rýzner, Ing. arch. Jiří Vincenc. Porotu zaujalo chráněné, před okolím skryté atrium, pojaté jako komfortní venkovní obývací prostor.

3. místo získal dům N16, autoři Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD. Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. Velkorysý dům využívá to nejlepší z odkazu českého funkcionalismu.

3. místo získal dům N16, autoři Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD. Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD. Velkorysý dům využívá to nejlepší z odkazu českého funkcionalismu

KATEGORIE ZAHRANIČNÍ DOMY

▶ Hlasování čtenářů

1.místo získal dům Z14 z USA, autoři jsou architekti Colin Brice a Caleb Mulvena

1. místo získal dům Z14 z USA, autoři jsou architekti Colin Brice a Caleb Mulvena

2. místo získal dům Z02 z Brazílie, autorem je architekt Otto Felix

2. místo získal dům Z02 z Brazílie, autorem je architekt Otto Felix

3. místo získal dům Z07 z Itálie, navrhla společnost Dreer – Graf (Německo)

3. místo získal dům Z07 z Itálie, navrhla společnost Dreer – Graf (Německo)

▶ Hlasování odborné poroty

1. místo získal dům Z01 na Formenteře, autor Marià Castelló Martínez

1. místo získal dům Z01 na Formenteře, autor Marià Castelló Martínez

2. místo získal dům Z13 z Itálie, autor Pavol Mikolajčák

2. místo získal dům Z13 z Itálie, autor Pavol Mikolajčák

3. místo získal dům Z04 z Polska, autor Robert Konieczny

3. místo získal dům Z04 z Polska, autor Robert Konieczny

KATEGORIE KATALOGOVÉ DOMY A PROJEKČNÍ KANCELÁŘE (HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ)

▶ Zděné konstrukce

1. místo získal dům Lukáš 43, soutěžní kód K033, dodavatel Ekonomické stavby

1. místo získal dům Lukáš 43, soutěžní kód K033, dodavatel Ekonomické stavby

2. místo získal dům Marie 8.01, soutěžní kód K013, dodavatel e4 DOMY Wienerberger

2. místo získal dům Marie 8.01, soutěžní kód K013, projekt e4 domy Wienerberger

▶ Masivní konstrukce

1. místo získal dům Riviera Exclusive, soutěžní kód K049, dodavatel CANABA, a. s.

1. místo získal dům Riviera Exclusive, soutěžní kód K049, dodavatel Canaba, a. s.

2. místo získal dům Spruce 20 Passive, soutěžní kód K051, dodavatel Hoffmann spol. s r.o., Chrudim

2. místo získal dům Spruce 20 Passive, soutěžní kód K051, dodavatel Hoffmann spol. s. r. o., Chrudim

▶ Montované konstrukce

1. místo získal dům Pasiv 176, soutěžní kód 077, dodavatel Lucern – moderní dřevostavby

1. místo získal dům Pasiv 176, soutěžní kód 077, dodavatel Lucern – moderní dřevostavby

2. místo získal dům Rouge, soutěžní kód K070, dodavatel HK-Dřestav, s.r.o.

2. místo získal dům Rouge, soutěžní kód K070, dodavatelem je HK-Dřestav, s.r.o.

▶ Projekční kanceláře

1. místo získal dům Blanka, soutěžní kód K085, dodavatel THERMO PLUS – projektový ateliér

1. místo získal dům Blanka, soutěžní kód K085, projekt Thermo Plus – projektový ateliér

2. místo získal dům Vojta, soutěžní kód K101, dodavatel THERMO PLUS – projektový ateliér

2. místo získal dům Vojta, soutěžní kód K101, projekt Thermo Plus – projektový ateliér

ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ REDAKCE

Cenu Interiér roku získal interiér domu D15, který navrhlo interiérové studio OOOOX a Radka Kubková. Nechybí moderní design, ale interiér zároveň odráží osobní příběhy rodiny.

Cenu Interiér roku získal interiér domu D15, který navrhlo interiérové studio OOOOX a Radka Kubková. Nechybí moderní design, ale interiér zároveň odráží osobní příběhy rodiny

Cenu Zahrada roku získala zahrada domu N13, navrhl Václav Cihelka a ateliér Partero. Kouzelná oáza spojující dům a zahradu je inspirována Dálným východem.

Cenu Zahrada roku získala zahrada domu N13, navrhl Václav Cihelka a ateliér Partero. Kouzelná oáza spojující dům a zahradu je inspirována Dálným východem

DŮM ROKU 2020

Absolutně nejvyšší počet čtenářských hlasů a titul Dům roku 2020 získal dům D11, který navrhli architekti Martin Kareš a Robert Rais. Vyváženě spojuje elegantní design s přírodou, nejmodernějšími technologiemi a dokonalým provedením.

Nejvyšší počet čtenářských hlasů a titul Dům roku 2020 získal dům se soutěžním kódem D11, který navrhli architekti Martin Kareš a Robert Rais

Výherci čtenářské soutěže (cena: kávovar Bosch Tassimo Happy)

Kávovar Bosch Tassimo HappyFrantišek Bouček, Praha
Renata Pol, Střelice
Karel Abel, Měchenice
Nikola Nogová, Třinec
Petr Sedláček, Brno
Zuzana Lukášová, Zahořany
Mirka Plecháčová, Blíževedly
Vladimír Holý, Praha
Eva Látalová, Těšetice
Markéta Štanclová, Praha


Děkujeme za vaše hlasy, výhercům blahopřejeme a těšíme se na další ročník soutěže!

Redakce časopisu Můj dům

logo MessengerPoslat Messengerem