Zahrada vyžaduje péči během celého roku, a právě na podzim a počátkem zimy zahradní práce vrcholí. Všechno živé se připravuje na zimní odpočinek a vegetační pauzu. Připravili jsme pro vás tipy a rady, co je před příchodem zimy podstatné udělat.

Zahradní vysavač Fieldmann FZF 4030-E jen vybaven třemi funkcemi (foukání, drcení, vysávání) a plynulou regulací rychlosti proudění vzduchu. Příkon 3 000 W, cena 1 899 Kč (FIELDMANN)Listí na zahradě je třeba uklízet pokud možno pravidelně, aby se pod ním nevytvořila plíseň. Ta by mohla trávník poškodit a na jaře by byl plný lysých a plesnivějících míst. Na shrabání listí lze použít hrábě, vysavače nebo fukary. S technikou jde práce rychleji, snadno vyfoukáte nebo vysajete listí i ze špatně dostupných míst, kam by se hrábě nedostaly. V zimě pak fukar může dokonce posloužit k odfoukání čerstvého prašanu z chodníku nebo auta.

Před zimou pak ještě nezapomeňte trávník posekat, ne však na nejnižší stupeň, ideálně na výšku 5 cm, a následně prohnojit vhodným hnojivem s vyšším obsahem draslíku.

Zahradní nábytek

Kromě úklidu zahrady na podzim nezapomeňte ani na nábytek a příslušenství. Nábytek očistěte a uskladněte v suchém prostředí. Textilní doplňky a podsedáky raději uskladněte doma, aby se do nich přes zimu nedaly myši. Zahradní gril zbavte popela, ve kterém by se držela vlhkost, gril by rychleji korodoval. U plynových grilů odpojte bomby a uskladněte je na bezpečné místo.

Také si přečtěte: Říjnové práce na zahradě

Zahradní technika

Důkladně očistěte veškerou sezonní zahradní techniku. Z motorových strojů vypusťte palivo, které by v zimních měsících degradovalo a na jaře by mohlo působit problémy. Vyměňte motorový olej.

AKU nůžky na vysoké větve s nastavitelnou střižnou hlavou a lehkou hliníkovou teleskopickou násadou. Cena 3 190 Kč (HORNBACH)

Plotostřih: dobře očistěte a naolejujte nože.
Vyžínač: zkontrolujte stav strunové hlavy. Jedná se o spotřební materiál, který je nutné jednou za čas kompletně vyměnit.
Sekačka: přesvědčte se, zda lanka pojezdu nezačínají rezivět. Můžete je ošetřit olejem, který je zakonzervuje a zároveň zajistí jejich hladký pohyb v bowdenu. Promažte kola, zkontrolujte a nechte nabrousit nůž. Dobře vyčistěte šasi okolo nože, výhozový tunel, ventilační otvory. Nesmíte zanedbat ani dokonalé vyčištění koše, aby jím mohl dobře procházet vzduch.
Řetězová pila: nezapomeňte zkontrolovat lištu a řetěz. Opotřebenou lištu je třeba vyměnit, řetěz podle potřeby nechte nabrousit, nebo jej vyměňte. Lištu i řetěz dobře promažte a uskladněte v suchém prostředí odděleně od pily. Můžete je zabalit například do hadru napuštěného olejem, který je ochrání před korozí. Pokud používáte k mazání lišty biologický olej, vylijte jej, do nádrže dejte například trochu motorového oleje a krátce pilu protočte, aby se olej dostal do čerpadla a vytlačil bioolej. Biologické oleje totiž mívají na vzduchu omezenou životnost a mohou degradovat nebo zatuhnout a zcela systém ucpat. Podobně i u ostatní techniky očistěte a zakonzervujte pracovní nástroje.

Techniku skladujte v suchých prostorách, vlhkost nesvědčí elektrickým součástkám, rozvodům ani kontaktům ve spínačích.

AKU řetězová pila Greenworks GD60 CS40 60 V pro náročnou práci na zahradě nebo v lese je vybavena bezúdržbovým bezkartáčovým motorem. Aktuální cena na www.mountfield.cz

Tipy na zahradní techniku a další pomocníky, kteří vám usnadní přípravu zahrady na zimu, si prohlédněte v galerii!

Akumulátory a mráz

I když se cena lithiových akumulátorů o dost snížila, stále činí podstatnou část pořizovacích nákladů akumulátorové zahradní techniky. Akumulátory mohou sloužit dlouhé roky, ovšem nesmíte je zanedbat. Rozhodně je tedy nenechávejte v mrazech a ve vlhku, nízké teploty škodí především technice napájené olověnými akumulátory. Ideálně skladujte baterie plně nabité v místnosti se stálou pokojovou teplotou.

Mohlo by vás zajímat: Jak správně založit kompost a co do něj dávat a nedávat 

Vypusťte vodu

Než přijdou první mrazy, postarejte se také o zavlažovací systém, hadice, postřikovače a zahradní čerpadla. Ukliďte je do mrazuvzdorných prostor. Pokud v automatickém zavlažovacím systému zůstane voda a zamrzne, led většinou dané zařízení poškodí. Vypněte hlavní přívod vody a vypusťte veškerou vodu ze zavlažovací soustavy. Pomocí kompresoru a stlačeného vzduchu můžete zkontrolovat, zda je systém opravdu zcela vyprázdněn. Vypněte ovládací jednotku.

Nádoby na skladování dešťové vody – barely a sudy – překryjte, zaklopte nebo obraťte dnem vzhůru, aby do nich během zimy nenatekla voda z tajícího sněhu. Ta by při opětovném zamrznutí mohla sud roztrhat. Před zimou se doporučuje také vyčistit okapové žlaby. Napadané listí by mohlo zabránit odtékání vody z tajícího sněhu a při opětovném zmrznutí hrozí deformace nebo pád okapu.

Dobré rady:

Větší kusy zahradního nábytku, například velké houpací lavice, které nemůžete po sezoně uklidit na suchá místa, důkladně zakryjte nepromokavou plachtou. Zajistěte ale, aby měl pod plachtu přístup čerstvý vzduch a mohla se tak odvětrávat vlhkost.

Listí, posekaná tráva, ale i podrcené větve z podzimního úklidu nemusí být odpadem. V kompostéru z nich získáte zdarma kvalitní kompost pro vaše záhony. Listí také můžete pomocí hrábí a fukaru nahromadit pod stromy či keře ke kmenům. Zde slouží jak rostlinám, tak prospěšným živočichům a ježkům jako ochrana proti větru a chladu.

Kompostér K 700 pojme až 720 l biomasy, víko s panty se dá otevírat jednou rukou. Je opatřen otočným ventilem sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. Aktuální cena na www.mountfield.cz

Text: Adam Krejčík, foto: iStock a archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem